Många äldre TV-apparater slutar fungera snart

TV-apparater äldre än 13 år där man tittar på fria kanaler via antenn får problem efter 28 oktober.

En stor grupp husägare får svart i TV-rutan i samband med att man går över till komprimeringstekniken MPEG4 i marknätet. Det handlar om de som tittar via antenn, och som har en TV äldre än 13 år. Majoriteten av dessa TV-apparater har inte stöd för denna komprimeringsteknik vilket innebär att ägaren antingen får köpa en ny TV eller införskaffa en digitalbox.

- Den här övergången till MPEG4 har pågått i några år och innebär att TV-tittarna på sikt kommer att kunna se på TV med bättre upplösning. Däremot har äldre TV-apparater före 2008 inte stöd för detta, vilket gör att tusentals TV-apparater ute i landet blir oanvändbara, säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

De som tittar via Boxer har informerats. Men de som tittar på de fria kanalerna via antenn är däremot inte informerade. Det handlar således om tusentals TV-tittare vars TV-ruta blir svart efter 28 oktober.

- Vår bedömning är att det inte är särskilt många, runt 20 procent av befolkningen, men då ska tilläggas att många av dem redan har någon form av abonnemang eller bredbandslösning, säger Eva Bengtsson Åström, vid Myndigheten för press, radio och tv. 

Nedsläckningen påbörjades i region öst redan 5 oktober. Näst på tur är region norr den 19 oktober, därefter region mitt två dagar senare, näst sist ut är region väst 26 oktober och slutligen region syd 28 oktober.