Målning

Måla värmeelement och rör

Här får du tips om hur du målar element på bästa sätt.

Här får du tips om hur du målar element på bästa sätt. Foto: Marlén Eskilsson

Att måla radiatorer och rör kan vara lite besvärligt och pilligt men är ändå nödvändigt, särskilt om allt annat i rummet målas nytt och fint. Annars kommer elementet att se än mer skamfilat ut.

Vattenradiatorer och varma vattenrör ska målas med en färg som klarar de värmeväxlingar som uppstår. Färgtillverkarna kallar ofta färgen för elementfärg.

För att slippa färg där den inte ska vara är det bra att noga täcka och maskera allt som inte ska målas med skyddspapper och maskeringstejp. 

Tvätta elementet

Tvätta hela elementet och rören med målartvätt. Det kan vara svårt att komma åt och ofta är det inte rengjort på länge eftersom det är så svåråtkomligt. Desto viktigare då att få bort smuts och fett innan målning. Skölj noga med rent vatten efter tvättningen. 

Skrapa bort lös färg och eventuell rost. Slipa ner till ren metall vid rostangrepp. Stålborste och smärgelduk underlättar. 

Grunda metallrena ytor

Grunda först metallrena ytor med alkydgrund. Med en elementpensel går det lättare att komma åt mellan flänsarna på gammaldags radiatorer. 

Väggen bakom radiatorn kan också behöva målas. En elementroller som är tunn och smidig gör det enklare.

Per använder flaskborste för att komma åt och måla väggen bakom
Per använder en flaskborste för att komma åt att måla väggen bakom elementet. Foto: Marlén Eskilsson

Måla ytfärgen

Börja måla runt flänsar och på radiatorns baksida. Gamla värmeelement målar du också mellan flänsarna innan du äntligen kan börja måla de ytor som syns mest. 

Måla rör

Du målar rör på samma sätt som du målar radiatorer. Men ett smart knep är att använda en målarvante för att måla rör. Den är som en tumvante utan tumme. Med målarvanten kan du ta tag runt röret och stryka ut färgen. 

Enklast är att måla rör innan ytan bakom målas. När sedan ytan bakom ska målas kan man maskera röret med plast och maskeringstejp. 

Elradiatorer

Elradiatorer av metall går också att måla. Det går att häkta av elradiatorn så man kommer åt bakom lättare. Men stäng av strömmen först och var försiktig så inte kopplingen skadas. 

Om det finns en dosa med löstagbar koppling är det bäst att lossa elementet helt. Då kan du ju lägga hela radiatorn på ett bord för att få bättre arbetsställning.

Verktyg och redskap

 • Kniv
 • Skyddspapper, plast
 • Maskeringstejp
 • Spackelspade av stål
 • Stålborste
 • Slippapper, smärgelduk
 • Elementpensel
 • Elementroller
 • Målarvante
 • Målartråg
 • Målartvätt

Läs mer

Förbereda och spackla väggar 
Ommålning av målade väggar inomhus
Måla tak inomhus
Måla trägolv
Måla värmeelement och rör
Måla fönster