Byggnadsvård, Renovera

Så får du gammal stil på huset

Gillar du gamla hus? Använd då rätt teknik och rätt material om du vill åstadkomma den där riktigt genuint gamla känslan.

Gammalt hus på Öland.

Gammalt hus på Öland. Foto: Marlén Eskilsson

Många tycker om gammal stil på hus. Arkitekten Inger Bergström menar i boken "Tyckt om hus" att det är för att den gamla stilen har ett minnesbärande värde som tilltalar. Våra minnen präglar smaken; platser som har omgivit lyckliga minnen tycker vi om och det är där den gamla arkitekturen kommer in.

Det är kanske därför byggnadsvård har blivit så populärt idag. Vissa vill till och med kalla det för den nya folkrörelsen.

Hur stort kulturhistoriskt värde en byggnad har, är direkt beroende av mängden originaldelar, enligt "Hantverket i gamla hus", utgiven av Svenska Föreningen för Byggnadsvård.

Men om du har ett gammalt hus du vill renovera, eller rent av bygga ett nytt i gammal stil, hur gör du då? Det handlar om att använda rätt material och rätt teknik.

Låt huset berätta

Först frågar du dig säkert vad det är som behöver göras. För den som ska renovera är det viktigt att lära känna byggnadens historia, att förstå hur den fungerar och hur huset är byggt. Det här kan du t ex ta reda på genom gamla ritningar, fotografier och brandförsäkringshandlingar. Du får reda på en hel del om du har möjlighet att prata med tidigare ägare. Men bäst information får du förmodligen av byggnaden själv. Du kan lyfta på tapeten och hitta flera lager av gamla tapeter. Om du skrapar på de äldre snickerierna dyker gamla färglager upp. Spår i golvet berättar var kakelugnen stått och på vinden kanske den gamla ytterdörren står.

När du ska hitta rätt material, kan ett alternativ vara att försöka leta upp begagnat byggmaterial, av rätt kvalitet och från rätt tidsepok. Det här kan vara tidskrävande och rent utav omöjligt i många fall. Ett betydligt enklare sätt är att köpa byggvaror som är nyproducerade, men efter gamla förlagor.

– Idag har vi en stor efterfrågan på byggvaror med kulturhistorisk förankring, säger Dan Jensen vid Byggfabriken i Malmö. Dan och tre kollegor startade Byggfabriken 1997 och jobbade till en början med att restaurera gamla byggnader. Men de upptäckte snart att det saknades många av prylarna de behövde för att få önskat resultat. T ex gick det inte att få tag på ett speciellt fönsterbeslag som var A och O för att få den riktiga känslan på fönsterna de tillverkade. De köpte då ett verktyg för att stansa och bocka ett sådant här järn, så att de skulle få det precis som de ville ha det. Idag driver Dan Jensen och Joakim Karlstedt Byggfabriken, en butik som är specialiserad på byggprodukter från olika tidsepoker och med kulturhistorisk förankring. Det handlar om snickerier som fönster, dörrar, lister, köks- och badrumsinredning, men också beslag, färg, tapeter, lampor och emaljskyltar, för att nämna några.

I den här typen av butiker hittar du det mesta av materialet du behöver. Och Dan menar att använda rätt material t ex kan innebära att du målar med linoljefärg för att den åldras vackert.

– Det här är ju subjektivt, men linoljefärgen ger en gammal känsla. Färgen åldras genom att oljan oxideras bort och kvar blir pigmentet med sin karaktäristiskt matta yta, säger Dan.

Han tycker också att snickerierna är viktiga. För fönster handlar det t ex om att få rätt proportioner, profiler som ger ett skuggspel och glas som inte ger spegeleffekter.

Använd samma tekniker som man gjorde förr

Sedan ska du se till att dina hantverkare använder rätt tekniker. Här tycker Dan att du ska läsa dig till vilka tekniker som ska användas. Då förstår du hur det gjordes och kan ställa rätt krav på hantverkarna. Den som exempelvis vill putsa om fasaden på ett gammalt hus och frågar första bästa murare, kommer att få förslaget att de ska spruta på en färgad cementputs. Vill du få arbetet utfört i gammal stil och är påläst, vet du att man förr gjorde putsen slät med en bräda eller ett stål, skurade ytan slät och målade därpå. Det var kalkputs som användes. Cementputsen fungerar inte med de gamla teknikerna. Och så här fortsätter det när det gäller fönster, dörrar, isolering, plåtarbeten, kakelugnar och stenhantverk. Läs på och välj sedan hur du vill göra, det är Dans rekommendation. Med rätt kunskaper kan du ställa rätt krav på hantverkarna du ska anlita.

Bara för att du har ett gammalt hus är det dock inte självklart att du måste renovera i gammal stil, det är Dan noga med att poängtera. Det här är ju för den som har intresse av gamla hus. Man kan renovera på olika sätt. Det viktiga när man gör ett tillägg till ett hus, är att det är av samma kvalitet som resten av huset. Sedan handlar det om vad den som bor i huset vill ha. Det kostar pengar att restaurera ett hus och frågan är till vilken nytta.

– Det måste den som ska betala kalaset avgöra, säger Dan.

Läs mer

Byggfabriken
Gysinge centrum för byggnadsvård