Husdrömmar

Husdrömmar: Bygger om buss till husbil för att leva vanlife – att göra bostad av en buss

Christoffer och Lisa bygger om en buss till husbil så att de kan leva vanlife.

Christoffer och Lisa bygger om en buss till husbil så att de kan leva vanlife. Foto: SVT

I senaste Husdrömmar köper Christoffer och Lisa en begagnad skolbuss som de bygger om till husbil för att leva “vanlife” i Italien. Men ombyggnaden var inte så enkel som de hade tänkt sig. Här finns en hel del lärdomar att ta för dig som funderar på att göra samma sak.

Visste du att det går att bygga om en buss till husbil? Du kan följa ett sådant bygge i den andra miniserien av Husdrömmar dokumentär som heter “Bussen till friheten”.

Innehåll

Bakgrund - de vill ha sommar och semester året runt
Så bygger de om bussen
Överraskningar och missöden under byggets gång
Är programmet sevärt?
Lärdomar om att bygga om en buss till bostad
Vanliga frågor om att bygga om buss till husbil

Bakgrund - de vill ha sommar och semester året runt

Huvudpersonerna är Christoffer Hemmilä och Lisa Andersson som bor i bostadsrätt i Stockholm. Deras husdröm inte är ett vanligt hus, utan en husbil. Lisa främst, tycker att det är tråkigt och inte så viktigt att jobba, hon vill att det jämt ska vara sommar, sol och vindsurfing vid havet. Christoffer däremot har ett bra jobb på ett stort svenskt modehus som var riktigt svårt att få. Han hade inte riktigt samma inställning som Lisa från början, men hon övertalar honom. När jobbet inte går att ta med sig ut säger han upp sig.

Husdrömmar christoffer lisa i bussen
De har tagit bort de bärande balkarna. Foto: SVT

De köper en italiensk skolbuss av märket Mercedes som vi får följa när de bygger om till husbil på Örnvikens camping i Söderköping. Där finns även deras vänner Martin och Rebecka som också bygger om en skolbuss, Martin med snickarerfarenhet. Cristoffer och Lisa är däremot totala amatörer som varken verkar ha byggt något eller ha anlitat hantverkare tidigare.

Målet är att Christoffer och Lisa, Martin och Rebecka samt deras vänner Robin och Amalia som redan lever vanlife, ska resa runt och leva i ett kollektiv.

Bygget börjar på sommaren när det är 30 grader varmt och målet är att de ska bygga klart till den 1 september.

Husdrömmar bussen camping
Foto: SVT

Så bygger de om bussen

Det första de gör är att riva ut sätena och ta upp golvet i bussen. Sedan börjar de mäta och bestämma layout så att de kan åka och köpa material. Väggarna ska isoleras och kläs in i plywood.

Längst bak i bussen bygger de en säng, bredvid den en komposttoalett på ena sidan. På andra sidan bygger de upp köket. Utrymmet under sängen kallar de garaget, för här placerar de bland annat vattentank och förråd.

husdrömmar inredning husbil
Foto: SVT

Överraskningar och missöden under byggets gång

De får den ena obehagliga överraskningen efter den andra under byggets gång. Golvet och trappan in i bussen visar sig vara helt genomrostade. De behöver en svetsare som byter ut plåt både här och där. Men den första svetsaren gör ett dåligt jobb så de får ta in en ny för att göra om det.

De tar glada i hågen bort bärande balkar längs bussens väggar, som de tycker är i vägen. När någon påpekar JÄTTEmisstaget för dem är det någon som får mer jobb att sätta tillbaka dem, oklart vem.

Under byggets gång har de stor hjälp av sina kompisar för att komma vidare, utan dem hade det knappast gått. I september när de borde varit klara har de en bra bit kvar, det ena efter det andra strular. Vännerna reser före dem.

husdrömmar bussen till frihet besiktning
Bussen inne på besiktning. Foto: SVT

När de äntligen är klara tar de in bussen på besiktning för få den godkänd som husbil. Och den passerar!

Men strulet bara fortsätter ändå. När de börjar köra blir det rökutveckling i en box där motorn till passagerardörren sitter. Hela dörren måste bytas ut. Och när de ska köra iväg med nya dörren öppnar den sig medan de kör …

Lisa och Christoffer kommer inte iväg på båten till Tyskland förrän till den första advent. Äntligen framme med husbilen i solen, ser de i alla fall väldigt glada ut och säger att de aldrig ska sälja bussen, den ska i arv i generationer.

Är programmet sevärt?

Den som gillar vanlife, husbilar och husvagnar eller funderar på att hoppa av ekorrhjulet, kommer nog att gilla det här programmet. Man fick hyfsat bra inblick i vad det innebär att bygga om en buss till bostad.

Det synd att vi inte fick reda på vad det kostade.

Lärdomar om att bygga om en buss till bostad

Efter att ha sett Bussen till friheten så har man lärt sig:

– Allt går bara man inte ger sig.

– Är du amatör och vill bygga om en buss till bostad själv så är det bra att i alla fall ha tillgång till en snickarkunnig person i din närhet.

– Du kommer förmodligen att behöva anlita svetsare.

– Du får inte ta bort bärande balkar i bussen.

– Undersök noga i vilket skick bussen är när du köper den. Rost kan dölja sig under andra ytmaterial.

– Räkna med överraskningar när du gör tidsplanen.

husdrömmar dokumentär
Foto: SVT

Vanliga frågor om att bygga om buss till husbil

Får man bygga om en buss till en husbil?

Du får bygga om en buss till husbil, men måste sedan registrera om den till husbil.

Vad kostar det att regga om till husbil?

Enligt Besikta Bilprovning kostar det 699 kr att registera om bilen till husbil.

Vad är vanlife?

Vanlife är en livsstil som definieras av att man lever, reser runt och bor i någon form av bostad på hjul. Det kan vara en husbil, en ombyggd buss eller van till exempel.