Husdrömmar

Husdrömmar: Bygger om brandstation till sommarhus

Den lilla brandstationen på Österlen.

Den lilla brandstationen på Österlen. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Petra och Anders Jönsson från Stockholm hittade en brandstation i Skåne på nätet som de bestämde sig för att bygga om till ett fritidshus åt sig och sina fem barn. Det handlar kvällens avsnitt av Husdrömmar om.

Petra och Anders Jönsson från Stockholm driver ett rekryteringsföretag ihop. Nu när de börjar närma sig 50 år så känns det dags att göra något crazy. Vad gör man då?

Petra och Anders
Petra och Anders Jönsson från Stockholm. 

Jo, istället för att köpa en röd sportbil köper de en liten brandstation på Österlen och ska göra om till sommarhus åt sig och sina fem barn.

De hittade brandstationen till salu på nätet och det dröjde ett år innan de slog till. På en semester åkte de och tittade på den och Petra blev störtförälskad och lyckades övertala Anders om ett köp. Den lilla brandstationen blev deras för 750 000 kr.

Husfakta

Brandstationen ligger i Stora Köpinge på Österlen. Den byggdes 1930.  Petra och Anders ombyggnad av brandstationen påbörjas i februari 2017 och de planerar att bli klara i december 2017. De har inte satt någon budget för bygget.

Plan bottenvåning
Planerad bottenvåning.

I brandstationens garage ska det bli vardagsrum. Sovrummen ska byggas på höjden i brandstationens torn, rakt över köket. En trappa slingrar sig upp hela vägen genom tornet. I en tillbyggnad ut mot ån ska det bli ett matrum. På så sätt ska de 55 kvadratmetrarna bli 90 kvm boyta för familjen på sju personer.

Plan tornet
I tornet blir det badrum, sovrum och lounge på toppen.

Bygglovet dröjer 4 månader

Planerna är alltså klara, men bygglovet dröjer. Brandstationen är upptagen i ett byggbevarandeprogram och de får inte göra vad som helst med den, såsom att byta färg på den som de hade velat. När de ändrar på sina planer och låter brandstationen fortsätta vara röd, så går bygglovet igenom – efter fyra månader.

Brandstationen
Innan några arbeten är påbörjande.

Bygget rullar på, allt byggs om

När bygglovet är klart rullar bygget på. De gör verkligen om allt. Tegelväggarna kratsas ur och fogas om. De gräver ur grunden och gjuter in vattenburen golvvärme. Här ska det värmas med en luft/vatten-värmepump.

Tillbyggnad
Tillbyggnaden där matrummet ska vara.

På baksidan av huset mot ån bygger de en tillbyggnad där det ska bli plats för ett matrum. I taket sätter man in takfönster för att få mer ljusinsläpp.

Passar på att få tips från Gert när han är där

Deltar man i programmet Husdrömmar så har man ju möjlighet att rådfråga en av Sveriges bästa arkitekter och det är Petra och Anders smarta nog att göra.

Gert pekar
Gert pekar med hela handen var trappan bör vara.

–Vi tänkte höra med dig nu när du är här. Vi fick en offert på en järntrappa i mitten, men när vi fick offerten så nej. Vi är öppna för förslag.

vardagsrum efter
De gör som Gert säger och placerar trappan till vänster.

Gert berättar precis hur de ska göra trappan. De ska inte placera den i mitten utan på sidan och svänga av den upptill.

Tunga fönster sedan lätt att bygga resten

Spänningen är stor när fönstren levereras. Varje fönster väger 800 kg med ram! Kommer fönstren att passa? Kommer marken att bära? De kan inte sova natten före fönsterleveransen.

Fönstren levereras
Fönster på 800 kg lyfts upp.

Men de hade inte behövt vara oroliga. Fönstren passade och det gick bra att sätta in dem. Efter det gick också det mesta av restrande som smort med att bygga klart brandstationen. En hantverkare råkar bara ha sönder ett rör med vattenläcka i källaren som följd, men det ordnar upp sig.

Brandstationen har blivit ett sommarboende

Ombyggnaden blev klar i tid som planerat och programledarna kommer dit för att avsyna resultatet. Gert är mycket nöjd och tycker att det är fantastiskt.

Vardagsrummet
I vardagsrummet satte de in takfönster också.

Köket går i svart med vita bänkskivor. Det finns en siktlinje rakt genom huset, från vardagdsrummet, genom köket och ut i den tillbyggda matplatsen.

Köket
Köket.

När de är ute i matrummet försöker Gert lura ur dem vad bygget kostade, men det är omöjligt. Han gissar på både 6 och 10 miljoner, men Anders är tyst som en mussla.

Matrummet
I matrummet.

I sovrummen i tornet har de byggt in solskydd i bjälklaget som man bara trycker på en knapp när man vill fälla ner.

Sovrum
Föräldrarnas sovrum i tornet.

Trappan upp tillverkades i fur. Räckena är av järn. De följde inte Gerts råd att göra ett helt räcke.

Trappan
Trappan är av furu.

Högst upp i tornet finns loungerummet, där man kan sitta och bara njuta av utsikten från soffan.

Sovrum i tornet
Tornet klart.

De hade velat göra taket och tornet svart. Istället fick de nöja sig med bara den lilla tillbyggnaden på husets baksida i svart.

Brandstationen klar
Tillbyggnaden var det enda som fick vara svart för stadsbyggnadskontoret.

Det blev ett helläckert sommarhus av den lilla brandstationen. Allt byggdes special special. Familjen Jönsson har fått ett drömhus att fly till från storstadshetsen. Stora Köpinge har fått ett nygammalt landmärke.