Energi, Värmepumpar

Luft/luft-värmepumpar – här är de bästa

Luft/luft-värmepumpar – här är de bästa

Foto: Steven Winters Associates

En luft/luftvärmepump kan vara en bra investering som komplement till andra värmekällor i huset. Men vilken värmepump bör du satsa på? Vi har jämfört produkter, testresultat och omdömen – och valt ut fyra intressanta modeller.

Marknaden för luft/luftvärmepumpar är betydligt större och mer konkurrensutsatt än för andra typer av värmepumpar. Det innebär att du kan välja mellan väldigt många olika fabrikat och modeller. 

Lågprismodeller och etablerade fabrikat

Ett växande segment består av lågprismodeller importerade från Kina som ofta säljs på byggvaruhus och i vissa nätbutiker. Dessa modeller, som brukar kosta omkring 5000-7000 kronor, förekommer inte i oberoende tester och är därmed svåra att bedöma. Med tanke på prisnivån kan du knappast räkna med att de uppnår jämförbar prestanda och livslängd som etablerade fabrikat. Kolla gärna vilka garantivillkor som gäller för produkten och ta även reda på om den är anpassad för nordiska förhållanden.
När det gäller priser är det bra att göra en ordentlig research på jämförelsesajter. Många butiker har kampanjerbjudanden på utvalda modeller. Var dock noga med att kontrollera vad som ingår i erbjudandet.

Faktorer att ta hänsyn till när du väljer luft/luftvärmepump

Användningsområde

Ta hänsyn till hur stor bostadsyta som ska värmas upp och hur utrymmet ser ut. En öppen planlösning ger bäst förutsättningar för att sprida värmen. Ska värmepumpen placeras i ett fritidshus, gäststuga eller garage bör du välja en modell som kan ställas in på underhållsvärme. Ett tips är att hellre överdimensionera än underdimensionera värmepumpens kapacitet.

Uppvärmningsbehov

Ekonomiskt sett är luft/luftvärmepumpen mest lönsam i hus som värms med elvärme och har relativt hög förbrukning. I optimala fall kan värmepumpen fungera som huvudsaklig värmekälla. Titta på elräkningarna och bedöm hur mycket du kan spara, i relation till värmeförbrukning och användningsområde. Ta hjälp av en fackman om du är osäker.

Effekt och verkningsgrad 

Visar värmepumpens kapacitet. Verkningsgraden – hur mycket värmeenergi som genereras per tillförd elenergi – brukar anges i uppmätt värmefaktor (COP) och årsvärmefaktor (SCOP). Mest vägledande är SCOP-värdet som visar den genomsnittliga verkningsgraden över en säsong. För att få en mer heltäckande bild bör du även titta på värmepumpens faktiska effekt och vad den ger vid olika temperaturnivåer, i synnerhet låga temperaturer.

Extrafunktioner

Luft/luftvärmepumpar kan användas för både uppvärmning och kylning, men brukar även ha fler funktioner, till exempel luftrening och underhållsvärme. I många fall är de även anpassade för fjärrstyrning via en smarttelefon. Bedöm vilka funktioner som du kan ha nytta av när du väljer modell.

Energimärkning

I likhet med vitvaror finns idag energimärkning på värmepumpar, som visar produktens energieffektivitet (från G till A+++ och från rött till grönt). Luft-luftvärmepumpar märks med energiklass för både uppvärmning och luftkonditionering. När det gäller uppvärmning baseras energiklassen på uppmätt SCOP-värde.

Ljudnivå

Luftvärmepumpar avger ljud vid olika fläkthastigheter, både från inomhus- och utomhusenheten. Skillnader på några decibel kan vara högst märkbar. Mest relevant är uppmätt ljudtrycksnivå som tillverkaren redovisar i produktspecifikationen och även på energimärkningsetiketten. Om du handlar i en fysisk butik kan du be att få lyssna på värmepumpen under högt fläktvarv. Tänk också på att installationen är en viktig faktor. Många klagomål om buller beror på felaktig montering/placering av värmepumpsenheterna.

Mått och design

Måtten på värmepumpen (bredd, höjd och djup) varierar beroende på modell, liksom utseendet. På senare år har en del tillverkare prioriterat designen, i synnerhet på fläktenheten inomhus. Du kan till exempel hitta slimmade modeller i svart eller röd kulör, som kanske passar fint med husets övriga inredning?

