Byggahus.se

Filip Borgh lagrar energin från solcellerna i batterier

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Ska komma ihåg det till en ev. nästa gång. Var min första redigering :oops:
   
 2. F
  Medlem · Nivå 10
  Nja, jag kunde tänka mig att lagra sol el bara batterierna blev billigare. Jag ser ett ganska stort värde som inte kan mätas i ekonomiska termer i att vara självförsörjande. Tyvärr får man räkna med att med dagens priser så kostar det minst fem gånger mera än nätel och så stort värde ser jag inte i det. Ifall batterierna blir billigare så att kostnaden bara är marginellt högre än att vara ansluten till nätet så kommer jag inte att tveka att gå offgrid.
   
 3. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Därför ska man citera de felaktiga i inlägget, då kan inlägget ändras utan att du ser ut som idiot.

  Jag hade samma problem häromdagen, där jag reagerade på ett skämt i humorhörnan som därefter togs bort, och alla undrade vad jag hade för problem med inlägget innan.
   
 4. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Bara så mycket att man kan använda det under vintern, för har man mycket vätgas, behöver man ju inte så mycket solel
   
 5. S
  Medlem Nivå 4
  Svar till harry73 angående mycket vätgas:

  Vätgas har problemet att det antingen behöver extrema tryck vilket både ger energiförluster, är farligt och dyrt. Eller så behöver man ha en stor tomt eftersom alla tankar tar några hundra m2.
  Dessutom är det dyrt och ger mycket förluster i både omvandling till och från el. Självförsörjande med solceller och vätgas är ett hobbyprojekt man kan syssla med om man har väldigt mycket pengar som man inte vet vad man skall göra av, samtidigt som man har mycket tid över.

  Teoretiskt är väte intressant, men personligen tror jag inte mycket på det. Själv gissar jag på att framtiden är genmodifierade alger som cirkulerar i solfångare och producerar etanol. Flytande bränsle är otroligt mycket billigare, säkrare och mer lättförvarat.
   
  Redigerat 14 sep 2018 11:08
 6. D
  Medlem · Nivå 20
  Men enligt reglerna får man inte citera om det inte är motiverat. Det är svårt att motivera ett citat när man svarar på föregående inlägg.
   
 7. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Det kan vara motiverat att citera en del av texten. Dessutom är reglerna från den tiden att man alltid visade hela texten man citerade, utan att den standard fälldes in. Reglerna är därför förlegade.
   
 8. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  men eftersom både @tompaah7503 och @lars_stefan_axelsson tog upp just vätgasproduktionen och jag reagerade på deras inlägg, är det väl mycket bättre att använda vätgasen om man nu producerar den.

  Lyckas du producera etanol i solceller, står jag framme i kön (gärna whiskysmak)
   
 9. T
  Medlem · Nivå 12
  Tog upp detta lite oseriöst då det i ett offgrid-scenario vore problem att bli av med sommarproduktionen av el när anläggningen är dimensionerad för att klara den allra mörkaste vinterdag.
  Vet faktiskt inte riktigt om det vore görbart och vilken produktion av gas man skulle kunna räkna med. Eller om det fanns alternativa användningar för kopiösa mängder kWh på en icke-uppkopplad fastighet. Odling av ljuskrävande växter i eluppvärmda växthus från mars-oktober? Något annat sätt att omvandla elektrisk energi till lagringsdugligt bränsle, oaktat verkningsgrad; Fischer-Tropsch kanske?
   
 10. F
  Medlem · Nivå 10
  Man får anta att det där med vätgasproduktion var menat som ett skämt. Mitt offgridsystem skulle vara en hybrid där solcellerna endast täcker produktionen under sommarhalvåret. På vintern skulle de endast fungera som komplement till vindkraft och en stirlingmotor. Båda som jag naturligtvis skulle bygga själv. En stirlingmotor har väl bara 10-15% i verkningsgrad men om man kan montera den på skorstenskanalen och ta vara på 10-15% av värmen som annars hade gått till kråkorna så tar jag det.
   
 11. R
  Medlem · Nivå 17
  Skaffa en gigantisk klump bly instängd i vaccum och värm den. På vintern tar du värme ur lagret. :)
   
  Redigerat 14 sep 2018 12:11
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Jag trodde att förslaget var inspirerat av Hans Olof som faktiskt gör det.
  Och inte så dyrt heller för en riktig off-grid lösning där det inte finns el-nät tillgängligt.
   
 13. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Ja, och här är reglerna fel. Det går nämligen inte att veta hur många inlägg som kommer till under tiden du skriver ditt.

  Det är dessutom inte god akademisk sed och skrivsätt.
   
 14. L
  Medlem Nivå 7
  Skaffa en gigantisk snurrande skiva i bly utvinn rörelseenergin i form av el på vintern :)
   
  • Laddar…
 15. L
  Medlem Nivå 7
  oaktat miljön kan man räkna hem en dieselanläggning kombinerat med solceller och gå offgrid. Börjar påkopplad så man kan ro hem subventionerna.

  Kanske en lister petter som kan köra på rapsolja???