Byggahus.se

Stor prisuppgång på hus sista månaderna

 1. Cancerman_777
  Renoverare · Skåne · 2 080 inlägg

  Cancerman_777

  Renoverare
  Ja, och staten har infört importskatt på elektronik däremellan. De vill alltså ändra ett beteende hos befolkningen. Alltså är det inte ett applicerbart exempel i denna frågeställningen.

  Kemikalieskatt kallas den.
   
 2. A
  Anonym

  Med risk för att det blir pajkastning och annat så säger jag så här. För fem år sedan flyttade jag utomlands några år. När jag lämnade Sverige kostade 500 gr smör 29 SEK Normalpris inte lockerbjudande. Idag kostar 500 gr smör ca 50 SEK Samma här inte lockerbjudande då det för närvarande trycks ut smör för 39 SEK. Fläskfile för fem år sedan kostade normalt 99 SEK självklart fanns det lite dyrare och ibland lockpriser. Idag kostar fläskfile 199 SEK men som sagt vad så finns extrapriser.

  Då jag får intrycket av att du av princip känner för att ta en motstående uppfattning om prisökningar så finner jag det helt meningslöst att försöka bevisa något som jag personligen inte fäster så stort engagemang vid.

  Pengar är ingen trång sektor i min familj och inget som jag normalt bryr mig om. Man drar helt enkelt plastkortet och så kommer räkningen.

  Intressant är dock att pensionärsföreningarna som förr hade en matkasse som dom jämförde varje år har slutat med detta.

  Skulle varit intressant om man sparat en biltema katalog ungefär fem år gammal. Biltema är ju butik med i princip samma saker år ut och år in.

  Men men det här var tydligen väldigt infekterat och jag misstänker att du nu kommer att hitta priser som till och med är lägre. Jag har redan sagt att jag tar tillbaka allt och att det finns prisökningar och allt är som vanligt. Jag stoppar in kudden i örat och somnar om.
   
 3. J
  Medlem · stockholm · 4 655 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Jag har tidigare noterat att prisskillnaden på mat mellan olika platser kan vara stor, kanske handlade du ditt smör först på en billig ort/affär för att sen flytta hem till ett dyrare område?
   
 4. U
  Medlem · 340 inlägg

  Unikt namn

  Medlem
  Kemikalieskatten för mobiler är försumbar.
  "En mobiltelefon väger 145 gram (0,145 kg). Skatten för varan blir 0,145 kg x 120 kronor = 17,40 kronor (exkl. moms). "
  https://www.netonnet.se/content/info/kemikalieskatt
   
  • Laddar…
 5. A
  Anonym
  Samma affär, samma ort! Visst har du rätt i att priser skiljer sig åt ganska dramatiskt beroende på var och när. Det gör det svårt att jämföra priser över tid.

  Jag ber ännu en gång om ursäkt för att jag påstod att vi har prisökningar som är högre än den officiella inflationen. Allt är som vanligt här finns inget att se.
   
  • Laddar…
 6. Cancerman_777
  Renoverare · Skåne · 2 080 inlägg

  Cancerman_777

  Renoverare
  Smöret håller jag med om och kan inte se någon annan förklaring till än att det handlar om prisökningar. Vad gäller kött är jag inte rätt person att kommentera då jag knappt äter kött.
  Pizza och dagens lunch håller jag också med om att de ökat i pris, och kanske handlar det om 10 % per år, men jag är absolut inte säker då jag inte äter det så ofta att jag har koll på vad det kostade för 10 år sedan. Det jag dock hävdar är att det finns alternativ som absolut inte gått upp i pris, att man kan leva för en billig peng, osv. El är tex billigt och har inte ökat i pris (tvärtom, tror jag), däremot har elnätskostnaden ökat lavinartat.

  Och såklart kommer priser att öka om lönerna ökar. Alternativet är ju att företagen sänker sina vinster, och så vitt jag vet så är det totalt otänkbart för ett företag.

  Det handlar inte alls om principer för mig. Däremot reagerar jag på uttalanden som jag, i min upplevelse av vardagen och verkligheten, finner direkt felaktiga. Kanske är det jag som ändrar mina mönster och det jag uppfattar som fel de facto är korrekt, eller så är det andra som lunkar på i sina hjulspår utan att ta till sig att världen förändras och att nya alternativ finns, som tex de som utan egentligt behov köper stora, tunga, bensinbilar som idag beskattas extremt jämfört med tidigare. De har lätt för att säga att "det har blivit för dyrt att ha bil", och ja, det är dyrt att ha just en sådan bil, men det finns alternativ.

