Juridik

Svenskar dömda för att ha piratkopierat designmöbler

Så här ser Designers Revolt sajt ut i skrivande stund.

Så här ser Designers Revolt sajt ut i skrivande stund.

Det blir fängelse och miljonböter för de svenskar som sålt billigare piratkopior av designklassiker.

Arne Jacobsen, Verner Panton och Charles och Ray Eames är några av de designerns som företaget Designers Revolt kopierat kända möbler från och sålt till en tredjedel av priset. Företaget har på det här viset omsatt över 50 miljoner kronor under sin tre år långa existens.

Men nu är det slut på replikaförsäljningen. Patent- och marknadsdomstolen meddelade igår att tre personer döms för brott mot upphovsrättslagen, två av dem även för varumärkesintrång. Ytterligare en person har dömts för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Två av personerna får fängelse i 1,5 år, de andra två döms till dagsböter.

- De tre som dömts som gärningsmän och det bolag i vilket verksamheten har bedrivits ska också betala närmare 27 miljoner kronor i ersättning till åtta målsägandebolag. Därutöver ska en av gärningsmännen betala 7 miljoner kronor till staten, och bolaget betala drygt 15 miljoner kronor till staten, skriver domstolen.

Företaget har försökt att komma runt svensk lag genom att registrera bolaget i England där upphovsrätten ser annorlunda ut. Men eftersom möblerna och lamporna huvudsakligen sålts med Sverige som marknad, och eftersom de haft både lager och distribution här, så gick domstolen på målsägandens linje.