Tvingas måla huset i kaffe latte-färg

Hon har fått vite på 100 000 kronor för att ha målat huset koboltblått.

Mark- och miljödomstolen i Nacka har fattat beslut om färgen på ett hus i Sundbyberg. De går på kommunens linje och menar att huset bör målas om för att passa in i grannskapet.

Det kan nog tyckas ironiskt för Åsa Lövberg som tvingas måla om sitt nymålade hus från koboltblått till kaffe latte-färg på grund av ett beslut från kommunen, när hon samtidigt har författarskap på CV:t och skrivit böcker om just färg. I hennes värld kändes det helt fel när kommunens representant talade om vad som gällde. 

– Hit kom en tjej, född på 80-talet, och talade om för mig vilken färg som passar. Jag som har skrivit en hel bokserie om färger Det här är rent maktmissbruk från kommunen och jag tänker gå ända till Europadomstolen för att få rätt, säger Åsa Lövberg till Expressen.

Enligt henne har alla husen i området olika färger. Hon berättar också att hennes hus varit både blått och grönt tidigare, och så även kaffe latte en tid under 2000-talet. Men hittills har både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gått på kommunens linje. 

Striden med kommunen började efter det att en granne anmält henne för att ha målat huset utan tillstånd. Åsa själv säger att hon skrev till kommunen men aldrig fick något svar och då tog saken i egna händer. Nu har hon 15 månader på sig att måla om, därefter väntar ett vite på 100 000 kronor för varje halvår som passerar utan att hon fullgjort det som står i domen.