Kök

Nytt kök med plats för familjeliv

Det gamla U-köket med fel mått mellan bänkarna var för litet för en familj på fyra som tycker om att laga mat och vistas i sitt kök. Dessutom kändes den temporära uppfräschningen med nya luckor misslyckad när gångjärnen inte passade. Maria och Jan beslutade sig för att byta kök.

Nytt kök med plats för familjeliv

Familjen Lötvall bor i en gul trävilla från 1981 i Mölnlycke utanför Göteborg. Maria arbetar som operasångerska på Göteborgsoperan, Jan som är läkare reser mycket i sitt yrke. Deras båda barn är i övre tonåren och har börjat lära sig laga mat själva. De har  just bytt kök och alla är nöjda och trivs i nya köket.

– Ganska omgående fastnade vi för den här kökstillverkaren, säger Jan. Det var inte så att vi gick runt och jämförde med andra kök, utan vi kände att det var rätt, när vi var inne i butiken och kikade.

– Genom inredaren Christel i köksbutiken i Mölndal fick vi bra tips och hon ritade upp ett nytt kök som erbjöd en funktionell och ljusare arbetsplats. Det nya matbordet integrerades i inredningen
på ett ytsnålt sätt.

Rostfritt i kök
Vitvarorna är rostfria och micron är inbyggd.

Här sitter barnen ofta med sina kompisar och fikar efter skolan, berättar Maria nöjt och stryker över den massiva valnösskivan. Behöver jag börja med middagen går det bra utan att vi stör varandra. Alla får plats. Hundarna med! En av familjens två retrievers kommer intassande när vi pratar.

Jan och Maria valde en lucka i amerikansk valnöt som de tyckte var snygg, och den hade integrerade handtag vilket förstärker det strömlinjeformade uttrycket.

– Titta så praktiskt, man behöver bara knuffa på lådan med höften så öppnar den sig, visar Maria när hon står vid diskhon.

– En modern lucka valde vi, men först var vi lite oroliga att det skulle bli för mörkt härinne. När fått tips på vilken bra belysning vi kunde ha till, kändes det rätt att gå på det här. Köket har dessutom två fönster och en glasad altandörr så vi får in ganska mycket dagsljus här, även då köket ligger åt nordost.

Under hyllor och väggskåp sitter inbyggda halogenspotlights som är kopplade till dimmer för att kunna variera styrkan vid olika tillfällen. I taket kostade paret på sig en bra belysningsskena med många riktbara spotlights. Med dimmer på båda kan man ha städbelysning på eller mysbelysning.

Bänkskivan är diamantborstad grå bohusgranit och även golvet är i detta utförande.

Vinklad fläkt
Praktisk fläkt där du slipper slå i huvudet.

 – Tyvärr måste stenen först skickas till Italien för att få den rätta ytan, men förhoppningsvis löser stenhuggerierna detta själv idag, berättar Maria lite ”skamset”.

Med värmeslingor under stengolvet känns det skönt och ombonat att gå på det. Ett val de inte ångrar, även då golvet måste behandlas med olja innan man går på det.

När Maria och Jan skulle välja kakel hade de svårt att bestämma sig för storlek och färg. Det löstes genom att golvläggaren fick sten över, och då bestämdes det att använda detta som stänkskydd. På så vis har köket en enhetlig och lugn färgskala.

– Det blir såklart fettstänk frånspisen  och jag oljar in stenskivan regelbundet för att motverka det, säger Maria.

Det är gott om bänkskåp i köket och för att få det så luftigt och ljust som möjligt valde man att inte ha så många väggskåp, utan hyllplan på väl valda ställen, och fyra låga avlånga väggskåp, varav ett är för inbyggd mikrovågsugn.

Väggarna har en lite annorlunda yta. Först la målaren på ett tjockt lager med Gipsum, lite slarvigt medvetet.

Diamantborstad bohusgranit
Bohusgranit som diamantborstats i Italien.

– Det skulle absolut inte bli jämnt, berättar Jan. Sedan la han på silverfärg med en spatel så att färgen ser mörkare ut i groparna som blivit. På så vis fick vi en vägg som ser levande och skimrar och samtidigt ser lite fräscht ruff ut mot övriga köket.

På en yta bredvid högskåpen målade man med magnetfärg. Där har de det alla nödvändigaste uppsatt så att de slipper lappar på kylskåpsdörren.

Diskon är en rak variant från Franke med en rejäl blandare med dolt duschmunstycke.

– Skvätter det inte mycket att spola med ett duschmunstycke, undrar jag och tänker att den lösningen passar bäst i ett restaurangkök?

– Man lär sig använda kranen, och den fungerar bra, svarar Jan.

En av de bästa sakerna med det nya köket är de dolda eluttagen. De är nedsänkta i bänkskivan och dras upp vid behov.

– Då behövde vi inte göra åverkan på granitskivorna utan de är intakta, vilket är snyggast, säger Maria och demonstrerar hur eluttagen fungerar.

Eluttag dolda i köksbänk
Eluttagen kan försvinna in i bänkskivan.

Vitvarorna går i rostfritt, och här är det lite knepigt att behålla ytan ren och fräsch på kyl- och frysdörrarna , säger Jan medan han torkar med trasan över kylskåpsdörren.

Fläkten är en modern variant  från Fjäråskupan i glas och rostfritt, snett uppåtlutad.

– Först tänkte vi välja en traditionell fläkt men den tog för mycket plats och skulle krocka med fönstrets linjer så Christel föreslog denna variant.

Här slår man inte i pannan när man står och lagar mat, inflikar Jan nöjt.

Köket är öppet ut mot vardagsrummet; gemensamma ytor möts.

– Det var ett önkemål från oss att maskinerna inte får låta för högt. Man ska kunna sitta och se på tv i rummet intill utan att bli störd. Lite ljud får man såklart räkna med, men inget ”maskinbuller”, säger Maria.

 

Familjen Lötvalls kökstips:

– Tänk på funktionerna-vad vill ni göra, hur mycker bänkyta behöver ni?
– Belysning-välj rätt för ändamålet.
– Ta hjälp av kunnigt folk.
– Var beredd på att kvalitet kostar.
– Välj mateial som ni gillar, så kommer ni att vara nöjda länge! Vi är mycker förtjusta i vårt val av
granit!