Byggahus.se

Prylarnas pris: Pryl-HLR

 1. F
  Hobbyelektriker Nivå 11
  Dottern trampade på min älskade Sony Vaio Pro 13 (ultrabook). Glaset sprack och touch-funktionen fungerade inte längre.

  Då jag fullkomligt älskar maskinen och en ny, lilvärdig kostade alldeles för mycket för min smak så letade jag reservdelar. EET ville ha cirka 12500:- för screen assembly. Onödigt mycket. Hittade glaset med digitizer på Alibaba eller liknande, kostade mig under 500:- totalt. Tog mig två timmar att byta.
   
 2. D
  Medlem · Nivå 6
  Jag lagade farsans iPad. Han hade tappat en glasburk på skärmen och spräckt den. Tog ca 1.5 timmes mekande att byta glas och knapp och kostade under 300 kr för delarna. En reparationsfirma på stan skulle ha över 3000 kr, dvs de tog egentligen bara sån jobb via försäkringsbolag.
   
 3. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 20
  Lagade nyss den lilla kinaförstärkaren jag haft rätt länge nu. Strömbrytaren började glappa.

  Lödde om brytaren och nu funkar den (skulle gissa på mekanisk påfrestning av användning och när man klippte av benen i produktion)

  Sedan passade jag på att byta den lilla nätdelen som tjöt för glatta livet, så nu är det tyst igen.
   
 4. A
  Medlem · Nivå 19
  Strömbrytaren på den här kompressorn gick sönder så att man var tvungen att hålla den intryckt för att få luft. Det var besvärligt. Och jag fick inte skruvtvingarna att sitta ordentligt för att hålla inne knappen heller. Men nu är det en ny strömbrytare på den.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8013.JPG
   
 5. M
  Medlem · Nivå 12
  Många av er har säkert redan sett det, men för er andra som gillar Pryl-HLR så kan jag rekommendera ”the apocalyptic inventor ” på youtube. Underhållande!
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · Nivå 13
  Cool! När jag kollade in hans kanal nu insåg jag att jag sett en av hans videor för länge sedan. Jag skulle vilja ha en gammal bilstereo i båten (som är från 1968) och letade efter en metod att modernisera med blåtand. Det hade han gjort och filmat! :)

  Nu såg jag att han hade ett gäng kul videor, så jag klickade på prenumerera. (y)

  Mitt senaste pryl HLR är ett av våra ljusnät som idag skulle hängas upp över en tuija. Det visade sig att bara halva nätet lös, så första reaktionen var att jaha, bara att slänga och köpa nytt. Men sen kikade jag lite på hur det var konstruerat och fann att krokarna i överkant faktiskt gick att öppna. Väl inne var det tydligt att en kabel gått av, så det var bara att plocka fram lödkolv, krympslang och limpickan. (y)

  Ett pågående HLR är en robotdammsugare som jag räddade från att förra ägaren slängde den. Symptomen var ett en sensor var trasig och att batterierna inte räckte mer än tio minuter. Med dammsugaren på arbetsbänken såg jag att sensorn med största sannolikhet fungerar (jag har inte kunnat testa den ännu, mer om det senare). Det ena problemet jag hittade var ett katthår rakt över lasern. Detta tror jag inte var problemet, utan en sidosensor som var totalt täckt av damm och smuts. Det är inte en chans att den sensorn såg någonting alls, så det handlar nog bara om att ta bort smutsen och putsa glaset.

  Batterierna visar helt normal spänning efter laddning, så det kan handla om kalibrering vilket maskinen har en funktion för i menyerna.

  Att jag inte kunnat testa ifall min rengöring löst problemet med "trasig sensor" beror på att LCD-displayen är helt blank. Tydligen hände detta från det att förra ägaren ställde ut maskinen i carporten tills jag fick hem den. Detta är ett vanligt fel på dessa maskiner (Neato XS) och går att lösa genom en "step down power module" som ger displayen lite mer kräm. Ett par olika sådana är på väg från Banggoods Black Friday, så det ska bli spännande och se ifall jag får iordning på det.

  Jag är osäker på ifall vi kan ha en dammsugarrobot med tanke på planlösning och annat, men det vore väldigt kul ifall jag lyckas fixa den. En pryl som tidigare ägare helt skrivit av och skulle slänga, som jag i så fall räddat för några tior!

  Tänk vad mycket grejer som slängs på grund av dåligt underhåll! Allt ifrån rengöring till byte av mycket enkla delar. Hur många gräsklippare har inte hamnat i återvinningarnas containrar bara för att ägarna lämnat dem med (dagens skit-)bensin över vintern? Folk är helt enkelt för dåligt pålästa om hur man tar hand om grejer till hur man med enkla medel lagar dem om de går sönder...vansinne!
   
 7. M
  Medlem · Nivå 12
  Håller med, både om första och sista delen. Helt galet vad folk slänger i onödan.

  avs Apocalyptic inventor så tycker jag det är kul att han visar hur enkelt det är att fixa många saker och att mycket går att laga t ex bara genom rengöring.
   
 8. S
  Medlem Nivå 3
  Jag har en något äldre hemfixaretrimmer att sura över under vintern - gjorde en förgasarerenovering på en liknande maskin för några år sedan och symptomen på den här är samma sak men ännu mer ... den vill inte starta riktigt hur jag än rycker i snöret.

  Den förra maskinen dog vid pådrag... typiskt exempel där byte av gummidelarna i förgasaren gör att den blir bra.

  Få se om samma jobb för den aktuella blir lika bra... fråga mig i Maj !
   
