Byggahus.se

Hur bli av med sambo....som tvingar sig kvar...

 1. connywesth
  Lägenhetsfixare Nivå 5
  Att Swotta är olagligt, dvs att falseligen anklaga någon för extremt grova brott, så polisen skickar sitt SWAT-Team (I Sverige Nationella Insatsstyrkan), .... D.v.s. INTE OK att göra....
   
 2. B
  Medlem Nivå 6
  Många här pratar om att barnen ställer till det, men eftersom det ett barn som han ej är pappa till så gäller det inte i detta fall.
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Nej, i detta fall förenklar ju barnet.

  Det som ställer till det är att mannen är hotfull.

  Tror tyvärr att det bästa är att flytta.
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem Nivå 9
  Det valet har ju inte släktingen. Valet är att säga upp hyresgästen, eller göra ingenting.
   
 5. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Man kan inte säga upp en hyresgäst för att hen inte blir av med sin sambo. Det är hyresgästen som måste agera.
   
  • Laddar…
 6. Ellenkaramellen
  Medlem Nivå 3
  Hyr man av en privatperson så gäller inte besittningsrätten. Hyresvärden kan säga upp och säga att t ex dennes familj behöver huset/lägenheten. Det är ett giltigt skäl.
   
 7. Hep
  Garagebyggare Nivå 5
  Du har rätt, men det är enklare än så. Man behöver inget som helst skäl, utan kan säga upp utan någon motivering alls.
   
  • Laddar…
 8. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 18
  Nu får ni väl kamma er lite och komma ihåg förutsättningarna. Det är kvinnan i förhållandet som behöver hjälp här, inte hyresvärden. Och hon har de legala rättigheterna huvudsakligen på sin sida (mannen har en legal möjlighet att bo kvar en kortare tid).

  Kvinnans stora problem är två: att hon kanske inte kan vänta på det offentligas assistans att avhysa mannen och mannens utomrättsliga kapacitet (alltså att han eventuellt är ett våldsamt svin och/eller på annat vis motarbetar att tvingas flytta).

  Jag tycker att @Anna_H har ett intressant perspektiv att kvinnan hjälper sig själv bäst genom att själv flytta. Jag hoppas att det inte är den enda framkomliga vägen, det är ju ändå kvinnans kontrakt och därmed borde hon kunna göra sig av med en oönskad sambo. Men vi vet nog alla att verkligheten inte alltid är så enkel.
   
  • Laddar…
 9. F
  Medlem Nivå 5
  Verkar som att hyresvärden och TS känner varandra. Eftersom det är en privatbostad kan hyresvärden och hyresgästen komma överens om att hyresvärden säger upp kontraktet för att hon skall ha den själv. Nackdelen för hyresvärden blir väl om båda flyttar ut, det går ett tag (1 månad, 6 månader 12 månader) och hon sedan flyttar tillbaka så kommer ju sambon garanterat att cruisa förbi med jämna mellanrum för att se om hon bor där. Den dan han ser hennes bil där, fattar han att hyresvärden och TS "lurat" honom. Då hade inte jag viljat vara hyresvärden.
   
 10. Ellenkaramellen
  Medlem Nivå 3
  Nu försöker jag vara kreativ. Ta det för vad det är - brainstorming.
  Tips till hyresgästen i dessa Corona-tider är att kontakta närliggande hotell/vandrarhem, förklara situationen och fråga om de kan hysa henne i en månad till ett extremt subventionerat pris. Hyres värden säger upp henne och skriver samtidigt ett nytt kontrakt med inflyttning en månad senare. Under tiden har hon sina tillhörigheter magasinerade och undviker kontakt med exet (som såklart också får flytta ut sina grejer). Då kan huset stå tomt nån vecka, exet kan cruisa hur mycket han vill och sen kan hon flytta tillbaks.
   
 11. Fairlane
  Medlem · Nivå 12
  Ja, hyresvärden och TS känner varandra. TS är dock inte hyresgäst utan bara en person som vill hjälpa hyresvärden med tips.

  Problemet är mellan hyresgästen och dennes sambo. Hyresvärden har inget med det att göra egentligen, men sambon försöker ju (felaktigt) få det till att hyresvärden måste säga upp honom.

  Om hyresvärden vill hjälpa hyresgästen så är det nog genom att förklara hur hyresgästen ska agera.
   
 12. E
  Trädgårdsfixare Nivå 15
  Intressant sätt att svara på en post. Har du googlat? Vad är det du vill berätta för mig?
   
 13. E
  Trädgårdsfixare Nivå 15
  Nu får du iofs gärna hänvisa till det lagrummet, men å andra sidan - VET vi på vilket sätt släktingen har hyrt ut bostaden? Privat/EF/AB??
   
 14. Lucky2015
  Medlem Nivå 7
  Spelar väl inte roll hyresvärden hyrt ut bostaden privat / EF / AB då han i lagens mening är hyresvärd oavsett bolagsform i och med att ett hyresförhållande föreligger.

  Det är ju således också uppenbart att paret bott i den hyrda bostaden och haft gemensamt hushåll.

  Det är då påkallat att en bodelning begärs av en eller båda parterna inom ett år från det att samboförhållandet avslutades. I och med detta kan man i domstolen yrka på kvarsittningsrätt till bostaden fram tills dess att bodelningen är avslutad. Det är den rättigheten man har som sambo. Man kan inte bara kasta ut den ena parten utan stöd i lagen för det.

  Något som också @Bengt Wahrolen nämner i de lagrum från sambolagen som han postade i tråden.
   
 15. S
  Medlem Nivå 9
  Privat/ef/ab påverkar besittningsrätt, inte kvarsittningsrätt.
   
  • Laddar…