Byggahus.se

Prylarnas pris: Pryl-HLR

 1. Klaugust
  Medlem · Nivå 11
  Lyssnade på ett intressant radioprogram häromdagen, Prylarnas pris. Det var första avsnittet i en serie och i korthet handlade det om hur prylarna är designade för att hålla lagom länge och inte hur länge som helst, för att företagens affärsmodeller går ut på att sälja nya prylar.

  Länk till programmet på SR:
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3737

  Det har ju också kommit upp förslag på nya tvingande EU-regler att tillverkarna ska utforma produkterna så att de ska bli lättare att laga och att de måste tillhandahålla reservdelar för att vi ska få en mer cirkulär ekonomi.

  Länk SVT:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vill-skarpa-kraven-elektronik-ska-ga-att-reparera

  Så frågan är, vilka prylar har ni förlängt livet på på sistone? Gärna en pryl med ett fel som hade fått gemene man att kasta prylen och inte tänka en tanke på att ge sig på att laga.

  Själv lagade jag vår brödrost för någon dag sedan. Problemet var att den inte längre kastade upp den färdiga skivan utan snarare kilade fast den så att den var omöjlig att få ut. Metallbygeln som ska centrera skivan i facket fungerade inte heller. Jag var precis på väg till affären för att köpa en ny brödrost som inte driver mig till vansinne varje morgon, när jag hörde radioprogrammet och bestämde mig för att jag skulle vinna över den här brödrosten.

  Gärningsprylen, en cirka fem år gammal OBH Nordica i rostfritt utförande.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D8E9A7B0-541B-44D5-BD6E-FC7DB7DA5A2D.jpeg

  Här kan man se att den tandade plåt som ska skicka upp brödet i det undre facket helt har deformerat sig och man kan föreställa sig att när den påbörjat sin uppåtgående rörelse så kilar den istället fast skivan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CDF5AC99-4CAB-4954-9718-82C46A135569.jpeg

  Den var ganska enkel att ta isär, fyra skruvar på undersidan som håller ihop skyddsplåtarna med basen. Sen sitter de ihop med varandra med olika falsade spår och piggar.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5672F7CB-0B65-487D-A1ED-FFACEB079F01.jpeg

  Här kan man se att den änden på den tandade plåten har tryckts ned betydligt i spåret på det högra facket jämfört med det vänstra. Plåtarna är bara infästa på ena kortsidan i mekanismen så man förstår att de lätt böjer sig om man inte hanterar den med silkesvantar. Man kan också se att en fjäder har hoppat lös uppe till höger. Det var detta som gjorde att mackan inte centrerades i facket.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  29D209D6-DF62-46F6-9608-71424BB37EE4.jpeg

  Eftersom att den bara hölls ihop med fyra skruvar och att resten av sammanfogningarna skulle pressas in i rätt falsar osv var den helt omöjlig att montera ihop på ett helt korrekt sätt. Jag fick fuska lite och böja till vissa av piggarna i plåten för att få lite mer spelrum. Men det är precis där skruvarna kommer sen så det gör inte så mycket i praktiken. Det hade varit enklare med en estetik som tillåter fler synliga skruvar, så man slipper presspassningen av delarna.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FFDA012E-7541-4314-8DE8-EA5A28D95F1F.jpeg

  Efter lite utvändig puts så är den som ny. Sambon blev förvånad och imponerad (och lite förfärad att jag lagt två timmar på att laga en billig brödrost)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F45760CA-6A3A-47B4-9277-C53DF3AFC4D4.jpeg


  Min nästa pryl som antingen får HLR eller hamnar bland elektronikskrotet är vår torktumlare som har slutat bli varm. Är det nån som vet om det är enkelt/möjligt att laga? Är lite trist att köpa ny torktumlare innan vi renoverat badrummet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FB0C04CB-8736-4588-840D-07D299A448B3.jpeg

  Så har du räddat någon pryl från en för tidig elektronikdöd på sistone?
   
  • Laddar…
 2. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Kolla så inte överhettningsskyddet har utlöst. Det är bland de vanligaste felen på torktumlare.
   
 3. Klaugust
  Medlem · Nivå 11
  Det visste jag inte! Kollade den översta artikeln på Google som dök upp och kollade om jag hade en sådan. Femton minuter senare hade jag skruvat loss bakstycket, tryckt in den lilla röda knappen och nu har vi en torktumlare igen. Vilken tur att jag var för lat för att köra iväg den till tippen senast vi hade ett släp hemma. Tack Immobil!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D68E41CA-2570-4831-B33B-E9F6BD2E83BB.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BCD2AE3E-5C29-4F94-BEA7-3B1116E23450.jpeg
   
 4. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
  Jag har räddat en torktumlare där det var en dålig lödning till relät för värmeelementet, lödde om det och maskinen tuffar än, många år senare.

  Undrar om senaste annars var en snart 10år gammal diskmaskin, var en kondensator som tackat för sig. Ett byte av den och maskinen hickade igång.
   
  • Laddar…
 5. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Vilken tur att det fanns en återställningsknapp på denna modell. Min Whirlpool var jag tvungen att borra ett hål i överhettningsskyddet och återställa med ett gem. Gör inte detta utan att koppla ur elanslutningen dock...
   
 6. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Morsans diskmaskin stannade tvärt, enkelt fel, transformatorn som driver elektroniken var avbrott.
  Inga konstigheter, ELFA har ett stort utbud av små trafos.

