Byggahus.se

Jakt på min mark

 1. E
  Medlem · 62 inlägg

  Engeln

  Medlem
  För ett tag sen köpte vi en mindre gård på drygt 12 Ha. Gården består av 6 Ha skog, o 5 Ha åker som i dagsläget är utarrenderat. Vid kontraktskrivningen fick vi veta att vi ingår i ett större jaktlag när det gällde jakten på älg, men att småviltsjakten tillhörde gården. Ingen mer information om vilket jaktlag eller jaktledare. O info går inte att hitta på nätet. En närliggande bonde har hjälpt förra ägaren med lite allt möjligt, o vi har tagit kontakt med denne för att få veta mer om jaktlaget. Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte gärna vill ha jakt på vår mark. Bemötandet har varit lite som så att det behöver ni inte bry er om, det sköter vi (jaktlaget) ni äger ju så lite mark. Har vid ett flertal tillfällen hört att det låtit som dom haft hundar på drev o det skjutits längst bort i vår skog. Idag var vi ute o krattade o gick sen en tur i skogen. När vi befinner oss längst bort kommer först en hund drivande, springer omkring i skogen (vår) o efter ett tag springer ett större djur(hjort/rådjur?) över mot grannskogen o efter ett tag ansluter ytterligare en hund i drevet. Försöker schasa iväg hundarna då jag inte vill ha att dom driver vilt på vår mark. Följer tomtgränsen inne i skogen o efter ett tag kommer en tredje hund o en person, han har vapen i hand o kan inte ha sett mig från början, men när han gör det hänger han upp vapnet på axeln, plockar fram mobil, tydligen med GPS o börjar avvika åt grannfastighetens mark. Jag följer efter o lyckas efter ett tag ropa att jag vill prata med vederbörande. Självklart blir ju svaret att dom är ute på älgjakt. Varav jag ställer diverse följdfrågor om jaktlaget, om dom inte redan skjutit sin kvot, hur många dom är, hur många dom brukar vara, hur mycket dom skjutit osv.. Min fråga till er som vet, borde inte jag som ägare till min mark bli informerad om att dom bedriver jakt på min mark o när, datum tid etc. Så som det känns nu kunde jag ju lika gärna fått ett skott i pannan som rådjuret. Mild sagt förbannad, o vet inte vart jag ska vända mig..
   
 2. Violina
  Husägare · 2 476 inlägg

  Violina

  Husägare
  Nä.. de jagar ju älg, och du lär knappast misstas för en älg..

  Dessutom ska man ALLTID ha färgglada kläder på sig i skogen vid jakt (röd/orange/gul/neon) för sin egen säkerhet..

  Och om hundarna driver älgen på din mark (som är så liten) kan du nog inte göra jättemycket åt.. tyvärr..
  Däremot får de inte skjuta på din mark utan din tillåtelse..
   
 3. Tovetorvan
  Nybyggare · Inlandet · 214 inlägg

  Tovetorvan

  Nybyggare
  Kontakta jaktledaren och se till att er mark lyfts ur jaktlagets jaktmark. Det kan vara en ganska knepig process beroende på var i landet ni är, och om det är registrerat hos länsstyrelsen eller inte. Ni kan fråga länsstyrelsen om er fastighet ingår i något registrerat viltvårdsområde. Se till att dom som säljer småviltskort (om det finns) lyfter bort er fastighet från jaktområdet.

  Att en hund driver på er mark är inget att bry sig om, sånt händer. Hundar och vilt bryr sig inte om fastighetsgränser, så ni kommer bara göra er olyckliga om ni tror att det ska kunna hindras. Däremot ska inget vilt fällas på er fastighet och ingen ska stå på pass där heller, om ni lyfter bort fastigheten från jaktområdet.
   
 4. A
  Medlem · dalarna · 2 119 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Du ska försöka få fatt på jaktledaren...

  Vet du inte kan du kolla med jaktvårdkretsen...
  Du hittar information på jägarförbundet.

  Sedan får du kolla upp hur jaktarrendet är skrivet/när det går ut/hur det sägs upp.

