Husägare fick nej till att sälja elen eftersom nätet är fullt

Ett hus med solceller, dock inte det som nämns i artikeln.

Ett hus med solceller, dock inte det som nämns i artikeln. Foto: Johan Nilsson Fastighetsförmedling

Kapacitetsbrist i elnätet försenar anslutning av husägares solcellsanläggningar.

Ska du investera i solceller på taket för att sedan kunna sälja överskottsproduktionen bör du först kontrollera om det finns tillräcklig kapacitet i nätet. En familj i Veberöd fick nyligen nej från elbolaget. Orsaken? Elnätet i området är fullt.

– Solceller har diskuterats länge. Elnätsföretagen borde ha hängt med bättre i utvecklingen. El är en bristvara och då borde ju all produktion vara bra produktion, säger husägaren till Sydsvenskan.

Anläggningen kostade drygt 250 000 kronor. Familjen hade hoppats att överskottet som den kommer att generera under sommarmånaderna skulle gå att sälja, då kommer den nämligen att ha betalat av sig om 8 år. Nu ser det ut som att det blir en försening i den här planeringen eftersom elnätet i området nått full kapacitet.

Eon förklarar att det oftast blir ett ja på sådana här ansökningar, men att det i 3-5 procent av fallen behövs någon form av åtgärd i elnätet innan man kan ansluta sig till det. Hur lång tid det tar i just detta fallet vet man inte. Enligt Eon kan det handla om 3-6 månader, men det kan också ta längre tid beroende på vad som behöver göras.

Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin tycker att elnätsbolagen borde kunna ge förhandsbesked eftersom det handlar om så stora summor pengar för husägarna.

Eon säger dock att det kan bli svårt att prioritera förhandsbesked. Som en följd av de höga elpriserna har det varit ovanligt många som köpt solceller och därför har man just nu en hög belastning när det kommer till handläggandet av ansökningar. Förhandsbesked hamnar då som prioritet två. Man vill i första hand beta av de ansökningar som redan ligger på bordet.

De kan heller inte att uttala sig om vilka områden som berörs av kapacitetsbristen.

– Vi sitter tyvärr inte och bevakar områden generellt där det börjar bli tajt med utrymme för anslutning av solceller. Men när investeringar i elnätet görs så tar vi hänsyn och förbereder för att fler ska kunna installera solceller, säger Thomas Pettersson, senior rådgivare hos Eon, till Sydsvenskan.