Husdrömmar

Husdrömmar: Eternitpalats i Västra Klappe med begagnat byggmaterial

Amber och Uffe köper ett fult eternithus för att renovera och göra fint.

Amber och Uffe köper ett fult eternithus för att renovera och göra fint. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Ulf och Amber får mycket gjort med lite pengar när de förvandlar den gamla samlingslokalen för IOGT-NTO i Västra Klappe från ett riktigt fult, till ett riktigt gulligt hus.

Det sjunde avsnittet av Husdrömmar 2020 handlar om Amber och Ulf Grimfalk som renoverar ett hus med en fasad av eternit. Amber har alltid har haft en dröm om ett eternithus. I den gamla IOGT NTO-lokalen i Västra Klappe utanför Höganäs i Skåne, såg hon Sveriges kanske fulaste hus, som skulle kunna bli ett av Sveriges finaste hus. Hennes man Ulf försöker däremot övertala henne om att de ska ta bort eterniten, för han tycker inte det är så vackert. Och När Gert Wingårdh kommer in i bilden gör han allt för att övertala Ulf om att de ska behålla eternitskivorna på husets fasad.

Huset före renovering
Så här ser huset ut när de köper det. 

Men vi tar det från början. Det gamla huset byggdes en gång till en kostnad av 3000 kr för att bli föreningslokal åt nykterhetsorganisationen, men ingen har någonsin bott i det. När de köper huset har det de karaktäristiska handikapptoaletterna, en stor samlingslokal med en scen och ett bibliotek. Där finns det en väldigt fin bokhylla med glasdörrar bevarad.

Ursprungliga fasaden
Uffe vill återställa fasaden till trä, som den var av när huset en gång byggdes.

Uffe är 64 år, utbildad målare och svetsare, men har också jobbat som möbelsnickare, smed, mekaniker, med mera. Amber är 52 år och jobbar bland annat som turistguide. De har inga barn, men väl ett husdjur: duvan Quasimodo, 9 år, som är med dem överallt.

Ett av husen de renoverat tidigare
Ett av flera hus de har renoverat och flyttat vidare från.

Paret är numera något av proffsrenoverare, för de har har köpt, renoverat och sedan sålt hus på flera håll i Sverige tidigare, bla Österlen och Gotland. Skapandet får Uffe att må bra. Vare sig det är en bil, en hoj eller ett hus han bygger på. När processen är klar känner han att han kan gå vidare. Nu börjar han dock känna sig lite till åren, kanske ska de stanna i det här huset? Sju år är annars den längsta tid de har lyckats stanna på ett ställe.

En modell av huset
De beräknar vara klara med renoveringen i december 2019.

Översikt av projektet

Så här ser planerna för detta deras senaste projekt ut:

Inköpspris: 1 miljon kr (prutade ner från 1,8 milj.)
Budget: 500 000 kr
Boyta: 148 kvm
Tomt: 600 kvm

Plan bottenvåning
På bottenvåningen finns en stor sal med en scen, ett bibliotek och en hall.
Plan övervåning
På övervåningen finns också ett rum och en oinredd vind,  men de ska vänta med att inreda här tills senare.

De vill behålla den 60 kvm stora salen ganska intakt, även om detaljerna inte är bestämda. Ska de behålla innertaket, där de ser att pärlspont skymtar under? Här tycker de olika. Gert Wingårdh gillar det i princip som det är, med det höga, välvda taket, ja alla verkar överens om det det ska bevaras som en öppen yta. Biblioteket ska också få behålla sin form. Hallen och toaletterna ska dock byggas om till ett enda större badrum. Originalfönstren har någon gång blivit utbytta mot moderna och dessa vill de ersätta med gamla. De ska börja med att försöka hitta de gamla originalfönstren, kanske de står i en lada?

Stora salen
Stora salen före renovering. 

Ovanvåningen består av ett enda mindre rum och en oinredd vind. De har eventuellt planer på att inreda den i framtiden, men inte nu.

Använder begagnat byggmaterial så mycket det går

I övrigt är planerna öppna - de tänker ta det som det kommer. Allt beror på vad de hittar för fönster och andra byggprodukter på begagnatmarknaden. I huvudsak är det Amber som letar prylar, Ulf som bygger.

Gert pratar lyriskt om hur vacker eterniten är och hävdar bestämt att det inte är ett försök att vara intellektuellt snobbig eller provokativ. Det är snart en kulturgärning att bevara eternit, enligt Gert.

Läs mer: Eternit - byta ut eller bevara? 

Amber vill behålla den, men Ulf tycker att just det här inte är så fint. Han vill tillbaka till ursprunget med stående panel. Vi får väl se vem som vinner …

Gert gillar eternit
Gert Wingårdh gillar verkligen eternitfasader och tänker övertala Uffe att behålla den.

Arbetet fortgår

De gör sålunda så mycket som möjligt av arbetet själva och använder så lite och så billigt material som möjligt, för det här får bara kosta max 500 000 kr. De tänker på återvinning och det cirkulära systemet. Amber tycker att det är en sport och deras plikt att återanvända gammalt och bygga så billigt som möjligt. De monterar ner väggar försiktigt för så att de kan återanvändas till en annan, ny vägg. I badrummet ska det vara vitt 15x15 cm kakel och en snålspolande toalett, har de bestämt från början. Sedan får vi se vad som dyker upp efter vägen som de kan använda.

Italienborg
Villa Italienborg i Mölle. Ett hus som byggdes med eternitfasad för att visa upp det nya materialet från Lomma eternitfabrik i början av 1900-talet.

