Ovanligt många rapporter om vattenskador i fritidshus

Ett fint fritidshus som en av våra medlemmar äger.

Ett fint fritidshus som en av våra medlemmar äger. Foto: Fredrik_K

Vinterns stormar har lett till en flodvåg av anmälningar om vattenskador i fritidshus.

Försäkringsbolaget Folksam flaggar för att det kommit in sju gånger så många anmälningar om vattenskador i fritidshus hittills i år som det normalt sett brukar göra på ett år. Slutsatsen de drar är att det har att göra med de stormar som varit, och att dessa gett upphov till stormskador. Stormarna som avses är Alfrida, Jan, Julia och Mats.

– Vi vet att många av vinterns stormar orsakat strömavbrott, och i vissa fall har dessa även varit långvariga. Risken finns att rör frusit sönder under ett strömavbrott vilket kan orsaka vattenskador när huset värms upp, säger skadeförebyggare Erik Arvidsson.

De tipsar om att ifall du har ett fritidshus som du ska öppna upp för första gången i år så bör du övervaka uppvärmningen noggrant och kontrollera så att det inte läcker vatten från rör och liknande. Detta oavsett om du har haft underhållsvärme på under vintern eller ej - eftersom det kan ha varit strömavbrott där ledningar hunnit frysa och få frostsprängningar.

Ett annat tips är att den som har vattenmätare kan kolla denna när alla kranar är avstängda och se så att den inte ger något utslag.

- Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson.