Husdrömmar, Bygga nytt hus

Husdrömmar: Wingårdhs Äggdal och återbesök

Äntligen var det dags för den sjunde säsongen av vårt favoritprogram Husdrömmar. I det första avsnittet gjorde man i vanlig ordning återbesök hos tidigare deltagare i programmet, men vi fick också se Gert och Karin Wingårdhs egen husdröm i Bohuslän.

I måndags var det äntligen dags för säsongspremiär av Husdrömmar.

I måndags var det äntligen dags för säsongspremiär av Husdrömmar. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Första återbesöket går till Daniel och Therese Salomonsson som byggde ett 350 kvm stort arkitektritat hus med cortenplåt på fasaden i Onsjö, utanför Halmstad.

Läs mer: Therese och Daniel bygger lyxigt utanför Halmstad

Corten på fasaden
Therese och Daniel har satt cortenplåt på delar av fasaden. 

När vi senast besökte dem 2018 i säsong 5 av Husdrömmar, blev vi inkastade i bygget som hade påbörjats 2016, och lämnade dem precis när de hade kunnat flytta in på övervåningen utan att allt var klart.

Vardagsrum på bottenvåning
Tv-rummet på bottenvåningen är klar.

Therese och Daniel är perfektionister och vill inte lämna något åt slumpen. Det de har gjort klart är otroligt smakfullt och genomtänkt, men de låter bygget ta den tid det tar. De har barn och arbetar båda mycket. Nu två år senare undrade man, har de inrett bottenvåningen och är de färdiga med poolen?

Barnrum
Barnens rum på bottenvåningen är också klart.

Barnavdelningen, tv-rummet och kontor är klara på bottenvåningen. Snyggt och genomtänkt som allt annat. Spa-avdelningen hade de dock inte blivit klara med. De vill ha det platsbyggd och det kräver mycket planering.

Pool inte klar
Poolen har de valt att vänta med att färdigställa.

Poolen har heller inte blivit klar.

– Vi bor så nära havet så det har inte känts akut, säger Therese.

– Vi har valt att barnen ska kunna simma innan vi har pool också, fyller Daniel i.

Sedan är det ju det där med materialvalen också. Det tar tid för perfektionister att hitta rätt material, det får inte gå fel. De vill använda microcement. Turkost skulle kännas fel.

Granpanel kiselbehandlad
På fasaden mot utsikten har de satt kiselbehandlad granpanel.

Och sedan har vi fasaden. Gert Wingårdh fortsätter sina övertalningsförsök från förra gången; han vill att de ska sätta cortenplåt på hela fasaden, inte bra på entréfasaden. Daniel och Therese är fortfarande skeptiska. De erkänner att de tycker att den kiselbehandlade granpanelen är en besvikelse, den har blivit alldeles för ljus.

De håller på att skissa på ett orangeri och får hjälp av Gert Wingårdh med utformningen så att det passar till formen på huset.

Det lär bli ytterligare återbesök hos Daniel och Therese i Onsjö och det ser vi fram emot.

Wingårdh bygger Äggdal - falurött med en twist

Det är inte bara återbesök i det här avsnittet vilket vi annars är vana vid. Som en glad överraskning får vi följa när Gert och Karin Wingårdh bygger ett eget torp och en lada. Här finns en hel del kul idéer till oväntade byggdetaljer att ta efter för den som ska bygga hus kan vi lova. Rolig färgsättning, fjällpanel och djurholkar bland annat.

Wingårdhs Äggdal
Gert och Karin Wingårdh har köpt en gård som de rev och bygger upp på nytt, precis som de vill ha det.

Gert och Karin har köpt en gård i närheten av det egna huset i Bohuslän och den ligger i ett naturreservat, så de får inte bygga precis hur de vill. De bygger ett torp och en lada, falurött med en twist kan man säga.

Gården har de köpt för att ha som fritidsboende till sin stora familj. De har fem barn och barnbarn på det, som ska få plats när de hälsar på. Dessutom vill de få in ett boende i ladan till sig själva när de blir äldre och eventuellt får svårt att gå. Det egna huset där de bor idag är nämligen inte handikappanpassat.

Karin ritar
Det är Karin som ritar allt, men de diskuterar det till sammans.

När Anne Lundberg frågar Gert hur det har gått att bygga huset tillsammans med Karin som också är arkitekt och proffs, visar det sig att de har krigat om minsta lilla detalj. De har varken gjort någon tidplan eller haft någon budget, förmodligen för att de vet att sådana inte går att hålla.

Hokvägg
Gaveln på ladan är klädd med inmålade holkar till fåglar, humlor med mera.

