Renovera

Verktyg - fyra nyheter 2018 som sticker ut

Per-Henrik Lundblom har scannat av nyheterna på verktygsmarknaden och delar med sig av fyra verktygsnyheter som sticker ut.

Verktyg - fyra nyheter 2018 som sticker ut

Är du intresserad av maskiner och verktyg och gillar att gräva ner dig i specifikationer och jämförelser? Utmärkt, då har du alltid en ny produkt att spana in! Utvecklingsavdelningarna hos maskin- och verktygstillverkarna sover aldrig utan lanserar ständigt nya modeller.

De nya modellerna brukar dock tyvärr mest bjuda på prestandaförbättringar eller utveckling av befintliga funktioner. Det är mer sällan en tillverkare lanserar något helt nytt och innovativt. Jag delar här med mig av fyra produkter eller tekniker som jag tycker har stuckit ut ur mängden under 2018.

1. Innovativa batterilösningar

Multivolt batteri
HiKOKI Batteri Multivolt 36V/18V 

Under 2018 finns det ingen tillverkare av batteridrivna maskiner som inte tryckt hårt för sina nya batterilösningar. Detta är en sådan tydlig trend att den inte går att ta miste på.

Kontinuerligt lanseras nya batterier med ökad kapacitet. Batterierna blir helt enkelt mer energitäta per viktenhet vilket leder till lättare och starkare maskiner med längre drifttid.

Den nya trenden är definitivt högre batterispänning, antingen genom nya batteriserier med fler celler eller genom att nyttja två batterier i en och samma maskin. Högre batterispänning gör att man kan driva mer strömkrävande maskiner samt att påfrestningen på batterierna minskar.

Vissa tillverkare såsom HiKOKI (tidigare Hitachi) säljer 36V batterier som även kan leverera 18V, vilket ger dig ett och samma batteri som passar till verktygsserier för båda spänningarna.

2. Batteridriven kantfräs

Bosch kantfräs
Bosch Kantfräs GFK 12V-8

Det är lätt att glömma bort att de flesta tillverkare inte bara säljer större batteridriva maskiner såsom skruvdragare, utan ofta även har en uppsjö maskinmodeller för lägre batterispänning. Den vanligaste batterispänningen för dessa är 10,8 V.

De senaste årens snabba batteriutveckling har gjort dessa maskinserier ännu mer intressanta idag än när de introducerades, eftersom de är starka och har batteritid nog för att lösa tyngre uppgifter.

Under året har Bosch bland annat släppt en liten batteridriven kantfräs GKF 12V-8 i sin 10,8 V-serie. Den lilla fräsen är främst avsedd för att runda av och fasa kanter, något som inte kräver någon större motorstyrka. Detta är typiskt ett arbetsmoment där man önskar en liten och smidig maskin, något som Bosch tagit fasta på.

3. Vinkelslip med platt huvud

Vinkelslip
Metabo Vinkelslip WEF 15-125 QUICK

Vid metallarbete används ofrånkomligen vinkelslipmaskinen mycket. Jag tycker ofta att det är svårt att komma åt med vinkelslipen i trånga utrymmen eftersom motorhuset med vinkelväxeln tar emot. Givetvis finns det en lösning på problemet. Metabo har nämligen en vinkelslipmaskin med plattare huvud i sitt sortiment.

4. Trådlös dammsugarstyrning

Festool fjärrstyrning
Festool Fjärrkontroll CT-F I/M-Set

I början av året släppte Festool en innovativ lösning för start och stopp av dammsugare. Lösningen består dels av en fjärrkontroll som monteras på dammsugarslangen, dels av nya batterier till deras batterimaskiner.

Fjärrkontrollen kan användas för att starta dammsugaren från änden på slangen på samma sätt som en centraldammsugare. Praktiskt när du städar av arbetsplatsen.

De nya batterierna signalerar till dammsugaren när en batterimaskin används och kan på så sätt starta utsuget. Detta löser problemet med automatiskt start när du exempelvis använder en batteridriven sänksåg.