Oseriösa hantverkare åker runt och knackar dörr

Polisen varnar för att oseriösa hantverkare befinner sig i södra och västra Sverige just nu.

Polisen har fått in flertalet rapporter från husägare som haft oseriösa hantverkare på besök. De drar förstås fram över hela landet, men just nu verkar södra och västra Sverige vara lite extra utsatt.

En av de som haft de oseriösa hantverkarna på besök är Johan Kjellson i Fjärås.

– De kom förbi på gatan och frågade om de kunde få fixa vår uppfart. ”Can I fix your driveway”, sa han ordagrant. Men jag sa nä, så då drog de vidare. Sedan skrev jag om det på Facebook, för alltid varnar det någon, säger han till Expressen.

Han blev aldrig lurad, men det som varit problemet de sista åren är att de blir allt mer aggressiva. I vissa fall har de haft sönder delar på huset för att sedan erbjuda sig att laga det igen mot betalning, i andra fall är de påstridiga och hotfulla. En äldre kvinna i Ytterby hade till exempel en oseriös hantverkare på besök i mars i år, och han var uppe på hennes tak och plockade ner pannor.

De börjar ofta med ett litet jobb som inte kostar mer än några hundralappar, och tjatar därefter till sig mer och mer.

Tips från polisen om hur man undviker att bli lurad:

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Notera ID-uppgifter och registreringsnummer på fordon.
  • Kontrollera företagets organisationsnummer och om telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.
  • Avslutningsvis – lämna aldrig ut bank-ID.