Mäklare får erinran efter att ha flirtat med köpare

Ett sms med komplimanger och en önskan om att få ses igen bryter mot god fastighetsmäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionen har utdelat en erinran till en mäklare som skickat ett olämpligt sms till en potentiell kund.

Mäklaren och privatpersonen hade tidigare varit i kontakt rörande ett hus, där affären inte blev av. När mäklaren sedan fick in en ny intressant fastighet kontaktade han personen och berättade om objektet. Personen sade då att hon redan hade köpt en bostad. Varpå mäklaren uttryckte att han skulle vilja få träffa henne igen.

Sms:et löd ordagrant: ”Hm, ok – vet inte om jag kan/får uttrycka känslor i detta jobbet – men upplevde dig som smart, klar och så himla fin [glad emoji] Vill gärna träffa dig igen – om du vill:)".

Privatpersonen anmälde då mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen eftersom hon tyckte att beteendet var oseriöst och olämpligt.

Fastighetsmäklarinspektionen har låtit mäklaren ge sin bild av vad som hänt. Han säger att han råkade skicka sms:et till fel person, att det istället skulle till en kollega.

Fastighetsmäklarinspektionen säger att det saknas bevis som stödjer mäklarens påståenden. Han har exempelvis inte skickat något nytt sms där han skriver att det föregående sms:et gått iväg till fel person.

- Fastighetsmäklarinspektionen anser inte att de ingivna handlingarna ger stöd för det som NN uppgett, att sms:et inte var avsett för anmälaren utan för en kollega. Det har heller inte framkommit något i ärendet som indikerar att anmälaren borde ha förstått att sms:et inte var avsett för henne.

Eftersom en mäklare ska uppträda korrekt och affärsmässigt, och således inte blanda jobb med privatliv, har denna mäklare uppträtt klandervärt. Han tilldelas därför en erinran.