ARN: Byggföretag måste byta panelen på nytt

Arbetet skedde på ett hus i Vällingby.

Arbetet skedde på ett hus i Vällingby. Bild: Google Maps.

Den nya fasaden blev inte som husägaren tänkt sig, panelen släppte och grundfärgen lyste igenom.

En husägare i Vällingby strax utanför Stockholm fick förrförra året fasadpanelen utbytt och målad, men arbetet höll inte måttet. I fjol började brädorna böja sig och släppa, dessutom började grundfärgen lysa igenom. Företaget ville dock inte ta ansvar för felen så husägaren vände sig till Allmänna Reklamationsnämnden som nu beslutat i husägarens favör.  

Byggföretagets försvar var att de varnade husägaren för att detta kunde hända om arbetet skedde under kall väderlek. Enligt deras svar till Allmänna Reklamationsnämnden rekommenderade de kunden att skjuta fram arbetet, men denna ville nyttja årets ROT-bidrag och var därför inte villig att vänta.

Men allmänna Reklamationsnämndens beslut är ändå att rekommendera företaget att göra om arbetet. De anser inte att företaget kunnat presentera bevis på att de avrått husägaren och därför har de också ett ansvar för att det arbete som utförts inte varit fackmässigt.

- NN har begärt återbetalning av kostnaden för tjänsten och ersättning för att avhjälpa felet. REN Bygg har dock enligt 20 § konsumenttjänstlagen rätt att avhjälpa felet. Avhjälpandet ska ske på ett fackmässigt sätt och utan kostnad för NN, skriver nämnden i sitt beslut.