  Så...smör är vi överens om att det ökat. Mjölk är fakta att det inte ökat. Kött kan jag inte uttala mig om, men säger du det så är det säkert så. Dock är det endast två produkter och de står garanterat inte för en generell 10 %-ig inflation som du hävdade.

  Vad gäller att du inte bryr dig om ämnet tror jag inte på då det var en hel del affekt i form av sarkasm i din dementi. Så jag säger; fram med fler produkter som smör och fläskfilé som stöder din utsaga, annars kanske du behöver revidera din uppfattning. Jag är öppen för att jag modifierar mitt leverne för att missa inflationen och att min uppfattning inte är korrekt. Är du öppen för att din uppfattning kan vara baserad på att du inte gör det och att den då inte är korrekt?
   
 7. Cancerman_777
  Renoverare · Skåne · 2 080 inlägg

  Cancerman_777

  Renoverare
  Ja då lär inte den stå för alltför mycket vad gäller prisökningen. Det jag då närmast tänker på är att Samsung 2012 höll på att slå sig in på marknaden med sin tredje generation mobiler. Idag, åtta år senare, har de byggt upp sitt varumärke och likt andra premiumvarumärken, tar betalt för just det...varumärket. Då får man kanske titta på andra uppstickare inom branschen och vad de erbjuder och vilken prestanda de produkterna har. Men visst, absolut kan priserna generellt gått upp, men att titta på en tillverkare är inte att få bekräftat att priserna ökat. Diesel-jeans var budget när jag var barn, lyx när jag var ung vuxen och numer vet jag inte ens om de finns. Fila var ett större märke, numer en doldis. Samma med Puma och Slaezenger och säker många andra.
   
  • Laddar…
 8. A
  Anonym
  Nej jag tänker inte engagera mig i ämnet prisökningar. Jag har min uppfattning och du har din uppfattning. Att lägga tid på att hitta produkter som ökat i pris mot ett bestämt värde finner jag ointressant. Jag konstaterar att så är fallet och går sedan vidare med ett leende.

  Ekonomi är religion och det finns massor med utövare och olika uppfattningar med samma argument. Jag upplever smyghöjningar och du upplever statiskt pris. Vi lever i samma verklighet med olika uppfattningar. Bra så och som sagt vad inget jag tänker lägga energi på att leta upp varor som ökat i pris.

  Jag noterade detta då jag som sagt vad flyttade utomlands ett par år och återkom till betydligt dyrare land än jag lämnade. Mat priserna sjönk rejält när vi gick med i EU men dom börjar ticka uppåt sakta men säkert (förlåt nu är jag där igen)

  Krympflation är naturligtvis inget som händer heller. Mjölk är stillastående i pris, sant men inte ost priset. Minns inte priserna för fem år sedan men jag gissar på 170 SEK för greveost. idag säljs den inte i min butik för det är för dyrt och ingen mer än jag köper verkar det som. Idag ligger greveosten runt 400 SEK kg. Men som sagt vad butiken tar inte in den längre eftersom folk köper "plastosten" i vakuumförpackning istället.

  Som sagt vad låt oss vara överens om att vi inte är överens.
   
  • Laddar…
 9. Cancerman_777
  Renoverare · Skåne · 2 080 inlägg

  Cancerman_777

  Renoverare
  Jag har aldrig hävdat att priserna är statiska. Hur skulle de kunna vara det om vi alla vill ha högre lön? Den som är statisk verkar vara du i din uppfattning och de produkter du köper. Grevèost kostar 96:- kilot på Coop. Googla så får du se.
  Det känns som att i många delar jämför du äpplen med morötter och stöttar fin uppfattning i det.

  Varför är det viktigt för dig att påtala om och om igen att du inte bryr dig om priserna, pengar inte är en bristvara för dig, osv? Ändå stör du dig på att det är "krympflation", smyghöjningar, osv. Återigen; om du vill ha högre lön, vad tror du företaget som anställt dig gör då?
   
