Värme, Värmepumpar

Bästa luftvärmepumpen – så väljer du rätt luft/luft-värmepump “bäst i test”

En luft/luft-värmepump kan vara en bra investering som komplement till andra värmekällor i huset. Men vilken värmepump bör du satsa på? Här berättar Robin Toneby hur du hittar bästa luftvärmepumpen och ger exempel på fyra intressanta modeller.

Bästa luftvärmepumpen – så väljer du rätt luft/luft-värmepump “bäst i test”

Foto: Marlén Eskilsson

Marknaden för luft/luftvärmepumpar är betydligt större och mer konkurrensutsatt än för andra typer av värmepumpar. Det innebär att du kan välja mellan väldigt många olika fabrikat och modeller.

Luftvärmepump bäst i test? Se upp för fejkade tester!

Vid en googling på “luftvärmepump bäst i test” dyker en rad återförsäljare upp som utger sig för att ha testat luftvärmepumpar, men sanningen är att det inte finns några sådana jämförande tester, de radar bara upp produktspecifikationerna på de modeller de vill sälja.

Robin Toneby, expert på Byggahus.se, gjorde dock en gedigen jämförelse av luftvärmepumpar åt försäkringsbolaget Folksam 2019, där han analyserade och jämförde olika modeller, som man brukar hänvisa till. Någon ny sådan jämförelse har inte gjorts sedan dess.

Hur ska man då välja luftvärmepump?

Robin Toneby menar att de här tre sakerna är viktigast när du ska välja luftvärmepump:

  1. Välj ett etablerat varumärke
  2. Med så lång garantitid som möjligt
  3. Som har de extrafunktioner du behöver

Luftvärmepumpar från etablerade varumärken har blivit stora av en anledning, de ger bra värmeutbyte, håller länge och går inte sönder i första taget. Med ett känt varumärke är det också enklare att hitta en installatör som har erfarenhet av värmepumpen.

robin toneby
Robin Toneby, expert på Byggahus.se.

Självklart kan problem uppstå även på dessa värmepumpar, men möjligheten att få felet åtgärdat är större än hos lågprismaskinerna. Exempel på etablerade varumärken är Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, Samsung och Bosch.

Läs också: Maxa luft-luftvärmepumpens energibesparing

Det är viktigt att man lämnar en lång garanti på produkten, vilket är ett tecken på god kvalitet. Det är inte roligt att stå där efter två år med en trasig luftvärmepump som inte går att reklamera.

Sedan får du fundera på vilka extrafunktioner du är intresserad av. Några populära funktioner utöver uppvärmning kan vara:

  • App för att kunna fjärrstyra
  • Underhållsvärme
  • Luftrening - bra för pollenallergiker
  • Särskilt effektiv kylning

Samtliga modeller på luftvärmepumpar går att ställa om till kyla, men de är olika bra på det. Om kylfunktionen är viktig för dig, säkerställ att modellen du väljer har en effektiv kylfunktion.

Lågprismodeller och etablerade fabrikat

Ett växande segment luftvärmepumpar består av lågprismodeller importerade från Kina som ofta säljs på byggvaruhus och i vissa nätbutiker. Dessa modeller, som brukar kosta omkring 5000-7000 kronor, förekommer inte i oberoende jämförelser och är därmed svåra att bedöma. Med tanke på prisnivån kan du knappast räkna med att de uppnår jämförbar prestanda och livslängd som etablerade fabrikat. Kolla vilken garantitid värmepumpen har och ta reda på om den är anpassad för nordiska förhållanden.

När det gäller priser är det bra att göra en ordentlig research på jämförelsesajter. Många butiker har kampanjerbjudanden på utvalda modeller. Var dock noga med att kontrollera vad som ingår i erbjudandet.

Fyra utvalda modeller – från lyx till budget

Dalkin Perfera xth 40
Daikin Perfera XTH 40.

Daikin Perfera XTH 40

Uppvärmningskapacitet (kW): 0,9-8,8
Kylkapacitet (kW): 4,1-7,0
Kompressor: Egenutvecklagd swingkompressor
Köldmedium: R32
Energiklass: A+++
Årsverkningsgrad (SCOP): 5,50
P-design (kW): 2,6
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 19-46
Extrafunktioner: Väderkompensation, luftrening, öppen spis-logik, heat boost mm.
Fjärrstyrning: Inbyggd Wifi.

Garanti: 5 år + erbjudande om kompletterande garantiförsäkring upp till 16 år
Pris: Begär offert*.

