Tak

Fick taket förstört av skorstensmontören

Eternitplattor innehöll förr asbest och kräver därför hantverkare med skyddsutrustning. På bilden ses en omålad eternitvägg.

Eternitplattor innehöll förr asbest och kräver därför hantverkare med skyddsutrustning. På bilden ses en omålad eternitvägg.

Trasiga eternitplattor och ett läckande tak blev resultatet när Ingrid Magnusson skulle byta skorsten.

Ingrid Magnusson i Skåne får betala 35 000 kronor för att få taket fixat av tredjepart efter att skorstensmontörer varit där och tagit sönder det. Förutom att skorstenens inklädnad inte var fackmässigt gjord, har montören dessutom trampat sönder ett flertal eternitplattor och det läcker in vatten när det regnar. Skorstensmontören vägrar ta ansvar för skadorna, försäkringsbolaget går däremot in men gör ett åldersavdrag på 50 procent.

- Huset är byggt 1967 så visst är taket gammalt. Men eternittak håller tätt en evighet om man bara inte knäcker plattorna, säger Ingrid Magnusson till Sydsvenskan.

Hon tycker att det känns tufft att hon får stå för halva kostnaden själv, dessutom får hon betala skorstensmontörens självrisk. Helst hade hon velat att skorstensmontören tog ekonomiskt ansvar för både tak och installation. De hävdar dock att taket var i dåligt skick redan innan och att avsaknaden av stege gjort att skadorna på eternitplattorna inte kunnat undvikas, därför står de endast för en ominstallation av produkterna.

– Vi har sagt att vi gärna åker ut byter beslag och mantel och tar bort det silikon vi kladdat med och som ser tråkigt ut. Men hon litar inte längre på oss och vill ha en annan firma och då kostar det ju mer pengar, säger Anders Ingvarsson, vd för Eldabutiken.