Här tjänade man mest på sitt fritidshus sista 5 åren

Prisutvecklingen på fritidshus sista 5 åren visar på en snittuppgång på 21 procent för riket som helhet.

Prisutvecklingen på fritidshus sista 5 åren visar på en snittuppgång på 21 procent för riket som helhet. Foto: Creative Common

Länen där priserna på fritidshus stack iväg mest.

Priserna på fritidshus har ökat med 21 procent sista 5 åren enligt färsk statistik från Fastighetsbyrån. De har undersökt priserna både på riksnivå och utvecklingen län för län.

Dalarna är det län som sticker ut mest. De som har fritidshus där kan räkna hem en genomsnittlig värdeuppgång på 55 procent. Framför allt är det kommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Falun som driver upp priserna. 

- Vi har haft en fantastisk prisutveckling i Sälen. Detta beror bland annat på att många av anläggningarna satsat på nya liftar, boenden och fler aktiviteter. Dessutom gör den nya flygplatsen att det blir enklare för många att ta sig hit. Det är också allt fler som väljer att semestra i svenska fjällen, inte bara vintertid utan även under sommarsäsong, säger Anna Sjögren Andersson, fastighetsmäklare hos Fastighetsbyrån i Malung-Sälen.

Även Gotland och Värmland är län som haft stark prisutveckling, 52 respektive 45 procent.

I andra änden av listan hittar man Kronoberg som är det län som haft lägst prisutveckling på fritidshus sista 5 åren, totalt 1 procent. Även Skåne återfinns i botten med en prisuppgång på försiktiga 3 procent.

Dyrast är det att köpa fritidshus på Gotland, med Stockholm strax därefter. Medelpriserna i dessa län ligger strax över 2,5 miljoner kronor.