När de köpte gården var den i dåligt skick, det var totalrenovering som gällde. Men istället för att renovera bestämde de sig för att riva och bygga nytt.

Wingårdhs torp
De återuppbygger torpet så att det exteriört är nästan exakt som det de rev.

Torpet återuppbygger de så att det liknar originalet som de rev. I bottenvåningen på torpet blir det ett enda stort allrum med kök. På övervåningen finns badrum och sovrum.

Kök och vardagsrum i falurött.
På bottenvåningen går kök och vardagsrum i falurött, både väggar och tak.

Allrummet och köket i torpet blir varmt falurött, med både tak och väggar i den röda färgen.

Veranda
På baksidan bygger de en stor veranda.

På torpet bygger de en underbar glasveranda. I den har de placerat fyra sängar på rad, som kan vara soffor på dagarna och sovplatser på sommarkvällar.

Verandan
Verandan möbleras med fyra sängar på en rad, som används som soffor dagtid. På väggen sitter fin panel.

Väggen inne i verandan har fina detaljer. Se den faluröda fjällpanelen till höger.

Övervåningen
Sparsmakad inredning i vitt på övervåningen.

På övervåningen är det tvärtom barra vitt och asketiskt.

Ladan
På ladans tak lägger de begagnat tegel.

På ladan lägger de begagnat tegel, så att huset känns gammalt. Teglet blir bara en dekoration, det spelar ingen roll när taket under är nybyggt och välfungerande.

Vi får väl se om vi får ett återbesök när ladan är klar.

Skolan i Ramsåsa får ett återbesök

Nästa återbesök går till Kajsa och Hampus i Ramsåsa utanför Tomelilla som deltog i Husdrömmar 2018. De köpte en nergången skola som behövde totalrenoveras.

Läs mer: Den perfekta renoveringen av en skola i Husdrömmar

Köket i Ramsåsa
Deras kök och vardagsrum är Gerts favorit.

Nu har det gått två år och lilla Gottfrid  har fått en lillasyster Beate. Deras kök och vardagsrum är något av det bästa som har gjorts i Husdrömmar tycker Gert.

Fint fönster
Ett enda nytt fönster har de köpt, för att känna in om det är rätt enligt Gerts rekommendation.

Däremot är han tveksam till fönstren. Plastfönstren sitter kvar och är fortfarande inte utbytta. De har följt Gerts råd att inte byta fönster för snabbt utan att känna in vad som passar huset. De har köpt ett fönster som känns bra och de planerar att sätta in likadana överallt i huset.

Öppning till sovrum
Ny ingång till sovrummet.

I stora hallen har de tagit upp ett hål i väggen in till sovrummet. Gert funderar på om de skulle frilägga det gamla teglet så att det syns, men det är inte aktuellt.

Gert och Kajsa diskuterar hur de kan utforma hallen med glaspartier med mera. Byggnadsarbetena kommer att fortsätta ett bra tag till i skolan i Ramsåsa.

I skånelängan Grönekulle på Österlen har livet förändrats

Programledarna hinner med ett sista återbesök. Det går till Linn och Tora som byggde om en skånelänga i Simris på Österlen i förra säsongen. Där skulle de

Läs mer: Linn och Tora bygger om skånelänga på Österlen

 

Linn och Toras dotter
Anne pratar med Tora och Linn inne i ders Grönekulla.

Det största som har hänt sedan sist är att två har blivit tre. Linn och Tora har fått en dotter, Teddy.

Ny inredning
Nygammal inredning i skånelängan.

Invändigt i skånelängan har de bytt ut det mesta av möblemanget. De ville att inredningen skulle gå mer i stil med huset. Allt i hemmet har de köpt på loppisar och auktioner. De vill att saker ska ha en historia, hellre än att de andas status. Och alla saker ska vara sådant de brukar varje dag.

Fyra meter skrivbord
Ett skrivbord framför utsikten där de båda får plats.

På övervåningen hade de tidigare sittplatser framför fönstret med utsikt. Stolarna har de ersatt med ett fyra meter långt skrivbord som de båda kan sitta vid och arbeta medan de njuter av utsikten.

Trädäck på skånelängan
Linn har ritat ett trädäck som blev precis som de ville ha det.

De hade ju funderat på att bygga ett orangeri, men istället har det blivit ett trädäck som Linn har ritat själv. Hon ville ha ett trädäck som är snällt mot ögat, och det blev exakt som hon hade tänkt sig.

De är väldigt nöjda med sitt Grönekulle. Nästa projekt blir att bygga en hel lekpark åt Teddy.

Läs mer: Husdrömmar