 9. tveksamt
  Husägare Nivå 8
  Vår köksfläkt gav upp i samband med den årliga adventsstädningen. Symptomen var som följer:
  1. Med lampan tänd kan fläkten inte startas alls.
  2. Med lampan avslagen kan fläkten startas, men endast på läge 1.
  3. Med fläkten väl påslagen kan lampan tändas igen och fläkten fortsätter snurra.
  4. Oavsett hur man gör kan fläkten inte justeras högre än läge 1.

  Lite googlande senare konstateras att en eller flera av komponenterna på kretskortet som styr fläkten troligtvis gjort sitt. Ytterligare googling visar att ett nytt kretskort går på ca 1200 kr plus frakt.
  Genom inbjudan av god vän (med bättre vana i lödningens värld) på middag reducerades kostnaden för lagning till matkostnaden för vännen, ca 30 minuters arbete och reservdelar för ca 70 öre.

  Fläkten fungerar nu bättre än när vi flyttade in för snart två år sedan.
   
 10. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 20
  Köpte på spekulation ett begagnat objektiv där autofokusen inte funkade.
  Kunde höra att motorn körde, så troligtvis något mekaniskt fel.

  Skruvade isär det och misstänkte att en liten fjäder som trycker tillbaka ett kugghjul när man går från manuell till autofokus inte alltid lyckades trycka rätt kugghjulet så att motorn fortsatte vara frikopplad.
  Satte denna i rätt läge och skruvade ihop objektivet igen, woho! Autofokus!
  Då är troligtvis felet där, så om problemet återkommer kan jag lätt fixa det igen.
   
 11. P
  Medlem · Nivå 13
  Uppföljning till mitt förra inlägg om robotdammsugaren:

  Nu har voltregulatorn kommit från Kina och jag har lött dit den enligt instruktionen på nätet. Displayen fick tillbaka sin text (hjälpligt) och jag kunde testa maskinen. Den skötte sig precis som den ska och dammsög köket, vilket var mycket fascinerande att kolla på. Dock räckte inte batterierna längre än än så, så boten rullade tillbaka till laddstationen efter kanske tio minuter. Displayen var heller inte riktigt 100, då det var rätt mycket vertikala streck över den.

  Jag lät roboten ladda över natten och testade igen. Nu var displayen helt perfekt så jag tror att nya batterier kommer lösa detta och givetvis ge längre arbetstid.

  Denna har robot jobbat många år i ett hem med katt(er), det var uppenbart när jag rengjorde den...katthår överallt! Jag fick köra med handskar och dammfiltermask då jag är lite allergisk. Det tänkte jag inte på när jag provkörde den i köket...jag var ju tvungen att använda det gamla dammfiltret eftersom jag inte velat köpa några fler grejer innan jag konstaterat att allt fungerar som det ska. Även om jag blåste rent filtret så gott det gick så märker jag nu att maskinen blåst runt mycket partiklar i köket som jag reagerar på. :rolleyes:

  Nåja, vissa smällar får man ta när man tar hand om gamla grejer! :geek:

  Totalt kommer denna robotdammsugare kosta oss runt 700 kr, och då har den helt nya batterier och filter. Helt OK för att testa ifall det är något för oss. Gillar vi konceptet och det funkar bra i huset så kanske vi tycker det är värt att skaffa en modernare och lite smartare robot. Jag lär kunna sälja denna och få tillbaka det jag lagt ut. (y)
   
 12. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 14
  Här kommer en dammsugarrädding till, men i form av en livstidsförlägning av en klassisk dammsugare.
  Min gamla trotjänare
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_2019-12-20-13-03-32.jpg

  Tålde inte att städa upp efter mig då jag sågat upp gips och spacklat igen en vägg.
  Stängde av den innan motor brann upp.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_2019-12-20-13-04-13.jpg

  Motorn var definitivt inte gjod för att man skulle kunna byta tjutande skorrande lager som fått lite gipsdamm i sig.
  Efter att ändå tagit mig in i motorn så upptäckte jag att fläkthjulet inte gick att få av, så jag borrade ett hål och oljade lagret. Sen borradde jag ett hål till för att balansera fläkthjulet.
  Efter denna operation så orkade motorn varva upp igen, den slår återigen fruns Ergorapido;) Dock blev den inte lika tyst som innan, men som extra dammsugare med bra sugförmåga får det ett nytt liv när jag inte orkar släpa runt på grovdamsugaren. :p
   
 13. B
  Medlem · Nivå 8
  Har en häll som jag vill rädda, tänkte att någon kanske kan komma med nått tips.
  Är en Cylinda IHI 365 som visar meddelande E4 på största plattan. Manualen säger "ring servicetekniker" vilket känns dyrt på en häll som passerat 12år.
  Tips?

  Inlägg från en annan tråd... Fick du någon ordning på din?
   
 14. TorpAnders
  Medlem · Nivå 9
  Det blev tippen och en Siemens istället
   
  • Laddar…
 15. F
  Hobbyelektriker Nivå 11
  Köpte en Makita 7kg kombihammare på Tradera. Använde den till att "justera" betongplattan och en vägg i samband med avloppsbyte mitt förra hus. Senbörjade jag blanda betong med den. Den började bolma rök och lade av. Illa, för maskinen var bra.

  Plockade isär den och rengjorde. Rotorn var rökt. Beställde en ny på ebay.de (ca 600:) tillsammans med lite fett. Snabbt bytt och maskinen var som ny! Skruvarna som blev över var tydligen onödiga...