Målning

Måla på tapet

Inte alltid du behöver riva bort den gamla tapeten.

Inte alltid du behöver riva bort den gamla tapeten. Medlemmen Bonnier/Colourbox

Vill du måla över en ful tapet? Förmodligen undrar du då om du kan måla över tapeten direkt eller om du måste driva bort den först. Så här kan du göra.

Vill du måla en fin färg på en ful tapet så går det i de allra flesta fall bra - du måste inte riva bort tapeten först, utan kan måla direkt på tapeten. Men det finns undantag. Och det finns också några knep som kan vara bra att ha med sig i rockärmen.

Fördelen med att måla direkt på tapeten är att det går fortare än om du även ska riva den gamla tapeten. Nackdelen är att uselt monterad tapet kan få permanenta luftbubblor när du målar på den, detta går dock att undvika.

Så målar du över en tapet: 

 1. Undersök vad det är för tapetmaterial. Är det vinyltapet måste du först riva bort det blanka lagret, övriga tapeter - så som papperstapet och nonwoven - kan målas över direkt förutsatt att de sitter bra.
 2. Riv loss lösa delar på tapeten.
 3. Är du osäker på hur bra tapetjobbet är gjort kan du förgrunda med en speciell färg som gör att det inte uppstår luftbubblor vid målning. Fråga i färghandeln för att få rätt sort, den har olika namn hos olika tillverkare. För att testa kvaliteten på arbetet kan du blöta en del av tapeten och se om alla luftbubblor drar ihop sig igen när den torkar.
 4. Spackla över eventuella ojämnheter och slipa för att få ett jämnt underlag.
 5. Måla alla kanter med en pensel och vald väggfärg.
 6. Rolla tapetytan med vald väggfärg, använd rikligt med färg på rollern.
 7. Låt torka och upprepa därefter målningsproceduren tills färgen täcker underlaget helt.

 

När du inte kan måla på tapeten
Om tapeten är mycket skadad är det förmodligen enklare att riva hela tapeten istället för att stå och riva bort småbitar och sedan försöka spackla områdena jämnt. 

Samma sak gäller om du har en tapet med struktur. River du bort lösa delar från den och sedan spacklar försvinner mönstret i de områdena. Då är det bättre att antingen riva bort tapeten eller tapetsera upp en slät väv över väggen.

Andra alternativ än att riva tapeten när det inte går att måla på den: 

 • Bredspackla väggen
 • Tapetsera upp en slät väv
 • Skruva upp reparationsgips, spackla och slipa.

Så river du tapet och målar direkt på underlaget:

 1. Löst sittande tapet kan du enkelt riva bort genom att greppa i ett hörn och dra.
 2. För att få loss tapet som sitter hårt kan du spraya en kombination av vatten och diskmedel på den med hjälp av en vattenspruta och vänta någon minut. Använd sedan en skrapa för att få bort tapeten. Handlar det om mycket tapet på stora ytor kan det vara värt att hyra en ångmaskin istället.
 3. Spackla och slipa eventuella ojämnheter.
 4. Måla alla kanter med en pensel och vald väggfärg.
 5. Rolla tapetytan med vald väggfärg, använd rikligt med färg på rollern.
 6. Låt torka och upprepa därefter målningen tills färgen täcker tapeten.