Värme

Mats Jepsens vindkraftverk en besvikelse

Det egna vindkraftverket skulle göra Mats Jepsens hushåll självförsörjande på el. Men efter sex år med ständiga driftstopp har han tappat tron på småskalig vindkraft och vill istället satsa på solenergi.

Mats Jepsen var något av en pionjär när han år 2008 bestämde sig för att investera i ett privat vindkraftverk till sin gård i Skåne. Förutsättningarna föreföll utmärkta då gården ligger på den blåsiga slätten nära Öresund.

– Det finns flera större vindkraftverk häromkring som ägs av föreningar och elbolag så jag tänkte att det kunde vara intressant att satsa på en egen liten vindsnurra till vårt hushåll.

Mats Jepsen

Mats Jepsen


Mats förhandlade med några olika vindkraftsleverantörer och valde slutligen en lokal leverantör som erbjöd sig att installera ett vindkraftverk med en maximal effekt på 12 kW. Den totala kostnaden uppgick till omkring 300 000 kronor, inklusive montering och gjutning av fundamentet. Enligt bygglovet var han tvungen att begränsa verkets tornhöjd till högst 12 meter, på grund av att gården ligger i närheten av E6:an.

– Det hade naturligtvis varit mer optimalt med ett högre torn, kring 20-30 meter, men jag räknade med att det gynnsamma vindläget ändå skulle bidra till en ganska bra produktion.

Byggahus gjorde ett besök hos Mats ett år efter installationen. Han berättade då att vindkraftverket hade haft en del inkörsproblem och att elproduktionen inte var fullt så hög som förväntat. Enligt leverantörens beräkningar skulle kraftverket leverera drygt 20 000 kWh om året, vilket skulle täcka merparten av gårdens årliga energibehov. Under premiäråret blev dock produktionen knappt hälften så mycket.

– Med facit i hand var det ändå ett bra resultat jämfört med de följande åren som varit bedrövliga, minst sagt.

Mats vindkraftverk har hittills enbart levererat 28 000 kWh. Skälet till detta är att kraftverket under långa perioder inte fungerat.

– Det har varit väldigt mycket tekniska problem. Till exempel trillade en vinge av i samband med en storm för några år sedan. Och trots återkommande reparationer har aggregatet inte velat snurra särskilt ofta.

Mats vill inte skylla alla problem på leverantören som ”ställt upp och gjort så gott de kunnat”.

– Det är möjligt att dagens småskaliga vindkraftverk är mer pålitliga än mitt. Men med mina erfarenheter kan jag inte rekommendera någon att göra en sådan här investering.

Mats är dock inte bitter. Han visste redan från början att det var ett chansartat experiment.

– Min filosofi är att man måste tänka nytt och våga satsa. Om det inte lyckas blir man åtminstone en erfarenhet rikare.

Nu planerar Mats att investera i solceller istället. Han har en byggnad med ett gammalt plåttak som behöver bytas ut.

– Istället för att lägga ett nytt tak vill jag hitta ett system där solcellspanelerna fungerar som ett tak i sig. Jag har hört talas om sådana lösningar, men vet inte om det är någon som provat det än. I annat fall blir jag kanske först ut…?

Läs mer
Egen vindkraft försörjer huset