Tillverkare/varumärke

Om du ställer höga krav på värmepumpen bör du satsa på ett etablerat varumärke. Dessa är som regel testade och anpassade för nordiska förhållanden (”nordenanpassade”) och har bättre garantivillkor än lågprismodellerna. Det är även enklare att hitta en installatör som har erfarenhet av produkterna. Exempel på etablerade varumärken är Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, Samsung, LG och Bosch. En uppstickare är det svenska företaget Invest Living som säljer modeller med kinesiska komponenter.

Installation

Enligt lag krävs en behörig installatör (med F-Gas-certifiering) för installation av luft/luftvärmepumpar och det är också en förutsättning för att garantier ska gälla. Installationen anges vanligtvis inte i priset, utan beställs separat aningen via återförsäljaren eller att du själv anlitar en installatör. Vissa tillverkare kräver i detta fall en kyltekniker med specialkompetens för märket. En standardinstallation brukar i normala fall hamna kring 5000-8000 kronor, exklusive rotavdrag. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i installationen. I många fall kan det behövas kompletterande åtgärder som kostar extra. 

Garanti och service

När du väljer luft/luftvärmepump bör du kontrollera garantivillkor, men också villkoren för support och service. En del återförsäljare ger ”total garanti” under till exempel 5 år, medan andra har delat upp garantin i ”funktionsgaranti”, respektive ”kompressorgaranti”. Ett flertal återförsäljare erbjuder även tilläggsförsäkringar med förlängd garanti.

”Bäst i test”

De flesta oberoende tester av luft/luftvärmepumpar har några år på nacken och är därför inte helt relevanta för dagens utbud. Det kan dock vara bra att kika på tidigare tester för att bedöma olika fabrikat och även hitta uppgraderade modeller av tidigare testvinnare. För att välja ut modeller i den här artikeln har vi gjort en samlad bedömning utifrån tidigare testresultat, aktuell produktinformation och samtal med återförsäljare. Vi har även (källkritiskt!) hämtat in omdömen från bland annat Värmepumpsforum (www.varmepumpsforum.com) där både användare och installatörer vittnar om sina erfarenheter. Förutom detta har vi jämfört aktuella priser och garantivillkor i olika nätbutiker.

Fyra utvalda modeller – från lyx till budget

Daikin luftvärmepump
Utedelen för Daikin Caldo. Foto: Daikin

Daikin Caldo XRH40

Värmekapacitet kW (min-max): 0,8-7,2
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R-32
Energiklass: A+++
Årsverkningsgrad (SCOP): 5,37
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 19-46
Extrafunktioner: Underhållsvärme, system för luftrening, fireplace mode, närvarosensor mm.
Fjärrstyrning: Inbyggd Wifi.

Garanti: 6 år
Bästa pris: Begär offert*.
https://luftmiljobutiken.se/produkt/daikin-caldo-xrh40-optimized-heating-4/

Kommentar: Daikin tillhör de tillverkare som tekniskt ligger i framkant i utvecklingen av luftvärmepumpar. Företaget har bl a utvecklat en egen Swingkompressor med ett fåtal rörliga delar vilket ger förutsättningar för hög driftsäkerhet och livslängd. Den här modellen ingår i den nya XRH-serien, en uppgradering av XR-serien, och innehåller en ny mjukvara som ska ge högre utbyte på alla fläkthastigheter. Dessutom har avfrostningstekniken optimerats för att få längre gångtid mellan avfrostningarna. Modellen arbetar med ett miljövänligt köldmedium (R-32), har högsta energiklass (A+++) och mycket hög årsverkningsgrad (5,37). Tillverkaren utlovar en garanterad värmekapacitet på minst 4,0 kW ner mot –25 grader. Ett flertal smarta funktioner ingår också, t ex närvarosensor och energisparläge, som känner av aktivitet i rummet och anpassar drift och riktning av luftflödet.
Modellen XRH40 lanserades i fjol och har hittills fått goda vitsord av användare.

*Hos återförsäljare anges tyvärr inga priser för denna modell. Det beror på att tillverkaren har en policy att maskinen enbart får säljas med installation, via behörig installatör. Enligt butiker vi talat med kan man räkna med ett totalpris, kring 25 000-30 000 kr. Alltså en prisnivå över det normala.

Slutsats: Bra val om du premierar hög prestanda och funktionalitet.

Panasonic lufrvärmepump
 Panasonic med inbyggd wifi-styrning. Foto: Panasonic

Panasonic HZ25UKE

Värmekapacitet kW (min-max): 0,8-7,3
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R-32
Energiklass: A+++
Årsverkningsgrad (SCOP): 5,2
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 18-44
Extrafunktioner: Underhållsvärme, system för luftrening, solljusdetektering mm.
Fjärrstyrning: Inbyggd Wifi.

