Arkitektur

Gert och Karin Wingårdhs hus på Sand i Bohuslän

I andra avsnittet av Hemma hos arkitekten på SVT får vi följa med till Gert och Karin Wingårdhs eget hus på Sand i Bohuslän. Det är ett litet torp som de har byggt om och till.

Gert Wingårdhs gård Sand

Foto: SVT. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Gert Wingårdh bor i ett falurött torp med profilerad locklistpanel på fasaden. Åt kunder ritar han ju oftast storslagna modernistiska hus, men när han och hustrun Karin som också är arkitekt skulle köpa hus tillsammans i början på 90-talet så blev det läget som fick avgöra helt. De köpte ett litet torp på Sand i Bohuslän som de byggde om och till med snillrika detaljer, minutiöst genomtänkta och utformade. Dessa får vi ta del av i det andra avsnittet av Hemma hos arkitekten, säsong 1. Programserien producerades 2018 och ligger kvar till den 8 februari. Har du missat den så är det hög tid att se nu.

Wingårdhs Sand

Programmet är mycket sevärt för den arkitekturintresserade. Här får man inspiration från två av Sveriges duktigaste arkitekter till hur man kan bygga om och till ett gammalt torp i lantlig miljö. Gert och Karin visar generöst upp alla detaljer i sin ombyggnad. Det handlar om hela väggar som ersatts med tjockt glas för koncentrerad utsikt, ett litet och lättarbetat kök, en lång veranda med plattform för att betrakta månen och ladugårdsvägg, bland annat.

Entré till gården Sand

Men vi tar det från början. Gert berättar att de köpte huset pga läget. Besiktningsmannen hade sagt att den här fastigheten är värd max 900 000 kr, men säljaren ville ha 1,4 miljoner. De ville verkligen ha huset pga läget och köpte det. De kände att här vill vi bo, med 400 meter till närmaste granne och ett angränsande naturreservat.

Planlösning på gården Sand

De byggde om och till huset 1993 och 2007. Idag är det totalt 285 kvm stort. Ovan ser du planritningen.

Gräsbelagt tak

Gerts ser sin styrka som arkitekt att sätta en byggnad i sin miljö. Här har han och Karin integrerat torpet på Sand i den omgivande miljön med faluröd profilerad lockläkt på fasaden, gula fönster, ett grästak och hängrännor av trä.

Karin Wingårdhs trappa

De hade inte riktigt ritat klart allt innan snickarna började på om- och tillbyggnaden. Bland annat ritade de varsin entrétrappa. Karin ritade sin trappa enkel, med ett trappsteg, en sittbänk och ett litet bord i en följd.

Gert Wingårdhs trappa

Gert ritade en trappa där varje steg är olikt det andra, inspirerat av den italienska arkitekten Carlo Scarpa (1906-1978), som ritade just trappor där varje trappsteg var unikt.

Kök

Köket ligger som ett av de första rummen när du kommer in det gamla torpet. Köket är litet och organiskt, utan vassa kanter på hyllorna.

Vardagsrum

Intill köket finns en matplats och vardagsrum med ett panoramafönster ut mot utsikten.

Matplats

Väggen i vardagsrummet mot havet är av tjockt glas, 2x8 mm på utsidan, men det syns knappt att det är så tjockt.  Stänger man dörren till altanen blir det alldeles tyst, fastän det blåser stormvindar på utsidan. På vintern står snövallarna uppmed rutan. Som ett vykort.

Veranda

Den öppna verandan är 8 meter lång. Den är byggd av enkla reglar och glas som styvar upp det hela. Här finns plats för några familjer. När man sitter i soffan längst in är det alldeles stilla, ju längre ut du kommer, desto mer tar du in av vädrets krafter på utsidan.

Platt tak på veranda

Ovansidan på verandan är en en enda stor plattform ”moon viewing platform”, som man t ex kan lägga sig och sola naken på om man skulle vilja, även om de inte gör det. Formellt är den inte beträdbar. Inspirationen kommer från the Katsrua Imperial Villa i Kyoto i Japan, där det finns en liten plattform som kallas Moon Viewing Platform. Man  ska bara gå ut och njuta av månen. Nu gör de aldrig det, men bara tanken att man kan tillför ju ett värde.

Sovrum

Som arkitekt tycker Gert det är viktigt att skulptera, forma en upplevelse som berör. I sovrummet är det plankor på golv och väggar i olika bredder. Spisen har samma vinkel som taket. Allt detta ger det helvita rummet liv.

Sovrum med utsikt

Även här är en vägg ersatt med en enda stor glasruta, vilket ger illusionen av att man är ute.

– Vissa arkitekter kan jag tänka mig skulle sätta fönster i alla väggar, men samtidigt så blir det ju en väldigt koncentration i att bara titta åt ett håll, säger Gert.

Badrum

Vi får även se en skymt av badrummet som döljer sig bakom väggen.

Vägg med gles panel

Det är något särskilt när ljuset silas genom spalterna mellan brädorna i en lada. Det ville Gert och Karin återskapa i sitt hus och gjorde en vägg med glas bakom, där ljuset bara silas mellan brädorna.

Laduvägg

Väggen är uppbyggd av fyra stora glasskivor med skarvarna dolda bakom brädorna så att de inte syns. En bräda på utsidan, en bräda på insidan.

Gert Wingårdhs hönshus

Hemma hos arkitekten kan ses på SVT Play fram till måndagen den 8 februari 2021.