Politiker utpressar ägaren av den svartbyggda borgen

Isabella ärvde svartbyggd borg som måste rivas för dyra pengar. Nu ringer politiker och hotar henne för att försöka få köpa loss den billigt.

Isabella smygfilmade politikern när han besökte henne för att försöka få köpa borgen.

Isabella smygfilmade politikern när han besökte henne för att försöka få köpa borgen. Skärmdump: Aftonbladet TV

Två politiker, ur samma byggnadsnämnd som beslutat att Isabella Söderblom måste riva den borg som hennes pappa byggt och som hon sedan ärvt, försöker nu pressa henne att sälja borgen billigt. Hon har fått ett bud på fyra miljoner kronor, och hot om att det utdelade vitet kommer att fördubblas vid midnatt om hon inte tar budet.

Bakgrunden till historien är att Isabellas pappa fick bygglov för en borgliknande tillbyggnad. Han byggde borgen, men den avvek en del i storlek och taket såg annorlunda ut än det han hade fått bygglov för.

Isabella ärvde sedan borgen, och hennes grannar anmälde samtidigt bygget till byggnadsnämnden. De tycker att borgen är ful och inte passar in i området. Byggnadsnämnden bedömde sedan att borgen är ett svartbygge. Isabella har därmed fått krav på sig om att riva den, annars väntar vite på 1,5 miljoner kronor. Hon har dock inte råd med rivningen - den kommer att kosta flera miljoner kronor, pengar som hon inte har.

I samband med att slutdatum för rivningen närmade sig kontaktades Isabella av två lokalpolitiker som sitter i byggnadsnämnden. De erbjöd henne en summa på fyra miljoner kronor för att "bli av med problemet". Isabella filmar ena politikern när den försöker utpressa henne. Vid ett senare skede bjuder hon hem Aftonbladet och ringer upp politikern på telefon så att tidningen får höra vad denna säger.

Bland annat säger politikern till henne att vitet kommer att fördubblas, och sedan fortsätta att fördubblas om hon inte klarar varje tidsfrist avseende rivningen. Han säger även att det är byggnadsnämnden, således han och hans kollegor, som beslutar vilken tidsfrist det blir. "Det kan bli tre månader, det kan bli sex månader, det beror på vad vi beslutar".

Borgen skulle ha varit borta 25 augusti i år men hon har inte haft möjlighet att klara den tidsfristen. Hon har tagit ett lån för att kunna påbörja rivningen och har ett företag på plats som börjat pika bort stenarna, men pengarna kommer inte att räcka hela vägen. Isabella tänker dock inte sälja borgen till politikerna.

När Aftonbladet når byggnadsnämnden säger de att beslutet om rivning står fast och är juridiskt riktigt. Däremot har partierna som de två lokalpolitikerna ingår i, bett lokalpolitikerna att lämna sina uppdrag.