Garanti: 5 år
Bästa pris (inkl moms, exkl installation): Inget pris hittades 

Kommentar: Panasonics värmepumpar får höga testbetyg generellt, även om vissa tidigare modeller, särskilt i E- och CU-serien, haft problem med krånglande kompressorer. Panasonic HZ25UKE, som lanserades i höstas, bygger vidare på den populära H-serien med ytterligare förbättringar. Modellen passar för en normalstor villa och presterar ungefär lika bra som ovanstående Daikinmodell när det gäller årsverkningsgrad (5,2), energiklass (A+++) och ljudnivåer inomhus (18-44 dB(A)). Den arbetar även med samma miljövänliga köldmedium (R-32). Enligt tillverkaren uppgår värmekapaciteten till 4,55 kW vid –15 grader och 4 kW vid –20 grader. I värmepumpen ingår också ett flertal funktioner, t ex luftrening med nanoteknik och solljusdetektering, som ska kunna anpassa uppvärmningen i relation till ljusförhållanden.

Flera användare ger modellen gott betyg: ”Fungerar förträffligt”, ”värmer effektivt” ”… går betydligt tystare än den vi hade tidigare”. Modellen finns i skrivande stund (jan 2019) för kampanjpris i flera nätbutiker.

Slutsats: En kraftfull och uppskattad maskin till rimligt pris. 

Toshiba luftvärmepump
Toshibas luftvärmepump har fjärrstyrning som tillval. Foto: Toshiba

Toshiba Shorai 35 Nordic

Värmekapacitet kW (min-max): 1,0-7,7
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R-32
Energiklass: A++
Årsverkningsgrad (SCOP): 4,6
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 27-45
Extrafunktioner: Underhållsvärme, självrengöring, fireplace mode mm.
Fjärrstyrning: Tillval

Garanti: 5 år
Bästa pris (inkl moms, exkl installation): 17 279 kr hos Citcop 

Kommentar: Toshiba har ett gott rykte som tillverkare av robusta värmepumpar, och många installatörer lovprisar pumparna. Den här modellen ingår Toshibas Nordic-serie, som är speciellt framtagen för nordiskt klimat med ett driftsintervall ned till -25 grader. Inomhusenheten är relativt liten, men ska kunna värma en bostadsyta upp till 190 kvm. Värmepumpen når en effekt på 3,6 kW vid –15 grader och 2,6 kW vid –25 grader, vilket är okej för prisnivån. Modellen kan ställas in på underhållsvärme, men har också flera andra funktioner. I likhet med Daikins modell finns t ex en energismart ”braskaminsfunktion”, som stänger av kompressorn när andra värmekällor aktiveras, men låter fläkten vara igång för att sprida värmen i rummet.

Slutsats: Känt märke med bra kapacitet och mycket funktioner för prislappen.

Fujitsu luftvärmepump
Fujitsus nordenanpassade luftvärmepump. Foto: Fujitsu

Fujitsu 09 LM Slim

Värmekapacitet kW (min-max): 0,5-5,2
Kompressor: Inverterteknik
Köldmedium: R 410A
Energiklass: A+
Årsverkningsgrad (SCOP): 4,1
Ljudtryck dB(A) (inomhusenhet): 22-43
Extrafunktioner: Underhållsvärme. luftrening, ljudreduktion mm. 

Garanti: 5 år (om produkten beställs med installation)
Bästa pris (inkl moms, exkl installation): Inget pris hittades   

Kommentar: Fujitsu 09 LM Slim är en populär nordenanpassad modell, lämpad för lite mindre bostäder och fritidshus (upp till 125 kvm). Värmepumpen är försedd med en ny sensor för inverterstyrning som gör ”att den fungerar bättre än tidigare modeller”, speciellt vid mycket låga utomhustemperaturer. Enligt tillverkaren uppnås en värmeeffekt på 2,77 kW vid –25 grader. Inomhusenheten är liten och tystgående jämfört med likvärdiga modeller i samma prisklass. Nödvändiga funktioner som underhållsvärme och luftrening ingår. Användare ger Fujitsun fint betyg: ”Tyst och effektiv”, ”Snygg design och väldigt tyst”, ”Har haft en nu i min källare i ett år och är mycket nöjd”. Det låga priset bidrar till att maskinen förefaller högst prisvärd.

Slutsats: Liten maskin som ger mycket värme för pengarna.