Juridik, Tomt

Lantmäteriet introducerar Virtuella häckar för att minska grannfejder

I ett banbrytande försök att modernisera det svenska tomtgränssystemet har Lantmäteriet annonserat lanseringen av Virtuella häckar, en app som låter grannar skapa och justera sina tomtgränser med hjälp av augmented reality (AR) och ett enda klick.

Virtuella häckar är en ny app från Lantmäteriet tänkt att minska grannfejder – det handlar om en digital lösning för att definiera tomtgränser med ett klick.

Genom appen kan husägare plantera virtuella häckar, träd, eller sätta ut staket runt sina tomter. 

– Vårt mål är att minska grannfejder genom att göra processen att sätta upp tomtgränser både rolig och interaktiv, säger Karl Lindell, projektledare vid Lantmäteriet.

Användarna kan sedan skicka tomtgränsen till grannen ifråga, och om grannen också har appen kan den visa hur den i sin tur anser att tomtgränsen löper.

Användare kan välja mellan en mängd virtuella häckar

Användare kan välja mellan en mängd virtuella häckar, från klassisk liguster till exotiska, glödande energihäckar. För de som vill ta det ett steg längre erbjuder appen även en premiumfunktion där man kan lägga till små, virtuella vakter – allt från nissar till drakar – som bevakar tomtgränsen.

Utvecklingen av appen har tagit 1,5 år och kostat drygt 1,8 miljoner kronor.

– Vi hoppas att detta kommer att lägga till en lekfull, fredlig dimension till konceptet av tomtägande, säger Karl Lindell.