Byggahus.se

Mats Jepsens vindkraftverk en besvikelse

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 257 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Det egna vindkraftverket skulle göra Mats Jepsens hushåll självförsörjande på el. Men efter sex år med ständiga driftstopp har han tappat tron på småskalig vindkraft och vill istället satsa på solenergi.


  Du kan läsa artikeln här: Mats Jepsens vindkraftverk en besvikelse
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: arktecko

  Roligt att se så härlig attityd: Att våga göra det och sedan ta misslyckandet med gott mod. Lycka till med solcellerna!
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: RGB

  Man skulle hoppas att fler hade ingenjörsutbildning och grundläggande matematiska kunskaper. Resultatet är 10 kr/kWh. Om vindkraften skulle vara lönande så hade säkert många bolag satsat enormt på detta. Nu minskar vattenfall sin satsningar. Men ur askan i elden: Solceller är än mindre lönsamt på våra breddgrader. Solens tår för lågt för att det skall kunna bli i närheten lönsamt. Säkert kommer varje kilowattimme att kosta 20 kronor.. De enda lönsamma produkterna utöver värmepumpar är idag solfångare för vatten och luft! Och så kommer det att vara under överskådlig tid. Tänk att folk aldrig lär sig!
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Robert Kooijman

  "tappat tron på småskalig vindkraft och vill istället satsa på solenergi"
  Tyvärr tror jag inte på småskalig solenergi heller, med undantag av low-tech 'budget' varianter som 100+m svart PEM rör på taket...
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Mushkot

  Nja, för några år sedan kostade en solcellskwh strax över en krona i södra sverige. Dvs, (knappt) lönsamt ifall du använder all el själv. Tyvärr är ju detta svårt att uppnå då de flesta inte använder jättemycket el på sommaren. Och ska du bara använda energi till att värma vatten, så är solpaneler betydligt effektivare (60-80% verkningsgrad, mot 10-15% för PV-celler).
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Kapten Stofil

  Han gör ju som han vill med sina egna pengar. Frågan är ju bara hur mycket vi andra är med och finansierar stolleproven m.h.a. direkta stöd, elcertifikat etc?
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: solcellern

  Hej

  Ni kanske ska börja med att hålla isär vatten och el, solceller är för el, vi har byggt 10kw solceller, köpt från utlandet, monterat själv, och står för behörigheten själv, samt bidrag på 35%, så kostade anläggningen strax över 60000kr, och producerar 9000-9500kwh/år, överskottet säljs för 1kr/kwh, och med nya förslaget så får man igen 33öre/kwh på skattsedeln, alltså 1,33kr/kwh såld el, vårt hus förbrukar 8000kwh/år, vi bor i nyproduducerat hus i norrland, och solen lyser snudd på lika mycket här som i Tyskland. .

  Jag är nycket nöjd!, och inget underhåll..!
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Klas2k

  Just att vind och sol ger gratis el utan underhåll är väl en myt !?
  Modigt att satsa på detta - men man måste nog räkna med att det krävs lite underhåll. Även solceller behöver ju tvättas av/ses över, och elkompontenter som inverter etc bytas periodvis
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: x

  Nej, solfångare för varmvatten är inte heller lönsamt. Möjligen kan det vara lönsamt om du har en pool som du vill värma på sommaren. Har nu sex års erfarenhet av min anläggning och hade mycket hellre satt pengarna i en räntefond och sluppit massa krångel. När taket någon gång i framtiden skall läggas om så tror jag inte de får sitta kvar, inte värt extraarbetet att demontera och re-montera dem.
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: x

  Förstår att du är nöjd när det är vi andra som betalar din anläggning. På en fri marknad så skulle du troligen inte få mer än 15-20 öre för dina levererade kwh. Jag är INTE nöjd med att betala för sådana som dig.
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Tommy

  Småskaliga solcellsanläggningar har Idag en återbetslningstid på endast 8-13 år vilket oftast gör det till en god investering då panelerna brukar ha 25 års garanti! Tråkigt att folk fortfarande tror att solceller är dyrt...
   
 12. R
  Medlem · Dalarnas · 97 inlägg

  Ronekma

  Medlem
  Ganska tråkigt att läsa de negativa kommentarerna om sol o vind energi då detta uppenbarligen är miljövänligt och framtiden. Ska vi bli av med dessa potentiella härdsmältorna så är detta ett måste plus att vi behöver mer energibesparing.
   
 13. K
  Anonym

  kjell arvidsson

  Anonym
  Du betalar förstås dina barns skolgång och dina läkarbesök själv. Certfikaten belastar din elkostnad med 1 öre per kilowattimma ungefär
   
 14. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 519 inlägg

  martin43

  Husägare
  Man ska ju komma ihåg att solcellsägaren betalar elskatt när hen köper tillbaka elen på vintern, så bidraget gör endast att man får tillbaka en del av skatten och momsen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.