Oj! Nu är jag långt ifrån någon kemist, men för att förklara så enkelt som möjligt så finns det buffertämnen i vattnet. Dessa hjälper vattnet att få ett stabilt pH värde vilket vattnet alltid eftersträvar. Temp, syresättning och även mängden av dessa buffert ämnen bla. Kalcium (kalk) magnesium påverkar buffert förmågan. Alkaliniteten är alltså buffertförmågan i vattnet, vilket man vill ska vara så hög som möjligt.
Så alla parametrar påverkar alkaliniteten, i ditt fall misstänker jag klor vilket är ett kraftigt oxidantiskt medel och på det sättet en kraftigt buffert påverkan.

Mvh Morgan Gagnert
 
Sedan några år tillbaka mäter man pH-värdet på analyserna vid 20 grader för att få ett jämförbart värde, dessvärre hänger inte gränsvärdena med här utan är fortfarande baserade på värdet på plats.
Allt vatten under 7,0 är surt och självklart blir det surare ju lägre det är.
Gränsvärdet på 6,5 är alltså inte ett bra värde utan en rek. Att nu är det dags att titta på problemet. Problemet är att 6,6 i pH-värde kan oftast innebära 6,1 på plats, men man reagerar ofta inte på att värdet alltså är mät vid 20 grader och inte 4-5 som du kanske har i brunnen.

Det är därför det är så viktigt med en ordentlig analys innan man börjar investera i ett vattenfilter, ofta tittar man bara på anmärkningarna för att hitta lösningar.
Har man dessutom ett gratisprov där man inte har en aning om när, var och hur dom testat vattnet, så kan det bli tråkiga problem efteråt. Anledningen till en ackrediterad analys är att man vet hur vattnet är kontrollerat. Och det är ju tråkigt att köpa ett filter man igentligen inte ens behövde ha.
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.