Husdrömmar

Husdrömmar: Yogashala bland trädkronorna i Hovås

Det sjätte avsnittet av Husdrömmar 2020 handlar om Henrik och Lina som bygger ett arkitektritat hus i området Hovås i Göteborg. Huset de bygger är inspirerat av bland annat trädhusen på Bali där man utför yogashala.

Lina och Henrik bygger hus i Hovås, Göteborg.

Lina och Henrik bygger hus i Hovås, Göteborg. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Huvudpersonerna är Lina 38 år som jobbar som sjuksköterska och hennes sambo Henrik Schultz 44 år som är arkitekt och tidigare har arbetat tillsammans med Gert Wingårdh. Tillsammans har de dottern Clara som är 1 år. Paret träffades för tre år sedan och har sedan dess bott i lägenhet i Göteborg.

När de fick barn kände de att de inte ville bo i lägenhet längre, utan började längta efter ett hus. Lina drömde om ett sekelskifteshus med tapeter. Hennes krav var att det inte skulle vara en allt för ”arkitektig” box eller låda. Henrik hade däremot alltid drömt om att rita ett modernistiskt och mer minimalistiskt hus åt sig själv, utan allt för mycket färg som ”stör”.

Trädhus
Trädhus på Bali där man utför yogashala.

Något de båda tyckte väldigt mycket om var trädhusen på Bali med ett stort öppet rum upphöjt bland träden där de varit var och en för sig och utövat yogashala.

Yogashala
De hade båda varit och provat yogashala på Bali.

Efter deras diskussioner om hus tog det bara någon dag innan Henrik kom hem med en ritning på ett hus som är inspirerat av trädhusen med yogashala, anpassat efter svenska förhållanden och med hans egna krav på renhet och hög kvalitet i allt. Lina gillade det hon såg.

Hus av Marcio Kogan
Ett hus av Marcio Kogan som Henrik inspirerats av när han ritade.

En annan av Henriks förebilder när han ritade är modern brasiliansk arkitektur. Marcio Kogan t ex, som ritar lätta stålkonstruktioner, stora tak och byggnader där man kan komma upp i luften och ta in hela naturen.

Modell av deras hus
En modell av huset de ska bygga

I januari 2019 besöker Gert Wingårdh och Anne Lundberg hans gamle vän och medarbetare Henrik Schultz och hans sambo Lina i Hovås. Markarbetena och grunden är klara och de presenterar projektet för Gert och Anne.

Bottenvåning
Bottenvåningen.
Övervåningen
På övervåningen blir det sociala ytor med kök och vardagsrum med direkt access ut till terrassen.

Deras budget börjar på 11 miljoner kronor, men ganska snart höjer de den till 12 miljoner kronor.

Översikt av projektet

Vad: Suterränghus
Storlek: 220 kvm
Budget: 11 (sedan 12) miljoner kronor
Tomt: 4,3 miljoner kronor
Inflyttning: Julen 2019, efter ca 1 år

Hovås är ett av Göteborgs mer exklusiva områden. Anne Lundberg som gärna pratar känslor och relationer får bingo, för Lina jobbar som sjuksköterska inom psykiatrin och delar villigt med sig av sina tankar om skuldkänslor för att de bygger så dyrt, hennes uppväxt när hon inte hade så mycket pengar och hon blev retad för att hennes familj inte hade det så bra. Denna Jante som alltid ska spöka vid alla husbyggen ...

Hovås
Drönarbild över Hovås, vintertid.

Henrik har ritat en 20-30 hus tidigare. Han tycker det är svårare att rita åt sig själv än att rita åt andra. Han har sett så många hus och har fått så mycket drömmar om hur han själv vill ha det. Nu vill han trycka in allt i sitt eget hus, utan eftergifter och kompromisser.

Vilka faror finns det med det här bygget då? Gert anser att det är pengarna. 11 miljoner i budget har på kort tid blivit 12 miljoner. Henrik är en finsmakare som har svårt att kompromissa. Anne tycker att tidplanen känns tight.

Det står än en gång klart att det här tv-programmet Husdrömmar inte handlar så mycket om att bygga och hur huset är konstruerat. Men här finns i alla fall en del om hur man har byggt taket och terrassen.

Modell av huset
En modell av huset.

Terrass och tak gör huset - men kritisk konstruktion

En stålstomme krävs för att kunna bära den stora terrassen de har planerat. Det är terrassen och taket som gör hela huset, tycker både Henrik och Linda. Men både konstruktör och byggare opponerar sig. Det här blir alldeles för dyrt, så här kan ni inte bygga. Henrik föll nästan för trycket och tänkte strunta i taken, men då la Lina in sitt veto. Utan det här taket och terrassen vill hon inte bygga huset alls. Så det fick bli en dyr stålstomme.

