Politiker hyr bostad av sin make

Riksdagsledamot tar ut ersättning för bostad som hon hyr av sin make, som i sin tur betalar betydligt lägre avgift än politikerns hyra.

Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har hamnat i blåsväder efter att hon ertappats med att hyra bostad av sin make. Hon betalar 13 000 kronor i hyra till honom samtidigt som hon plockar ut maximal ersättning på 8 600 kronor i månaden från Riksdagsförvaltningen.

– Det finns ingen särskild reglering om att att man inte får hyra av någon viss person och som man råkar vara släkt med eller som man råkar vara gift med eller liknande, säger Anders Norin, chef för enheten ledamotsadministration på Riksdagsförvaltningen, till Sveriges Radio.

Det som gör det hela lite speciellt är att makens avgift till bostadsrättsföreningen uppges vara betydligt lägre än den summa kvinnan betalar för bostaden - endast 2 500 kronor. Vidare har maken inte haft tillstånd från styrelsen att hyra ut bostaden i andrahand.

Kvinnan försvarar sig med att hon och maken har separerad ekonomi, att hon följt gällande regelsystem och att hon betalar en marknadsmässig hyra.