Skatteverkets besked: Här är kontrollinsatserna mot husägare

Nya regler, avdrag och förändrat beteende gör att Skatteverket fokuserar lite extra på husägare i år.

I år gör Skatteverket kontrollinsatser på grönt teknik, RUT-avdrag och privatuthyrning.

I år gör Skatteverket kontrollinsatser på grönt teknik, RUT-avdrag och privatuthyrning. Foto: Marlén Eskilsson.

Pandemin och förändringar i lagstiftningen har fört med sig förändrat beteende hos bland annat husägare. Dels är det fler som upptäckt att man kan hyra ut sin bostad privat, dels har det införts ett grönt avdrag för laddstolpar, solceller och annat som blir aktuellt i år. Dessutom har RUT-avdraget utökats med fler godkända tjänster. Sammantaget gör dessa förändringar att Skatteverket vill kasta ett extra öga på dessa bitar när de genomför kontrollinsatser i år. 

Pia Blank-Thörnroos
Pia Blank-Thörnroos

Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, ger ett exempel:

– Vi ser till exempel en risk att det kan bli fel vid tvätt eftersom det bara är vattentvätt som ger avdrag, inte kemtvätt. Om tvätterier bokför kemtvätt som vattentvätt leder det till snedvriden konkurrens.

De utökade RUT-tjänsterna inkluderar vattentvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad.

När det kommer till det gröna avdraget handlar det om att kontrollera hur avdragen för installation av grön teknik hanteras. Och när det kommer till uthyrning av privatbostad vill man se att folk redovisar rätt och betalar rätt summa i skatt.

– Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt. Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen på Skatteverket.