Byggahus.se

Coronavirus (SARS-CoV-2) nyhetstråd

 1. E
  Medlem · 3 152 inlägg
  En ganska intressant artikel om Skåne och Staffanstorp i synnerhet där Sonessönerna styr och man varit tidig med åtgärder som sedan i vissa fall kommit nationellt långt efter.

  Skåne klarade ju vårens första våg bra men drabbades hårt i höstas. Drar några citat från artikeln då det är lite facit till hur det kunnat se ut ifall vi nationellt vidtagit vissa av de hårdare åtgärder vissa önskat:

  Många tidiga åtgärder
  Det tidiga – och många gånger mer kraftfulla – beslutsfattandet går igen under pandemin.

  I början av april – flera månader tidigare än i Stockholm – införs mobila team för provtagning på äldre och funktionsnedsatta.

  I mitten av juli börjar Skånetrafiken dela ut munskydd till resande – detta ett halvår innan Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i rusningstrafik.

  När Sverige i oktober höjer publikgränsen vid allmänna sammankomster och officiella tillställningar från 50 till 300 fattar Länsstyrelsen i Skåne, på inrådan av smittskyddsläkaren, beslut om att ligga kvar på maxtaket 50. Beslutet möts av kritik från både kultur- och idrottssektorn.

  Skåne är först med att köpa in och använda snabbtester i vården.

  I samband med att mutationer upptäcks tar Skåne initiativ till mer typning av virusets stammar. Innan dess har endast ett tiotal prover från Skåne typats via Folkhälsomyndigheten.

  Redan 28 februari, när Sverige har ett tiotal bekräftade covidfall, beslutar Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) att alla kommunanställda och skol- och förskolebarn som har rest i smittspridningsområden ska stanna hemma under inkubationstiden. Oavsett om de har symtom.

  Den fjärde januari beslutar Region Skåne att trotsa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för vaccin – och börja vaccinera vårdpersonal tidigare.

  Även om Skåne varit mer reaktiva än Sverige överlag så är grannen Danmark både snabbare i sina åtgärder och mer kraftfulla. Det ger eko på många håll i Skåne.

  Carl Johan Sonesson hymlar inte med att han tycker att fler regioner borde ha tagit efter Skånes offensiva strategi. Att Skåne har fått en större spridning nu tror han beror på att det inte finns någon utbredd immunitet från i våras.

  Han tror att han har påverkat beslutsfattarna nationellt.

  – Vid gränsstängningen den 21 december hade regeringen bara tänkt stänga gränsen till Storbritannien men då var jag ute i media och propagerade för att det var dags att även stänga till Danmark, som också hade mutationen.

  – Förra veckan ringde Mikael Damberg och frågade om jag tyckte att vi ska fortsätta hålla gränsen stängd. Jag sa att det är rimligt att förlänga och det tyckte han också.

  Detta säger mig att det ändå låg något i detta Tegnell & co menade med att vinsten med effekten av för hårda åtgärder skulle komma att ätas upp vid en andra våg på grund av för låg immunitet. Däremot klarar sig Finland och Norge alltjämt ganska bra men det är en kamp mot tiden och vaccinet har troligen anlänt i tid så vad det verkar fungerade deras taktik.

  Även om jag tror det ligger mycket annat bakom än blott taktiken.
   
 2. optimum
  Medlem · 4 837 inlägg
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 17 923 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Lite från notisen här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset kl. 23.35
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 17 923 inlägg

  BirgitS

  Medlem
 5. H
  Medlem · 1 102 inlägg
 6. B
  Medlem · Stockholms län · 17 923 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Menar du för att företaget ska kunna hantera att bli stämda?
   
 7. B
  Medlem · Stockholms län · 17 923 inlägg

  BirgitS

  Medlem
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 17 923 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  De fem regioner som har högst överdödlighet.
  Över- och underdödlighet för hela året (trots det stora antalet avlidna under slutet av året är överdödligheten då betydligt lägre än i våras).
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/overdodligheten-under-andra-coronavagen-i-fem-grafer
   
 9. U
  Medlem · 3 845 inlägg
  Precis men man kanske kan blanda även rna vaccin.

  Det känns också som ett säker antagande att det finns begränsningar även för ett RNA-vaccin. Annars skulle man i teorin kunna göra ett vaccin för alla tänkbara infektionssjukdomar som finns.
   
 10. U
  Medlem · 3 845 inlägg
  Astras försening hotar inte tidplanen

  "Besvärande men inte oroande. Det omdömet ger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström efter beskedet om att Astra Zeneca mer än halverar sina leveranser av covid-vaccin första kvartalet. Alla som vill kommer ändå att kunna vaccineras andra kvartalet." Svd
   
 11. E
  Medlem · 3 152 inlägg
  Bra och bra, där dör fler än någonsin och snart består alla fall av brittiska mutationen.

  Enda positiva är att Israel kommit långt med vaccinationerna vilket förhoppningsvis kommer ge resultat tills mars.
   
 12. E
  Medlem · 3 152 inlägg
  Vi kanske hellre ska följa Ungerns exempel och handla in lite Sputnik V!

  Det testas och krångla för mycket på AZ.
   
 13. U
  Medlem · 3 845 inlägg
  Man räknar med att det tar 3 veckor efter första vaccin för riktigt bar skydd. Sedan är väl snittet från insjuknande till död 2-3 veckor. Vilket gör att det tar upp emot 6 veckor innan man ser tydliga resultat på dödlighet,

  Jag tror därför på tydliga resultat inom ett par veckor för Israels del.
   
 14. U
  Medlem · 3 845 inlägg
  Sydafrikanska mutationen. Kanske läge att stänga alla gränser tills vi vet?

  Neutraliserande antikroppar har tappat effekten på mutationen medan en betydande dela av "icke neutraliserande antikroppar" inte påverkas.

  Vad detta betyder för skyddet mot sjukdom vet man inte men det låter som att vi säkert tappar i effektivitet från vaccinet. Frågan hur mycket.


  "These data also have implications for the effectiveness of SARS-CoV-2 vaccines, which are principally basedon immune responses tothespikeprotein. Neutralizing antibodies have repeatedly been demonstrated as the primary correlate of protection for most vaccines, including those designed to prevent infection withrespiratory pathogens34. Despite neutralization escape, we show here that a significant proportion of non-neutralizing, RBD binding antibodies remainactive against 501Y.V2. While antibody effector functions elicited by infection and vaccination have been implicated in protectingfrom reinfection and disease35,36, the role of non-neutralizingantibodies andthe efficacy of T cell responses to 501Y.V2 remain to be elucidated. Ultimately, the correlates of protection against SARS-CoV-2 infection and severe COVID-19 disease remain undetermined and rely upon ongoing large-scale clinical trials. Nevertheless, the speed and scope of 501Y.V2 mediated immune escape from pre-existing neutralizing antibodies highlight the urgent requirement for rapidly adaptable vaccine design platforms, and the need to identify less mutable viraltargets for incorporation into future immunogens."

  I början av pandemin talades det en hel del om mutationer och en evolutionär drivkraft för viruset är ökad smittsamhet men minskad dödligheten. En sak man kanske inte tänkte på var att virusets förmåga att kunna återsmitta redan tidigare drabbade också är en drivkraft.

  I vilket fall ser vi nu virus som är mer smittsamt, har högre dödlighet och med förmågan att återsmitta. Inte alls som tänkt.
   
  Redigerat 24 jan 15:15
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.