Besöker vackraste eternithuset i Mölle

Gert Wingårdh tar med Amber och Ulf till Mölle för att försöka övertyga Ulf om att de ska behålla eterniten på fasaden. Han visar dem den pampiga villan Italienborg, som är ett försök att likna Dodgepalatset i Venedig, där man har skapat en röd och vit fasad i marmor.

Dodgepalatset i Venedig
Dodgepalatset i Venedig med röd och vit marmor är det man har som förebild till Villa Italienborg i Mölle.

Plattorna på Italienborg kommer från Lomma eternitfabrik som öppnade 1906. Året efter, 1907 kom den tyske kejsaren och la till med sin yacht i Mölle och plötsligt blev det ett fashionabelt inneställe. Här tillät man bad för män och kvinnor tillsammans. Allas ögon var på Mölle och här passade det att bygga ett showcase för eternit från Lomma eternitfabrik. Materialet var dock dyrt och lyxigt och monterades bara på framsidan. På baksidan nöjde man sig med vanlig panel.

Italienborg
Villa Italienborg med röda och grå eternitplattor på framsidans fasad. På baksidan sitter en billigare träfasad.

Renoveringen går vidare

Inspirerade av Italienborg i Mölle bestämmer de sig för att riva bort eterniten på husets baksida och sätta panel istället. De letar på begagnatmarknaden efter läckra dubbeldörrar. Detta ska lyfta både fasaden och salen invändigt.

Köper begagnade fönster
De åker till flera "genbyg-marknader" i Danmark för att hitta fina gamla fönster.

De åker till Danmark för att hitta bra begagnade fönster och dörrar. Danskarna sparar på precis allt och återanvänder, där finns flera ”genbyg”-marknader med massor av fina gamla spröjsade fönster och dörrar som de väljer och vrakar mellan. De hittar ett urläcker fönsterparti som först känns för dyrt och de väljer en billigare variant. Men efter att ha sovit på saken måste de bara ha det. De åker då tillbaka till Danmark och köper den vackra fönsterdörren de verkligen vill ha, trots att den kostar 18 000 DKR och det inte går att pruta.

Eternitsanering på gång
De vidtar många säkerhetsåtgärder när de plockar ner eterniten på baksidan av huset.

När det är dags att plocka ner eterniten tar de på sig full skyddsmundering: mask med p3 filter, handskar och de tejpar runt öppningarna. Det gäller att undvika de små partiklarna som frigörs när man bryter eller sågar i en platta. De använder vattenkannor och vattnar plattorna innan de börjar ta ner dem, för att förhindra att det dammar. De försöker plocka ner plattorna utan att bryta dem, men det går inte. De sitter fast som berget.

I programmet visar de ett asbestbrott i Ryssland utanför staden Asbest, där man fortfarande bryter asbestmineraler som ska blandas med cement, som man gör när man tillverkar eternit. I Sverige är det dock sedan länge förbjudet att bygga med asbest, det farliga mineralet som orsakar lungcancer om du inandas dess vassa fiber.

Entré
De flyttar entrén och sätter in mycket fina dörrar från en kyrka.

Byter ut och flyttar entrén

De bestämmer sig för att flytta entrén och vid den nya sätter de in jättefina dörrar som har suttit i en gammal kyrka.

Krukor i trädgården
Amber ger eternitfasaden liv genom att komplettera med grönska framför.

Amber ramar in den kärva eternitfasaden med fina plantor och krukor i trädgården. Hon bygger också upp ett lager av byggmaterial som de kan komma att ha i framtiden. Det förvarar de i ett partytält i trädgården. Det är fönster, marmorskiva till köket med mera.

– Jag är prylbanken som ser till att det hela tiden finns saker, säger hon.

Konstnären Henrietta Kozica kallas dit för att måla ena väggen i stora salen. Hon får fria händer.

Huset är klart
I februari 2020 är huset klart och programledarna gör ett sista besök.

Programledarna avsynar resultatet

Det är februari 2020 när Gert och Anne kommer på besök sista gången för att avsyna slutresultatet. Det fula eternithuset har förvandlats till ett fräscht, gulligt och inbjudande hus. Alla fönster är utbytta, de flesta gamla som de har renoverat. Två fönster fick de dock köpa nya specialbyggda för att få rätt mått.

Fina fönsterpartiet på baksidan
Det fina fönsterpartiet på baksidan blev bra.

Gert Wingårdh är väldigt nöjd med det fina fönsterpartiet som de köpte trots att det var för dyrt. Inne i stora salen har de inrättat ett sovrum på scenen, med draperier man kan dra för.

Salen möblerad
Salen är fin och mysigt möblerad.

När de ligger i sängen har de utsikt mot Hannas muralmålning på väggen och som fortsätter upp i taket. Gert tycker att det känns som ett pensionat med minnen. I köket är fläkten det enda som är nytt.

Sängen
Sägen är nu placerad på scenen, med draperier man kan dra för.
Inredningsmural
När de ligger i sängen har de utsikt över den fina väggmålningen.

Och klarade de budget? Ja, de ligger till och med en bra bit under.

Biblioteket
I biblioteket har de lagt linoleumgolv.

I det gamla biblioteket står bokhyllorna kvar. På golvet har de lagt grå och vita linoleumplattor.

Köket
Köket.

I köket består allt av begagnat byggmaterial, sånär som på fläkten som de kom över genom en bytesaffär.

Badrum
Badrummet med vitt 15x15 kakel.

I badrummet har de återanvänt handfatet från byggboden. Det blev vitt 15x15 cm kakel på väggarna som de hade planerat.

Men det återstår att fixa en veranda, det lilla rummet på övervåningen och vindsloftet. Kanske får vi nöjet att göra ett återbesök här nästa säsong av Husdrömmar för att se hur det har utvecklat sig.