Köpte hus med 27 fel

Dolda fel-försäkringen gäller inte eftersom han borde ha genomfört en fördjupad undersökning.

Rörmokare Peder Svensson köpte ett hus utanför Linköping där tillbyggnaden visade sig ha så många avvikelser från byggnormen att den måste rivas. Men dolda fel-försäkringen från Anticimex täcker inte projektet. 

Anticimex menar att eftersom han inte fått kvitton på tillbyggnaden så borde han ha förstått att det kunde vara amatörmässigt utfört och därför gjort en fördjupad undersökning. De säger även att han som rörmokare borde ha större byggnadsteknisk kompetens. Peder Svensson säger å andra sidan att om deras besiktningsman inte noterade andra fel än en spricka i en gipsskiva, hur skulle då han ha kunnat göra det. 

I besiktningsprotokollet noteras sprickan i gipsskivan. Men detta var inget som väckte någon större uppmärksamhet eftersom den funnits där sedan 2009. När Peder fick tillträde och skulle byta ut gipsskivan insåg han dock att det fanns fler fel. Totalt hittade han 27 fel och insåg att han måste riva tillbyggnaden och bygga upp den på nytt om den inte ska avvika från svensk byggnorm. Felen innefattade allt från lösa reglar till skarvar mellan reglar i taket.

Peder är besviken på Anticimex och känner sig lurad, men han kommer inte att strida vidare.

- De har gjort det enkelt för sig. Som privatperson är det inte lätt att processa­ mot en advokat och sam­tidigt klara av kostnaderna, säger Peder Svensson till Corren.se.