Färg, kulör & tapet, Golv, Målning

Måla trägolv 

Det var vanligt att man målade trägolv förr. Ett målat golv blir mer lättskött och kan enkelt målas om igen när det blivit alltför slitet.

Medlemmen jaga målade trägolv.

Medlemmen jaga målade trägolv. Foto: Medlemmen jaga

Man kan använda olika typer av golvfärg till trägolv. Tänk på att välja en slitstark färg avsedd för trä eftersom trä rör sig och färgen därför behöver vara lite elastisk. Linoljefärg är ett gammalt och beprövat val, men då får man räkna med längre torktid. 

Ska du måla en trätrappa och måste kunna gå i trappan under torktiden kan du måla vartannat trappsteg alternativt bara halva trappstegen och när färgen torkat måla resten. Men bäst är förstås om man kan planera arbetet så att hela trappan kan få torka i lugn och ro. 

Trappmålning
Medlemmen Samsara målade sin trätrappa. Foto: medlemmen Samsara

Halkfritt golv

Målade trappor, men även andra golv, kan upplevas hala. För att minska halkrisken kan man blanda halksand i färgen. Halksand köps i färghandeln och är en mycket finkorning sand som blandas i färgen. Hur strävt golvet ska bli bestämmer du själv med hur mycket sand du blandar i. Tänk på att mäta hur mycket sand per liter du har i så du kan göra en likadan blandning om färgen tar slut. 

Rengöring

För att färgen ska få fäste är det viktigt att rengöra golvet noga innan målning. Tvätta med målartvätt för att få loss fett och smuts. Skölj noga med vatten efteråt. Hårt slitna golv kan behöva slipas innan målning. Tvätta alltid golvet innan slipning för att inte slipa ner smuts och fett i golvet. 

Ett trärent golv grundmålas för att ge gott fäste för ytfärgen. Med linoljefärg kan du grunda med samma färg, men aningen förtunnad. 

Dammsug golvet mycket noga. Gamla springor kan behöva petas ur och det kan vara ett tålamodskrävande arbete. Favoritmusik i högtalarna gör jobbet roligare.

Springor trägolv
Springor i trägolvet. Foto: medlemmen Stina71

Springor

Ett trägolv rör sig alltid och springorna är olika stora beroende på årstidernas olika luftfuktighet. Det går att nåta golvspringor för att täcka dem helt, men det är ett tidsödande och lite knepigt jobb som kan vara svårt att lyckas med helt.

Ett annat sätt är att leva med att golvet har springor. Det är ju ändå ett trägolv. Ett knep kan då vara att innan första lagret färg tunna ut lite färg och måla springorna för sig. Den tunnare färgen är lättare att få att rinna ner i springorna. Med springorna i samma färg som resten av golvet så kommer inte springorna framträda så markerat mot det färdigmålade golvet. Särskilt om golvet målas i en ljus kulör. Det här momentet görs bäst på knä med knäskydd så man ser ordentligt.

Tidigare målade golv

Rengör ytan med målartvätt och skölj med vatten. Slipa eventuellt om ytan känns blank. Trasig färg skrapas bort med spackelspade. Allt löst ska bort. Trärena ytor grundas innan golvet målas med ytfärgen. 

Pensel eller roller eller både och

Måla golvet med pensel eller roller. För att slippa rollerns gräng/struktur så kan du lägga på färgen med roller och efterstryka med pensel. Den här strykningen av golvet gör du med fördel stående med både roller och pensel på skaft.

Måla i brädornas riktning och måla ett par brädor i taget.

Mönstermålning

Den som vill ha något lite extra lägger tid på att mönstermåla sitt golv. Det behöver inte vara svårt, men kräver en del planering och omsorg. Rutor, linjer, friser och bårder kan ge liv åt ett helt rum.

Måla basfärgen först. Rita upp mönstret på golvet. Du kan maskera rutor och linjer för att enklare få raka linjer. Ta i så fall bort tejpen medan färgen är våt. Du kan också måla linjerna för hand. Det kräver koncentration och en stadig hand. Belöningen blir ett mer levande golv.

Torktid

Även om golvet torkat så det tål att gå på så har inte färgen härdat helt. Det tar ett par veckor för de flesta färgtyper att genomhärda så att man kan ställa möbler på.

Verktyg och redskap

  • Maskeringstejp
  • Brytbladskniv
  • Snickeripenslar
  • Förlängningsskaft
  • Roller
  • Färgtråg
  • Knäskydd

Läs mer

Förbereda och spackla väggar 
Ommålning av målade väggar inomhus
Måla tak inomhus
Måla trägolv
Måla värmeelement och rör
Måla fönster