Kommentar: Daikin tillhör de tillverkare som tekniskt ligger i framkant i utvecklingen av luftvärmepumpar. Företaget har bl a utvecklat en egen swingkompressor med ett fåtal rörliga delar vilket ger förutsättningar för hög driftsäkerhet och livslängd. Den här modellen ingår i den nya Nepura-serien, som ska vara ännu starkare och effektivare än förra generationen med en nykonstruerad utomhusenhet med intelligent värmemattestyrning och en optimerad avfrostningslogik. Modellen arbetar med ett miljövänligt köldmedium (R32), har högsta energiklass (A+++) och mycket hög årsverkningsgrad (5,50). Tillverkaren utlovar en garanterad värmekapacitet på minst 4 kW ner mot –25 grader. Ett flertal smarta funktioner ingår också, t ex väderkompensation som höjer börvärdet på temperaturen ju kallare det blir utomhus, luftrenare och öppen spis-logik som stänger av kompressorn och inomhusenheten går en bart på fläktdrift när du elda i öppna spisen.

*Hos återförsäljare anges tyvärr inga priser för denna modell. Det beror på att tillverkaren har en policy att maskinen enbart får säljas med installation, via behörig installatör.

Slutsats: Bra val om du premierar hög prestanda och funktionalitet.

panasonic heatcharge nordic 12 wall split ac air conditioner
Panasonic med inbyggd wifi-styrning. Foto: Panasonic

Panasonic VZ Heatcharge Inverter + -R32

Värmekapacitet kW (max): 7,8
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R-32
Energiklass: A+++
Årsverkningsgrad (SCOP): 6,2
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 18-44
Extrafunktioner: Underhållsvärme, system för luftrening, solljusdetektering mm.
Fjärrstyrning: Inbyggd Wifi.

Garanti: 5 år
Ca pris: från 37 000 kr

Kommentar: Panasonics värmepumpar får goda omdömen generellt, även om vissa tidigare modeller, särskilt i E- och CU-serien, haft problem med krånglande kompressorer. Panasonic VZ Heatcharge Inverter +-32 passar för en normalstor villa i kallt klimat och presterar lika bra och ibland till och med bättre än ovanstående Daikinmodell när det gäller årsverkningsgrad (6,2), energiklass (A+++) och ljudnivåer inomhus (18-44 dB(A)). Den arbetar även med samma miljövänliga köldmedium (R-32). Enligt tillverkaren uppgår värmekapaciteten till 4,80 kW vid –15 grader och 3,72 kW vid –25 grader. I värmepumpen ingår också ett flertal funktioner, t ex luftrening med nanoteknik och solljusdetektering, som ska kunna anpassa uppvärmningen i relation till ljusförhållanden.

toshiba haori wifi 35
Toshibas Haori WiFi- 35. Foto: Toshiba

Toshiba Haori WiFi- 35

Värmekapacitet kW (max): 7,6
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R-32
Energiklass: A+++
Årsverkningsgrad SCOP: 5,1
Ljudtryck dB(A) inomhusenhet: 19-45
Extrafunktioner: Utbytbara textilfronter, underhållsvärme, självrengöring, braskaminfunktion mm.
Fjärrstyrning: Ja, inbyggd wifi, app

Garanti: 5 år
Ca pris inkl moms, exkl installation: 22 000 kr

Kommentar: Toshiba har ett gott rykte som tillverkare av robusta värmepumpar och många installatörer lovprisar pumparna. Den här modellen ingår Toshibas Haori-serie, där kunden får möjlighet att designa sin egen luftvärmepump, med 6 olika utbytbara textilfonter (svart och vit ingår). Inomhusenheten är relativt liten, men ska kunna värma en bostadsyta upp till 180 kvm. Värmepumpen når en effekt på 4,0 kW vid –15 grader och 2,7 kW vid –25 grader, vilket är okej för prisnivån. Modellen kan ställas in på underhållsvärme, men har också flera andra funktioner. I likhet med Daikins modell finns t ex en energismart ”braskaminsfunktion”, som stänger av kompressorn när andra värmekällor aktiveras, men låter fläkten vara igång för att sprida värmen i rummet.