  Det roliga var när vi slog på strömmen igen 3 dagar senare så fortsatte maskinen som om inget hade hänt.

  Protte
   
 7. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Jag har så många saker att lägga in i denna tråden, jag vet knappt vart jag skall börja...

  Jag kan börja med att tipsa om att många prylar har inbyggda batterier som tar slut efter några år, detta gäller datorer och nästintill all elektronik. Många gånger är dessa batterier vanliga knappcellsbatterier som faktiskt går att byta ut om man skruvar upp enheten.

  Så om din elektronik börjar tappa inställningarna, istället för att kasta den så skruva upp och se om du hittar ett knappcellsbatteri att byta ut. Detta löser ofta problemet, framförallt på lite äldre elektronik.

  Jag har många gånger lagat nätaggregat genom att löda in nya kondensatorer och transistorer. Det är nästan alltid dessa som går sönder och det syns vilken del som är trasig då. Just kondesatorer var det ju en skandal runt då en japansk firma hade ett falskt recept som blev stulet. Det var lätt att identifiera tjuven då deras kondensatorer gick sönder. Jag hade flera av dessa kondensatorer hemma...

  Syrrans symaskin gav upp, öppnade den och bytte en kondensator som exploderat. Den har fungerat i 20 år efter detta.

  Nätaggregat till laptop glappar ofta för att man får böjskador på ledarna. Lätt att laga. Lägg en handduk runt klumpen och spräck den med en hammare (du spräcker limningen). Korta av tråden och löd fast den inne klumpen. Limma skarvarna igen...

  Just lödningar är väldigt vanliga lagningar, de har en tendens att börja glappa.

  Robotklipparen får minst en lagning varje år. Ofta är det brytaren till stopp-knappen som gett upp, den vibrerar sönder när klipparen går på stenläggning och berg. Det brukar vara ett år mellan dessa lagningar. Bytte också lager i klipparens roterande skyddsplåt nu i sommar. Skall byta klipparmotor nu till vintern då lagret som är inbyggt i denna är slut.

  Har bytt ut mina inbyggda led-armaturer i ena badrummet då dessa inte tål fuktig luft. Har ersatt med halogenarmaturer. Tyvärr finns inte lamporna att köpa längre i Sverige, men jag har köpt på mig ett lager. Detta gjorde jag för ett par år sedan.

  Locket på flaskan till sodastreamen delade på sig igår. Lite superlim och det var som nytt. Många hade nog köpt en ny flaska i detta läget. Nej, det påverkade inte funktionen.

  Bytte i våras kamera i mobiltelefonen. Fokusfunktionen hade gått sönder, det gick på 15 minuter att byta efter att jag beställt en ny kamera (inklusive verktyg) från en eBay-handlare på Irland.

  Skall strax laga mina Bose-hörlurar där ena högtalarelementet gått sönder (glappar). Har beställt nya element till bägge sidorna (man vill ha identiska element) som kommer om några dagar. Hårtork krävs för att lossa plastkåporna enligt instruktion på Youtube...

  Detta var några smakprov, jag har många fler...
  ...jag lagar väldigt mycket nu när jag börjar tänka på det.
   
 8. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
  Ja, här slängs inget utan att jag undersökt reperationsmöjlighet på prylen.

  Har sparat många kronor på att kunna laga saker själv.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 17
  Jag har en radioväckarkklocka från 80-talet som bara går och går. Men den har en tendens att sakta sig. Den är inte kvartzstyrd utan räknar nätfrekvensen. Den kanske är lite slöare här i sydost eller också är Schmitt-trigger-enheten inuti lite trött. Jag tänkte dock inte reparera den.
   
 10. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Nätfrekvensen är identisk i hela nätet. Har den sackat efter så kör man ifatt, för att klockor ska gå rätt.
   
 11. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
  Nätfrekvensen är rätt hård styrd, så jag tror att där är nått som inte vill räkna ordentligt i din klocka.
   
  • Laddar…
 12. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Nja, att frekvensen hålls konstant är nog inte främst för att klockor skall gå rätt...
   
  • Laddar…
 13. useless
  Lök. · Nivå 25
  Köra ikapp förlorade perioder görs väl i princip bara av den anledningen? Fast jag vet inte om man gör det nu för tiden.
   
 14. blackarrow
  Medlem · Nivå 16
  Du får ha lite tålamod. Nu kommer höststormarna så vindkraften kan tillföra lite effekt så man får upp farten på generatorerna. :p

  Nja, jag tror snarare att schmitt-triggern inte fungerar för att matningsspänningen inte är stabil. Kodningar i nätdelen kan vara dåliga.
   
 15. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Kom på en till sak jag lagat nyligen, på dotterns Renault Twizy slutade dörrstoppen att fungera (dörrarna öppnas rakt uppåt). Skruvade ur handskfacket och kom då åt stoppmekanismen bara för att konstatera att gummiklotsen som agerar dämpare spruckit och ramlat ur sin sockel. Googleade på hur jag skulle lösa problemet och hittade då lösningen med att stoppa in en hoprullad cykelslang på platsen istället. Denna gör samma jobb, men slits inte ut lika snabbt. Det fungerar kalasbra.

  Det gick snabbare och var billigare än att ta mopedbilen till verkstaden.