Högkostnadsskydd för el inte aktuellt i norra Sverige

Presskonferens med regeringen och Svenska kraftnät..

Presskonferens med regeringen och Svenska kraftnät.. Foto: Regeringen

Svenska kraftnät har meddelat modellen för elprisstödet, vilka områden det är aktuellt i och hur kompensationen ska beräknas.

Elområde 3 och 4 får ta del av elprisstöd, detta bekräftade regeringen idag under en presskonferens. Modellen är klar och överlämnad till regeringen av Svenska kraftnät.

Det handlar om ett högkostnadsskydd mot höga elpriser och som gäller både företag och privata hushåll, men som alltså inte utgår till boende i norra Sverige (elområde 1 och 2). Stödet omfattar drygt 55 miljarder kronor.

- Med största sannolikhet kommer det att bli en engångsbetalning, givet den modell som Svenska Kraftnät inkommit med och givet att vi får godkänt från Energimarknadsinspektionen. Stödet kommer under den tid då hushållen och företagen har det som tuffast. Vi jobbar så snabbt vi bara kan med den här frågan, säger energiminister Ebba Busch.

De lovar att återkomma i november med mer information om när och hur utbetalningen kommer att ske.

- Det ska nå svenska hushåll och företag när det är som tuffast, och då kan man räkna baklänges när det är.

Hur stor summan blir beror på din elkonsumtion. Summan beräknas utifrån den konsumtion du haft bakåt, mer exakt under oktober 2021 till och med september 2022.

- Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska Kraftnät.