 10. A
  Anonym
  69 SEK kilot är förmodligen det som jag kallar plastost. Om du jämför en "äkta greveost över disk så är det enorm skillnad på smak och dryghet. Drygheten yttrar sig som så att en plast ost på 600 gr tar slut på två dagar medan en lagrad "äkta" ost varar i veckor. Att det finns billigare alternativ med tvivelaktiga saker i är inget bra jämförelse. VI kan kolla in på korv som har ett fantastiskt prisspann men att då plocka fram pinnar som inte ens får kallas korv utan istället får namnet grillare. Korv som korv tänker många men det är stor skillnad.
   
 11. Cancerman_777
  Renoverare · Skåne · 2 080 inlägg

  Cancerman_777

  Renoverare
  Nu jämförde inte jag grevèost med vilken-ost-som-helst. Jag jämförde grevèost med grevèost. Jag är inte ostspecialist eller osttillverkare, men heter de samma, så bör det i rimlighetens namn vara samma vad gäller ingredienser, lagring och andra nyckelegenskaper. Jag kan säkert hitta grevèost som kostar mer än guld i samma vikt. Är det relevant? Nej.
  Återigen; du verkar väldigt fast i dina produkter, och ja, då kanske du hittar den inflation du hävdar, men om man inte är märkestrogen så är konkurrensen väldigt mycket hårdare idag än för 20 år sedan, och många produkter är billigare i förhållande till hushållens inkomster än de var då.
   
  • Laddar…
 12. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 976 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Det beror på vad du menar med ticka uppåt. Matpriserna följer naturligtvis den allmänna prisutvecklingen (KPI). Det har ju liksom inte skett något tekniskt genombrott som kraftigt minskar kostnaderna vad gäller distributionen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2020-10-11 kl. 09.17.47.png


  https://www.byggahus.se/forum/threads/stor-prisuppgang-pa-hus-sista-manaderna.392280/page-3
   
 13. A
  Anonym
  Mitt sista inlägg!

  Vi är inte vana i Sverige att det finns olika kvaliteter i matvaror. I USA är det stor skillnad på kvalitet. Jag skulle göra svenska köttbullar och bjuda familjen vi hälsade på. Handlade i närmaste butiken reflekterade inte över priserna då det mesta var billigare än i Sverige (många år sedan) Köpte ett paket blandfärs och satte igång med att tillverka köttbullar på svenskt vis. När jag stekte köttbullarna så såg jag hur dom krympte ner till storleken av min lillfingernagel. Studsbollar fick en ny innebörd. Mer eller mindre katastrof. Värdparet frågade var jag handlat och skrattade och talade om för mig att i den affären handlar bara fattiga och kvaliteten på varorna var därefter. Sensmoralen är att kvalitet kostar.

  Att företagen byter ut innehållet och jagar kostnader är i alla fall hos mig väldigt välkänt då jag har kontakter i matindustrin.

  En sak jag för tillfället håller på att undersöka är faktiskt smör. Sedan en tid tillbaka har jag noterat att när man steker med smör så sprätter det något fantastiskt. Jag har börjat använda skyddsglasögon när jag steker eftersom jag fick ett rejält stänk som träffade precis vid sidan om ögat och därefter inte utsätter mig för risken att få en stekhet bobba smör rakt på ögat.

  Så som sagt vad något har dom bytt ut i smöret som gör smöret väldigt anfallsbenäget. Nåja nu är det färdig krigat bakom tangentbordet och verkligheten pockar på uppmärksamhet (hustrun det lilla livet tycker det finns viktigare saker att göra)

  Lev väl och ha en trevlig dag i solsken!
   
 14. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 528 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Jag har arbetat på ysteri för länge sen och får nog anses vara en konnäsör när det kommer till ost. Jag köpte senast förra veckan långlagrad greve (16 månader) för 109kr/kg. Visserligen på rea, men ändå. Några 400kr/kg vet jag inte var du får ifrån. Det kostar ju knappt äkta långlagrad parmensan från Italien.
   
 15. 13th Marine
  I sorg · Trelleborg · 9 493 inlägg

  13th Marine

  I sorg
  Nu har jag bara ett exempel men jag köpte deras lilla airbrushkompressor 2013 för 500kr. Idag kostar exakt samma 830kr.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.