Husdrömmar

Proffsrenoverare tar sig an första huset

Det här huset ska renoveras.

Det här huset ska renoveras. Foto: Skärmdump från programmet

Anna och Lars Norrman är proffs på att renovera lägenheter och tjäna pengar på det. I senaste avsnittet av Husdrömmar får vi följa med när de ger sig på sitt första hus, som ligger på självaste Strandvejen i Köpenhamn.

I går kväll fick vi i del 2 av Husdrömmar 2017 följa proffsrenoverarna Anna och Lars Norrman, paret som har byggt upp en liten förmögenhet på att köpa lägenheter med potential, renovera upp dem och sälja med vinst.

Anna och Lars

Anna och Lars.

Våren 2016 hade de köpt sitt första hus på läget med stort L. Huset ligger på den gamla Strandvejen mellan Köpenhamn och Helsingör i Danmark som anses vara landets finaste väg, kanske till och med en av nordens finaste adresser.

Huset från ovan

Huset på Strandvejen som ska renoveras.

Lägenhet

En lägenhet de renoverade och sålde med vinst.

Annas och Lars nya husprojekt är mycket charmigt, byggt 1887. Det har en underbar utsikt från balkongen och ett skyddat läge, särskilt på bakgården som vetter mot en skog. 

Strandvejen

Nej, det är inte Medelhavet. Det är Strandvejen som går mellan Köpenhamn och Helsingör.

De har bestämt sig för att göra följande med huset:

  • Ta fram det gamla innertaket och få synliga råa takbjälkar.
  • Flytta trappan, bygga en ny.
  • Flytta köket så att det får en mer central plats i huset.
  • Bygga till mot baksidan för att förlägga ett stort sovrum där.
  • Bygga ett badrum i andra ändan av huset, längst ut bakom kontoret.
  • På övervåningen ska det vara ett stort loungerum.

Redan innan de har flyttat in i huset har de anlitat en arkitekt för att rita en ny tillbyggnad. Bygglovsansökan är inlämnad.

Översikt

Lilla boxen till höger är den planerade tillbyggnaden.

Huset på 149 kvm med fem rum och kök kostade dem 5 750 000 danska kronor. De planerar att lägga 500 000 danska kronor på renovering och tillbyggnad.

Vid första besöket lyssnar Gert Wingårdh till deras planer och säger direkt att det är ett feltänk att ha i sovrummet i ena änden av bottenvåningen och badrummet långt bort i andra ändan. Sovrummet borde vara där uppe.

Utsikt

Huset har riktligt med fönster och en fantastisk utsikt.

Viktig lärdom om bygglov

De påbörjar renoveringen, men bygglovet dröjer. De väntar tålmodigt, men efter tre månader kontaktar de stadsbyggnadskontoret för att fråga hur det går. Då får de reda på att de har fått avslag och det beslutades redan dagen efter ansökan hade lämnats in. De hade bara inte meddelat det, varken till byggherrarna eller arkitekten. En ny läxa lärd, att ringa, ligga på och kolla hur det går när du har ärenden som ligger hos myndigheterna. Det gäller också att inse att det är du som är byggherren och har ansvaret, även om en arkitekt är inkopplad, såvida du inte har gjort ett särskilt avtal med arkitekten om att hen ska ta på sig den rollen.

Vardagsrum

Köket ska flyttas till väggen längst bak. Även trappan ska flyttas.

Lärdom: Bra att bo in sig innan man börjar renovera

När sommarvädret slår om till höst börjar det regna och då visar det sig att det regnar in på flera ställen. Det tycker Gert var tur att de upptäckte så här tidigt, innan alla ytskikt var på plats. De är ändå i innertaket och håller på att ta fram takbjälkar och gammalt undertak, så att laga lite läckor samtidigt verkar inte vara ett jättebekymmer.

De bygger alltså inte till just nu, men flyttar trappan, bygger en ny trappa, bygger ett nytt kök där de gjuter betongskivan själva. En färdig köksö köps in och byggs om med betongbänkskiva för att gå i stil med köket. Sovrummet inreder de på övervåningen. De avstår från att bygga ett kontor precis framför badrummet. De har bott in sig och har nog insett att det inte skulle funka så bra. 

Kök

Det nya köket med bänkskiva de gjutit själva.

Rätt att renovera?

Pernilla Månsson Colt menar att  huset är så fint som det var, kommer de verkligen att tjäna på att renovera det?

– Ja, säger Gert Wingårdh. Investerar de faktor 1 får de ut faktor 10. Det finns en otrolig potential i att göra den här uppfräschningen de gör. Det blir både bättre för dem själva när de bor där plus att de får bra betalt för det om de säljer.

Vardagsrum

Köket är flyttat till vardagsrummet.

Fin renovering men livsfarlig trappa

Det var verkligen intressant att få veta mer om ett hus på självaste Strandvejen i Köpenhamn. Huset är enormt charmigt med ett läge som är svårt att överträffa.

Gert och Pernilla är också enormt imponerade när de kollar av slutresultatet, förutom av trappan som Gert konstaterar att någon kommer att dö i – den är livsfarlig. Jag håller med Gert. Det skulle kunna vara så illa att den avskräcker några potentiella köpare.

Trappa

Alla håller andan när Gert går i trappan.

Anna och Lars har "bara" renoverat lägenheter tidigare. Att bygga om ett hus är lite annorlunda än att renovera en lägenhet, inte minst har du fler byggregler att förhålla dig till. Det får de lära sig här den hårda vägen (som vi alla fått göra), både med att bygglovet drog ut på tiden och med att den där trappan inte är godkänd enligt några regler, varken svenska eller danska.

Sovrum

Sovrummet på övervåningen trots allt. 

Efter hand som att de blir äldre, kanske får barn, kanske någon av deras släktingar blir yr och tycker att det är besvärligt med trappor, då kommer de att inse vikten av säkerhet, ledstänger och fallskydd.

Men det är en annan sak som jag också hade gjort annorlunda om jag hade renoverat det här huset. Den öppna spisen tycker jag var jättefin som den var från början och passade bättre i stilen med huset än den nya.

Utsikten

Njuter av utsikten från balkongen.

Trots det tror jag att de gör ett klipp på även denna renovering om de nu klarar av att skilja sig från det här huset. Det lär ju bli mycket svårt att hitta något som är finare.

Samtliga bilder är skärmdumpar från Husdrömmar avsnitt 2 säsongen 2017.