  Jakträtten på din mark kan ha arrenderats ut tidigare som du fortfarande kan vara bunden av... men eftersom du inte informerats kan du kanske komma ur det... vad vet jag.

  Älgjakt bör dock inte ske bland bebyggelse och han du såg kan vara hundkarln som borde säkrat sitt vapen när han lämnade jaktområdet.

  /ATW
   
 5. Tovetorvan
  Nybyggare · Inlandet · 214 inlägg

  Tovetorvan

  Nybyggare
  Nja, det finns gott om jaktformer där man inte använder varsel/signalfärger. Pyrsch, trädskällarjakt, toppfågel, mm. Den som avlossar ett skott har fullt ansvar för vad kulan ställer till med, därför är det viktigt att ha koll på t ex kulfång, avstånd, risk för rikoschett eller att kulor vinklar av vid träff i hinder eller skelett. Det dras till sin spets vid toppfågeljakt då man avlossar skott upp mot trädtoppar och inte ser vars kulan sen landar om man missar. Sån jakt är vanligast i ganska öde marker.
   
  • Laddar…
 6. Violina
  Husägare · 2 476 inlägg

  Violina

  Husägare
  Ren självbevarelsedrift säger att man har på sig färger under jakten som inte hör hemma i skogen..

  Hästtjej sen barnsben, så det har man blivit drillad i.. oavsett hur mycket ansvar en jägare har för vad han skjuter så kan olyckor hända, och är man (åtminstone lite) intelligent så gör man vad man kan för att göra dessa olyckor mindre tänkbara.
   
 7. Tovetorvan
  Nybyggare · Inlandet · 214 inlägg

  Tovetorvan

  Nybyggare
  Jag försökte bara lyfta fram att det finns gott om jaktformer som inte kräver signalfärger, utan helt tvärtom kräver fullt kamouflage.
   
 8. Violina
  Husägare · 2 476 inlägg

  Violina

  Husägare
  Detta är jag också fullt medveten om, men frågan var ju inte om jägaren skulle vara lätt att se i skogen, utan gemene man så hela ditt inlägg känns off..
   
 9. Rickard.ag
  Medlem · Riktiga Norrland · 3 079 inlägg

  Rickard.ag

  Medlem
  Som Icke jägare bör man alltid klä sig i tydliga färger/varsel i skogen. Det händer alldeles för mycket fruktansvärda "olyckor" i jaktsammanhang för att man ens ska fundera på annat.

  Varsel räddar liv punkt. Har en lite udda historia som avslutas med en skoveltjur som fick fortsätta springa i skogen (lika bra egentligen) på grund av ett gult gpshalsband trots att det såklart var helt okej (dom ville t o m gärna ha tillbaka halsbandet för att kunna läsa av datan) att skjuta.
   
 10. Tovetorvan
  Nybyggare · Inlandet · 214 inlägg

  Tovetorvan

  Nybyggare
  Ok, då missförstod jag nog helt ditt första inlägg. Sorry.
   
 11. E
  Medlem · 62 inlägg

  Engeln

  Medlem
  Vi vet att vi ingår i ett jaktlag ang älg, men övrig jakt ligger på våran fastighet. Vad vi vet finns inget arrende, iaf inget vi informerats om. Det står inget om jakt på arrendet ang åkermarken.
   
 12. E
  Medlem · 62 inlägg

  Engeln

  Medlem
  Borde jag då inte informeras om när dom är ute o jagar?
   
 13. Violina
  Husägare · 2 476 inlägg

  Violina

  Husägare
  Nä.. jakt sker ju normalt under jaktsäsongen.. den är ju inte så svår att ta reda på?
   
 14. Staffans2000
  Banned by Bo · 10 683 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  Jag vet en som var i din sits. När det var älgjakt patrullerade han sina gränser, vilt slamrandes med grytlock.
  Årligen skjuter skjutglada jägare kor, tandemcyklar, hästar och ibland varandra. Senast var det en som tog miste och skjöt ihjäl en gubbe istället för ett vildsvin.

  Staffan
   
 15. Staffans2000
  Banned by Bo · 10 683 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  Det är ju en period på flera månader.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.