Slutsats: Känt märke med bra kapacitet och mycket funktioner för prislappen.

fujitsu slim excellence 14

Fujitsu Slim Excellence 14

Värmekapacitet kW (min-max): 0,9-6,4
Kylkapacitet kW (min-max): 1.2-4,65
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R32
Energiklass: A++
Årsverkningsgrad (SCOP): 4,6
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 20-44
Extrafunktioner: Underhållsvärme. kaminfunktion, luftrening, ljudreduktion mm.
Fjärrstyrning: Wifi, app

Garanti: 5 år (om produkten beställs med installation)
Prisexempel: 24 000 kr

Kommentar: Fujitsu Slim Excellence 14 är en populär nordenanpassad modell, lämpad för lite mindre bostäder och fritidshus. Värmepumpen är försedd med en ny sensor för inverterstyrning som gör ”att den fungerar bättre än tidigare modeller”, speciellt vid mycket låga utomhustemperaturer. Enligt tillverkaren uppnås en värmeeffekt på 2,77 kW vid –25 grader. Inomhusenheten är liten och tystgående jämfört med likvärdiga modeller i samma prisklass. Nödvändiga funktioner som underhållsvärme och luftrening ingår. Användare ger Fujitsun fint betyg: ”Tyst och effektiv”, ”Snygg design och väldigt tyst”, ”Har haft en nu i min källare i ett år och är mycket nöjd”. Det låga priset bidrar till att maskinen förefaller högst prisvärd.

Slutsats: Liten maskin som ger mycket värme för pengarna.

Fler faktorer att ta hänsyn till när du väljer luft/luft-värmepump

Användningsområde

Ta hänsyn till hur stor bostadsyta som ska värmas upp och hur utrymmet ser ut. En öppen planlösning ger bäst förutsättningar för att sprida värmen. Ska värmepumpen placeras i ett fritidshus, gäststuga eller garage bör du välja en modell som kan ställas in på underhållsvärme. Ett tips är att hellre överdimensionera än underdimensionera värmepumpens kapacitet.

Kompletterande värmesystem måste alltid finnas

Ekonomiskt sett är luftvärmepumpen mest lönsam i hus som värms med elvärme och har relativt hög förbrukning. I optimala fall kan värmepumpen fungera som huvudsaklig värmekälla, men det ska alltid finnas en back-up om den går sönder, oftast handlar det om elradiatorer.

Titta på elräkningarna och bedöm hur mycket du kan spara, i relation till värmeförbrukning och användningsområde. Ta hjälp av en fackman om du är osäker.

Effekt och verkningsgrad

Visar värmepumpens kapacitet. Verkningsgraden – hur mycket värmeenergi som genereras per tillförd elenergi – brukar anges i uppmätt värmefaktor (COP) och årsvärmefaktor (SCOP). Mest vägledande är SCOP-värdet som visar den genomsnittliga verkningsgraden över en säsong. För att få en mer heltäckande bild bör du även titta på värmepumpens faktiska effekt och vad den ger vid olika temperaturnivåer, i synnerhet låga temperaturer.

Energimärkning

I likhet med vitvaror finns energimärkning på värmepumpar som visar produktens energieffektivitet (från G till A+++ och från rött till grönt). Luft luft värmepumpar märks med energiklass för både uppvärmning och luftkonditionering. När det gäller uppvärmning baseras energiklassen på uppmätt SCOP-värde.

Ljudnivå

Luftvärmepumpar avger ljud vid olika fläkthastigheter, både från inomhus- och utomhusenheten. Skillnader på några decibel kan vara högst märkbar. Mest relevant är uppmätt ljudtrycksnivå som tillverkaren redovisar i produktspecifikationen och även på energimärkningsetiketten. Om du handlar i en fysisk butik kan du be att få lyssna på värmepumpen under högt fläktvarv. Tänk också på att installationen är en viktig faktor. Många klagomål om buller beror på felaktig montering/placering av värmepumpsenheterna.

Mått och design

Måtten på värmepumpen (bredd, höjd och djup) varierar beroende på modell, liksom utseendet. På senare år har en del tillverkare prioriterat designen, i synnerhet på fläktenheten inomhus. Du kan till exempel hitta slimmade modeller i svart eller röd kulör, som kanske passar fint med husets övriga inredning?

Installation

Enligt lag krävs en behörig installatör (med F-Gas-certifiering) för installation av luft luft värmepumpar och det är också en förutsättning för att garantier ska gälla. Installationen anges vanligtvis inte i priset, utan beställs separat aningen via återförsäljaren eller att du själv anlitar en installatör. Vissa tillverkare kräver i detta fall en kyltekniker med specialkompetens för märket. En standardinstallation brukar i normala fall hamna kring 5000-8000 kronor, exklusive rotavdrag. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i installationen. I många fall kan det behövas kompletterande åtgärder som kostar extra.

Garanti och service

När du väljer luft/luftvärmepump bör du kontrollera garantivillkor, men också villkoren för support och service. En del återförsäljare ger ”total garanti” under till exempel 5 år, medan andra har delat upp garantin i ”funktionsgaranti”, respektive ”kompressorgaranti”. Ett flertal återförsäljare erbjuder även tilläggsförsäkringar med förlängd garanti.