Husdrömmar

Kära återbesök och ödehus i säsongspremiären av Husdrömmar

I det första späckade avsnittet av Husdrömmar 2021 gör Gert Wingårdh och Anne Lundberg återbesök hos tidigare husdrömmare för att se hur det har gått. Dessutom får vi en lektion i ödehus av Robert Danielsson, en ödehusdetektiv.

Äggdal

Foto: SVT/Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Äggdal klart efter fyra år

Första återbesöket går till Gert och Karin Wingårdhs Äggdal. Fyra år har gått sedan de började bygga och äntligen är de klara. I Husdrömmar 2020 fick vi se att hade köpt en gård som inte ligger långt från deras andra torp på Sand, som de först hade tänkt att renovera. De ångrade sig och rev hela huset, för att bygga upp ett nästan identiskt - i alla fall på utsidan. På husets baksida blev det en helt ny glasveranda som inte funnits tidigare.

Det var ett torp, men även en lada och en skomakarbostad de skulle återuppföra.

Äggdals gård

Nu är även ladan klar, ett boende i ett plan där Gert och Karin tänker sig att de kan flytta in när de blir äldre, om de skulle få svårt att gå. Här finns 12 dolda dörrar, som när de öppnas förvandlar ladan till ett modernt hus.

Läs mer: Wingårdhs Äggdal och återbesök

Gert Wingård och Anne Lundberg

Inne i ladan är det lugnt och vilsamt, för det finns inte så många material. Det är också ett ”grunt” hus, avlångt och inte så brett, med havsutsikt åt två håll.

Badrum

I badrummet finns två ingångar och man kan gå runt runt, liksom i sovrummet som ligger bakom.

Gert Wingårdh

Köket har färg som cortenplåt, men tyvärr berättar Gert inte något om köket alls.

Renoverad skomakarbostad

Även den lilla skomakarbostaden är klar. Invändigt går allt i bränt trä.

Inredning av bränt trä

De är väldigt nöjda med hur Äggdal blev. Det finns bara någon liten vinkel uppe i ett hörn som Gert inte gillar, men det är förmodligen bara han som ser det och vet om det. Det har varit jätteroligt att jobba ihop på det här sättet, att få göra allt som man själv vill, tycker Gert och Karin.

För oss som tittar är det roligt att se hur allt har blivit, men det är synd att de inte berättar om vilka material de använt.

Containerhus i Tranås

Containerhuset i Tranås

Nästa återbesök går till Sebastian och Sofia som byggde ett hus av gamla fartygscontainrar i  Tranås i Husdrömmar 2019. Nu sitter cortenplåten uppe på fasaden som fiskfjäll och har börjat rosta. Även husets undervåning är klar, där det finns ett sovrum till Iggy, ett till föräldrarna och ett nytt fint badrum.

Läs mer: The Swedish Herring House i Husdrömmar

Gert Wingårdh framför Containerhuset

Gert är imponerad av nya fasaden, som en kotte i tallskogen, säger han. 

– Ni kan ju det här, har ni öppnat arkitektbyrå?, skojar Gert.

Trädgårdsritning

Nästa steg är att göra trädgården. De har anlitat en trädgårdsarkitekt som har hjälpt dem att rita rum i trädgården, sju rum närmare bestämt. Ett rum ska ha pool, ett annat en idrottsarena. Man misstänker att det blir fler återbesök hit till Tranås. De ska låta trädgårdsprojektet ta några år.

Containerhus by night

Under cortenpanelen har Sebastian monterat 300 meter LED-list som ger ett effektfullt uttryck i mörkret.

3D-printing av hus

Framtidens byggmetod: 3D-printa hus

Detta med att Sofia och Sebastian har byggt hus av containrar får Gert att fundera på vad mer som kan återvinnas och hur vi kommer att bygga i framtiden. En sak han tror på är att vi kommer att återvinna mer fönsterglas, för det går det åt mycket energi i produktionen.