För att dimensionera stålbalkar och övrig konstruktion av huset har de anlitat en konstruktör.

Mycket fönster blir det

Fönstren består av tre partier som väger 1 ton styck och det är spännande den dagen de levereras. Det är de största fönsterglasen de har levererat i Göteborg.

Husets framsida är egentligen ett enda stort fönsterparti. Mot baksidan däremot hade de först inte tänkt ha något fönster, det vetter mot skogen. Men så ville Linda ha ett fönster där, för där finns både en vacker ek och morgonsol. Hon föreslog ett litet fönster, men Henrik ritade in ett stort.

Similera hur solen rör sig
Henrik har simulerat hus solen rör sig för att få exakt rätt storlek på det utskjutande taket, så att det blir ett solskydd.

Men hade de inte haft det utskjutande taket så hade huset blivit som ett växthus med de stora fönstren. Henrik datoranimerade hur solen rör sig över huset och kunde på så sätt räkna ut exakt hur långt ut huset ska sträcka sig.

– Med de verktyg som vi har nu så kan vi ganska enkelt testa av hur solen rör sig precis på den här platsen.

Med hjälp av verktyget har han kunnat räkna ut hur långt taket måste skjuta ut för att ge tillräcklig skugga.

Dramatik när fönstren levereras.
Dramatik när fönstren levereras.

Gert Wingårdh är imponerad

Gert synar när taket är tätt och fönstren sitter på plats. Hans betyg?

- Så här skulle jag vilja bo! Jag är imponerad. Jag gillar den här känslan att vara uppe bland trädtopparna.

Gert Wingårdh imponerad
Gert hälsar på och är imponerad redan innan huset är klart.

Men bygget är jobbigt, Clara håller på att få tänder och det är tungt under hösten 2019. För att bromsa utgifterna tar Henrik ledigt från jobbet och hjälper själv till på bygget. Han väljer ut och anpassar plankorna av ceder så att det blir ett vackert mönster. Det är nästan möbelsnickeri, något som ju Henrik jobbar med.

Taken och terrassen gör hela huset, annars hade varit bara ännu en ”låda”.

Huset klart framifrån
Huset är så gott som klart i januari 2020. 

Januari 2020 - huset så gott som klart

Gert och Anne Lundberg besöker huset för sista gången i januari 2020 för att syna av resultatet.

– Vilken utsikt, vilken rymd! säger Anne.

– Man ser ju nästan när man kommer från utsidan att det ska vara så här bra på insidan, säger Gert.

Vardagsrum
Vardagsrum.

De hade varit oroliga att det skulle kännas som ett glashus där andra tittar in på en, men så känns det inte alls. Där uppe känns det väldigt privat.

Köket
Köket.

Nere i tomtgränsen ska de placera en häck på exakt rätt position för att skymma siktvinkeln så att ingen ser in.

De hade pratat om att det skulle vara som ett yoga shala, men Gert tycker att det är ett riktigt modernistiskt hem, riktigt genomfört, äntligen, säger Gert Wingårdh saligt.

Badrum
Henrik har ritat handfatet i sten.

I  badrummet sitter ett handfat som Henrik ritat och som de lät stenhuggeriet bygga åt dem.

För mig är det de plana taken, de fasta fönstren, även de med kryss, det är klockrent som Case Study husen i Los Angeles, säger Gert. De ligger nästan alltid i en slänt, jag kan inte associera till något annat säger Gert.

Barnrum
Claras rum på bottenvåningen.

Lina och Henrik blir rörda av allt beröm från Gert Wingårdh. De är jättestolta och nöjda över sitt hus, som sig bör.

Lina och Henrik
Lina och Henrik får beröm och är glada.

Terrassen är dock inte riktigt klar. De bestämde sig för att fokusera på insidan. Där är det ceder i taket och parkett på golvet. Senare i mars eller april kommer det att monteras en tryckt trall på terrassen, för nu har budget sagt stopp.

Gult sovrum
Gul sidentapet i sovrummet.

I deras sovrum på nedervåningen sitter en gulaktig sidentapet, liksom på väggarna i vardagsrummet på nedre plan.

– Huset är väldigt symmetriskt och säkert gjort på något sätt, säger Gert.

– Det är lite motsatsernas hus. På baksidan är det slutet och modest. På andra sidan var det ju grandiost och stort. Utsikten exploderar och man inser plötsligt att man är på toppen av ett berg. Wow!

Huset klart på baksidan
Husets baksida.

Linda och Henrik tycker att det har varit jobbigt, men också lärorikt och oerhört kul att få göra detta tillsammans.

Budget, den steg med ytterligare en miljon och landade på 13 miljoner kronor.