Byggahus.se

Farlig el i var femte hem

 1. 1
  Medlem · Nivå 16
  Låter inte så extremt ovanligt, en IR termometer är verkligen bra att kontrollera gamla lysrörsarmaturer med.
   
 2. F
  Medlem · Nivå 9
  Jag stör mig också på tricksandet och skojeriet i den branschen. Förutom den lögnaktiga statistiken så stör det mig att de lurar till sig pengar på allt material som installeras. Ett vägguttag behöver inte kosta 300 kr, varav elektrikern tar hälften. Därför gör även jag hemska förbjudna saker som att montera dosor och slang när jag river i väggarna, byta till dimmer ibland och borra genom en vägg för att få ett vägguttag även på andra sidan.
   
 3. P
  Medlem · Nivå 14
  Vi har en grov brottsling på forumet!!! :p

  Det ligger verkligen något i det att lagar och regler som känns orimliga gör folk förbannade, vilket i sin tur antagligen ökar antalet lagbrott än om de kändes OK. Som nämnts i tråden tidigare urholkar detta förtroendet för rättsystemet i förlängningen.
   
 4. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  En?

  Skulle vi brottslingar ställa oss i kö vid polisstationerna så blev det väl en rad som räckte härifrån, till månen och tillbaka.
  Rättssystemet skulle braka samman.

  Men mina synder är rätt små, så jag kanske skulle få villkorligt.
  Eller rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
  Vi ses på Säter :p
   
  • Laddar…
 5. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Skojarna i EIO är såklart ute och fiskar jobb åt sina medlemmar, och granskar man statistiken är det uppenbart. Enligt elsäkerhetsverket är elbränderna fördelade enligt följande. Det omkommer ungefär 13 personer per år i elbränder.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  attachment.php?attachmentid=131625&d=1421333172.png


  Det som skulle kunna ha med hemmapulande och gamla anläggningar att göra är alltså stapel 2 och 3, vilket motsvarar ca 1-2 dödsfall per år. Ett ganska litet problem ur samhällssynpunkt. Vill man får ner "elbränderna" så är det nog betydligt bättre att satsa på åtgärder för att förhindra torrkokningar och andra spisbränder, som t.ex. storskalig installation av spisvakter med överhettningsskydd.
   
 6. A
  Medlem Nivå 4
  Självklart gör dom det, det är ju i deras affärsintresse att upprätthålla/förstärka bilden av att elinstallation är raketvetenskap.
   
 7. P
  Medlem · Nivå 14
  Kanske inte raketvetenskap...mer som att hantera mycket instabila sprängämnen...gör du minsta fel smäller det vilket oundvikligen leder till att du blir allvarligt skadad eller dör och huset totalförstörs.
   
 8. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 16
  c:a 13 personer per år. år 2000-2008 bör vara 8 år ger summa 104 st d.v.s. varje % i diagrammet är c:a 1/8 person per år. Då vet vi ändå inte hur många som dog samtidigt i samma brand, så den upplysningen saknas.Uppenbarligen bara 1 när det blivit fel på transformator, tvättmaskin och kaffebryggare, men hur är det med de stora staplarna?
  På sid 109 i skriften :
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmklipp.JPG


  finns totala antalet elrelaterade bränder uppräknade, men även det säger ju inte hela sanningen.
   
  Redigerat 29 apr 2015 14:28
 9. P
  Medlem · Nivå 14
  Bra skrift faktiskt! (Lade in den som länk i citatet ovan.) Jag ska läsa igenom den ordentligt vid tillfälle men jag ögnade igenom inledningen och det verkar vara trevligt skrivet och förklarat utan en massa fikonspråk.

  När det gäller statistiken så är det ju som många gånger påpekats stora brister. Det finns inga fakta om elskador som uppstått pga av hempuleri utan där får man ta till det som ofta benämns "övriga orsaker" eller dylikt. Detta kan ju vara vad som helst eftersom det är en slasktratt där allt som inte täcks av de övriga kategorierna hamnar. Ändå är det hempuleri som branschen använder i sin kampanj för att stödja nuvarande regelsystem.
   
 10. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 16
  Nu vet jag att det även gällde mitt sommarhus :(. Behövde lossa ett uttag från matningen för att dra om kabeln bakom ett stag (vet att det kan kosta 2 år). Lossar kabeln från uttaget , lägger den bakom staget och återansluter. Mäter PE-PE och PE-NOLL. Får ingen kontakt PE-Noll !!! Efter mycket letande hittar jag att PE är klämd MED isolering emellan, till PE-skenan i centralen! Här har jag alltså haft min vattenpump ( i ett tillbyggt förråd) UTAN skyddsjord i flera år ! Man blir KALL om ryggen. Det är INTE jag som dragit!
   
  Redigerat 8 maj 2015 20:31