– En annan stor grej kommer att bli 3D-printing av hus. Det kan vi göra t ex av återvunnen plast från havet. Framtidens byggmaterial kan bli helt andra än de vi bygger av idag, siar Gert.

F.d. brandstation

Brandstationen i Stora Köpinge på Österlen

Ett annat sätt att bygga bo är att ge nytt liv åt gamla hus. Det gjorde Anders och Petra Jönsson från Stockholm när de hittade en öde brandstation till salu i Skåne som de köpte och byggde om till fritidshus åt sig själva i Husdrömmar 2018.

Läs mer: Bygger om brandstation till sommarhus

Ombyggd brandstation

De ville att huset skulle bli en samlingsplats och det har det blivit. Som mest har de varit 11 personer som sovit över där samtidigt.

Friggebod

Nu har de byggt en maffig terrass som ger ett rum ute. Dessutom står där en friggebod på tomten, inredd med pentry och toalett med dusch.

Ödehus

Lektion i ödehus med Robert Danielsson

Gert gör ett besök hos ödehusdetektiven Robert Danielsson, som arbetar med att leta upp ödehus och förmedla dem till nya ägare. Enligt honom finns det runt 200 000 ödehus runt om i Sverige som väntar på att bli räddade. 

Varför har husen blivit övergivna? Jo, folk har flyttat från landet in till staden. Det har skett markuppköp, skogsbruk har slagits samman och hus har på så sätt ”blivit över”. Ödehusen har visserligen en ägare, men de behöver rustas upp, de behöver en ägare som vill bo där.

Ödehus

Det här huset är byggt 1885 och har stått tomt i 20 år. Ju äldre ett ödehus är, desto bättre är det. Det får gärna vara snyggt också. Frågan med ett ödehus är alltid om förfallet gått för långt och vad som skulle krävas för att göra det beboeligt igen. 

Robert Danielsson berättar hur man undersöker ett ödehus. När man kommer in i ödehuset börjar man med att använda näsan, om det luktar friskt eller sjukt. Sedan tittar man på taket för att leta efter fuktskador. Sedan letar man efter saker som kan vara en fara: El först och främst eftersom många bränder uppstår pga gammal el. Sedan är det fukt och röta som kan vara en fara.

Gert tycker det viktigaste är hur planlösningen och arkitekturen känns.

Gammalt kök

Vad är värdet av ett ödehus? Mäklaren resonerar så att det är tomtpriset minus kostnaden för att riva huset som är värdet. Alltså kan man få det ganska billigt. Ödehuset ses som en belastning, inte en tillgång. 

Gert och Robert tittar på fönstren, gamla fina originalfönster, men med ett enkelglas. Ska det fungera måste man sätta in en innerbåge med ett lågenergiglas. 

Även om du är händig och kan fixa iordning huset själv, så är det några andra saker du behöver fundera igenom och slår till på ödehuset:

  • Vad ska jag jobba med? 
  • Finns det skola, finns det barnomsorg? 
  • Finns affärer? 
  • Finns bredband?

Kostnaden för att göra ett ödehus beboeligt bör man beräkna till 500 000-1 miljon kr, menar Robert Danielsson. Det är alltså billigare än att bygga nytt.

Eternitpalatset

Eternitpalatset i Västra Klappe sista anhalten

Sista besöket går till Amber och Uffe som byggde om och till samlingslokalen för IOGT-NTO i Västra Klappe i Skåne. 

Läs mer: Eternitpalats i Västra Klappe med begagnat byggmaterial

I september 2020 rapporterade byggahus.se att eternithuset från Husdrömmar var till salu för 2 990 000 kr.  Slutpriset blev 3 300 000 kr. Det blev en bra förtjänst för dem, för de köpte huset för 1 miljon kr och budgeterade 500 000 kr för ombyggnaden.

Läs mer: De säljer sitt eternithus från Husdrömmar

Mycket riktigt berättar de nu att de har sålt sitt hus och letar nytt renoveringsobjekt i Skåne som de kan återvinna begagnat byggmaterial. De tycker det är en sport och en plikt att återvinna.