Inga pengar för att bekämpa invasiva arter

Arbetet mot invasiva arter har bromsats helt i och med att regeringen nollat budgeten.

Parkslide.

Parkslide. Foto: Naturvårdsverket

I Helsingborg har man i två års tid testat ett nytt sätt att bekämpa invasiva växter. Betande getter har fått öppna upp naturreservaten genom att äta parkslide, tysklönn och jättebalsamin. Testet har fallit väl ut, men kommer inte att kunna avslutas eftersom miljöbudgeten bantats.

- Att sluta nu, jamen då är det arbete som vi har gjort bortkastat. Följden blir att det här projektet och andra liknande kommer att få läggas ner, säger naturvårdsförvaltare Sebastian Ivarsson till SVT.

Orsaken till att regeringen bantat miljöbudgeten är lågkonjunkturen. Innan fanns det en budget på 55 miljoner kronor, men i år finns istället inga pengar alls för att bekämpa invasiva arter och man har även strypt den generella budgeten för skötsel av naturreservat med två tredjedelar.

Det man hann se av experimentet var att getterna öppnade upp landskapet igen. Områden som tidigare var täckta av parkslide är nu tillgängliga igen. Dock är parkslide en ovanligt stark överlevare och det krävs betydligt fler år av motåtgärder - även med andra metoder - för att växten ska ge upp. Därav anses miljon-experimentet, som nu måste avslutas, som pengar kastade i sjön.