Renovera

En bra grunduppsättning av verktyg

Som nybliven husägare kommer du att ha tusen och en saker som du måste bygga, fixa och renovera. Vilka verktyg och maskiner behöver du då för att ro projekten i land? Verktygsentusiasten Per-Henrik Lundblom tipsar här om vad som är bra grunduppsättning av verktyg.

Per-Henrik har lagt fram en bra grunduppsätttning av verktyg.

Per-Henrik har lagt fram en bra grunduppsätttning av verktyg. Foto: Per-Henrik Lundblom

När du är husägare har du nästan alltid något jobb du behöver göra på huset, allt från storstilade renoveringar till mindre saker som att hänga upp rullgardiner och tavlor. Beroende på arbetsuppgifterna kommer du att behöva verktyg och ofta maskiner. I den här artikeln guidar jag i utbudet och ger tips om vad som kan vara bra att ha i första verktygslådan.

Per-Henrik Lundblom

Per-Henrik Lundblom

Ett bra sätt att komma igång är att skaffa en grunduppsättning verktyg och sedan komplettera denna i takt med att projekten blir större och kräver mer av utrustningen.

De här verktygen tycker jag ingår i en sådan grunduppsättning som du bör börja med att införskaffa:

  • Hörselkåpor - Använd alltid skyddsutrustning. Bra vid allt från rivning till körning med maskiner. Billiga modeller fungerar utmärkt men kåpor ur mellansegmentet sitter oftast bekvämare på huvudet.
  • Skyddsglasögon - Som ovan, välj gärna en modell som även skyddar ögonen från sidan.
  • Hammare - En vanlig medeltung (16oz) snickarhammare är ett måste. Välj inte den absolut billigaste då de i princip alltid har dålig balans och är sneda i huvudet med resultatet att spikarna går i snett.
  • Skruvmejslar - En bra grunduppsättning är två spårmejslar (liten samt medelstor), samt totalt fyra kryssmejslar. Det finns två vanliga typer av kryssmejselspår, Phillips och Pozidriv. Använder man fel sorts mejsel till en skruv skadar man skruvskallen samt mejseln och kan sällan dra åt med full kraft. Välj Phillips storlek 1 och 2 (ofta märkta PH1 och PH2) samt Pozidriv storlek 1 och 2 (ofta märkta PZ1 och PZ2). Det går ofta att hitta paket till bra pris med ungefär denna uppsättning. Undvik de absolut billigaste då de oftast är mjuka i stålet och har dålig passform i spåret. Även en bitsmejsel är bra att ha, använd samma bits som till skruvdragaren. För mer information om Phillips och Pozidriv rekommenderas de svenska och engelska sidorna på Wikipedia.
  • Batteriskruvdragare - En skruvdragare är i många fall minst lika användbar som hammaren. Min rekommendation är en modell utan slagfunktion med två batterier av Li-Ion-typ, vilka kan ligga en längre tid utan att laddas ur. Undvik lågprisvaruhusens egna märken, en bra skruvdragare kostar mellan 1000 och 3000 kr.
  • Bits + borr - Skruvdragaren är inte mycket att ha utan en uppsättning skruvbits och borr. Köp en sats med Phillips-, Pozidriv- samt Torxbits. Billigare bitssatser håller inte så länge men är en bra start. Byt ut de bits som slits mot lite dyrare bits i styckpack. Försök hitta satser med borr, gärna en med trä- och en med metallborr. De mest använda storlekarna är 3, 4, 5, 6, 8 och 10 mm. Billiga metallborr slits fort men fungerar utmärkt i gipsväggar.
  • Fogsvans - En billig fungerar, men en dyrare för runt 200-300 kr, sågar snabbare, rakare och ger ett finare snitt. Fogsvansen är bra till den mesta sågningen men för sågning i laminatgolv bör man välja en för detta avsedd såg då laminat sliter mycket på en vanlig fogsvans.
  • Måttband eller meterstock - Ofta är det bra att ha både ett femmeters måttband samt en meterstock (tumstock). Riktigt billiga mätverktyg kan vara lömska då de kan glappa eller gå att sträcka så att måttet påverkas.
  • Brytbladskniv eller universalkniv (mattkniv) - Knivar med tunna utbytbara blad som är utmärkta till allt från att öppna paket till att skära gipsskivor. En billig för några tior räcker, köp även extrablad.
  • Vattenpass - I princip ett måste även om man bara ska hänga upp lite tavlor. Ett 60 cm långt pass är lagom om man bara ska ha ett. Testa gärna vattenpasset i butiken genom att ställa det på en yta som vattenpasset visar är i våg. Vänd därefter vattenpasset 180 grader och verifiera att det fortfarande visar i våg. Testa därefter känsligheten genom att lyfta vattenpasset i vardera ände. Det ska gå att lyfta vattenpasset totalt runt 5 mm (drygt 2 mm i vardera ände) innan bubblan kommer utanför strecken i glaset. Allt annat är för okänsligt och oanvändbart.
  • Mindre skiftnyckel - Ett bra universalverktyg för att lossa muttrar och skruvar med sexkantsskalle. Undvik de absolut billigaste då de glappar i käftarna. En 15 cm lång skiftnyckel är lagom, priserna börjar runt 80 kr.
  • Diverse tänger - Börja med en kombinationstång, d.v.s. flacktång och avbitare i samma tång. Komplettera vid behov med exempelvis en polygriptång för att greppa om större saker, en hovtång för att dra ut spik samt en sidavbitare för att klippa tråd, buntband och liknande.
  • Slagborrmaskin eller borrhammare - Bor man i ett stenhus behöver skruvdragaren kompletteras med en slagborrmaskin eller borrhammare. Den första fungerar bra till tegel, lättbetong och leca men ska man borra i betong är en borrhammare väldigt mycket bättre. Då denna maskin vanligtvis används sällan duger en nätansluten lågprismaskin bra. De absolut billigaste har ofta inte variabelt varvtal men är ändå användbara. Köp till borr i de dimensioner som behövs.

I de fall där jag nämner en specifik produkt eller tillverkare ska du se dem som ett prisvärt exempel.

Läs också
Presentation Per-Henrik Lundblom