Ossian K Olsson Ossian K Olsson skrev:
Jag sa inte att det inte lett till förändringar, jag skrev att det inte var något problem.
Jag såg vad du skrev. Det var väldigt tydligt att du inte hade något problem med mindre volymer. Bra för dig såklart.

Det gäller dock inte alla. Det är många som noterat detta när de "uppgraderat" sin kylfrys och insett att de inte får plats med lika mycket längre. Ibland är lösningen en extra kyl och/eller frys för att få samma kapacitet som innan. Men det är inte alla som har utrymme som krävs. Ju mindre kyl/frys ju större är skillnaden.

Att "uppgradera" en 80-tals kyl/frys i en liten 1-rum lägenhet kan bli ett riktigt nerköp.

Det är detta som är problemet.
 
Ossian K Olsson Ossian K Olsson skrev:
Har du något exempel på en kyl från 80-talet som inte drog el motsvarande ett mindre kvarter?
Ja. Det gäller samtliga.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
C
Ossian K Olsson Ossian K Olsson skrev:
Har du något exempel på en kyl från 80-talet som inte drog el motsvarande ett mindre kvarter?
Allting är relativt. Äldre kylskåp sägs dra ca. 3 x mer än ett modernt, som sägs dra ca. 200 kWh per år.
Alltså ca. 400 kWh/år att spara...
 
  • Wow
gaia
  • Laddar…
Lite mer info finns i denna gamla tråd
Besparingen av el är ganska liten i kr räknat.
Och om man istället jämför med vad man betalar för det man har i sin kyl/frys är det småpengar.
 
  • Gilla
Huddingebo och 1 till
  • Laddar…
Bönhas Bönhas skrev:
Proffsmaskiner oavsett tillverkare diskar snabbt, ofta under 10 minuter
Vad menar du för typ av diskmaskin? En restaurangmodell är förvisso snabb men ganska opraktisk i de flesta normala privatkök.
 
Alfredo Alfredo skrev:
Vad menar du för typ av diskmaskin? En restaurangmodell är förvisso snabb men ganska opraktisk i de flesta normala privatkök.
Sån här funkar väl, Miele PFD 40x. Standardmått men 3-fasanslutning. 30 sek + 30 sek i kortaste programmet är snabbt jobbat.
Diskmaskin Miele PFD 40x i rostfritt stål med digital display, standardmått och 3-fasanslutning, snabbprogram på 30 sekunder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Programöversikt för Miele PFD 40x diskmaskin; visar olika programtider och temperaturer för modellerna PFD 402, PFD 404, PFD 405, och PFD 407.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tabell över Miele PFD 40x diskmaskinprogram, inklusive tider och temperaturer för "Superkort" och "Hygien" med 3-fasanslutning.
 
  • Gilla
Magnus E K och 1 till
  • Laddar…
K Kane skrev:
Sån här funkar väl, Miele PFD 40x.
Mycket möjligt. De restaurangmaskiner jag använt har haft rätt lång uppvärmningstid och är därmed rätt opraktiska i ett normalt privatkök men den där kanske inte har det problemet.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
T TheGame skrev:
Idag tittade jag faktiskt. på toppen av diskmaskinen står det att 30mintuers programmet heter QuickPlus 60° så inga 30 grader m.a.o.
Det är dock inte 60° särskilt länge så några mängder bakterier tror jag inte dör i det programmet dessvärre.

Rekommenderar att riktiga längre program blir ch undvika snabb.
 
BirgitS
F Festlund skrev:
Det är dock inte 60° särskilt länge så några mängder bakterier tror jag inte dör i det programmet dessvärre.
Om du vill döda alla bakterier på disken, dvs. sterilisera den, så behövs det väl typ 120 grader i 20 minuter.
Men annars så är det ju diskmedlets roll att få bakterierna att släppa från ytorna och sen spolas ut.
 
  • Gilla
Roga1337
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Vad menar du för typ av diskmaskin? En restaurangmodell är förvisso snabb men ganska opraktisk i de flesta normala privatkök.
Restaurangdiskmaskiner behöver sällan diska intorkat smuts, oftast är det på tallriken fortfarande blött.och rinner av bara man spolar på det.

I min ungdom jobbade jag som diskare på färjan Stena Scandinavica mellan Göteborg och Kiel, där behövdes det nästan aldrig diskmedel, det var riktigt hetvatten bara.
 
F Festlund skrev:
Det är dock inte 60° särskilt länge så några mängder bakterier tror jag inte dör i det programmet dessvärre.

Rekommenderar att riktiga längre program blir ch undvika snabb.
Hehe nej. Så länge det blir rent så är inte dina rekommendationer nått jag kommer överväga, ogillar att maskiner ska gå i timmar :)
Det blir rent, det går snabbt. Kört detta i många år 🙂👍
 
C
F Festlund skrev:
Det är dock inte 60° särskilt länge så några mängder bakterier tror jag inte dör i det programmet dessvärre.
Rekommenderar att riktiga längre program blir ch undvika snabb.
Hur länge skrubbar du på varje tallrik om du diskar för hand då?
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Ossian K Olsson Ossian K Olsson skrev:
Märkligt! Nu bor jag visserligen i Skåne men jag tänker att det är samma lagar i resten av Sverige. Men jag har inga problem med något av det du spaltar upp där.

Alltså du vet att man kan välja olika program på både tvättmaskinen och diskmaskinen? Finns rattar och knappar där man väljer. Testa att öppna instruktionsboken så står det där hur man gör!
Konstigt,

Kollade först på diskmaskinen och letade efter snabbprogrammet som tar 40 min och ger torr disk som min gamla diskmaskin men hittade inget program som gick snabbare än 60 min och det programmet lämnar blöt disk.

Så då gick jag till tvättmaskinen och letade efter ett 40C program på 45 min som min gamla tvättmaskin och det fanns inte eller. Jag fann inte eller något tvättprogram som höll samma temperatur genom hela cyckeln.

Så då tänkte jag att du kanske tänkte på kylskåp/frys men jag hittade tyvärr inte där något sätt så man kan få större volym.

Mycket märkligt att man inte kan få lika bra program som på mina äldre vitvaror.
 
Thomas Andersson6290 Thomas Andersson6290 skrev:
Mycket märkligt att man inte kan få lika bra program som på mina äldre vitvaror.
Energisparhysterin är en delförklaring påstår jag.
 
  • Gilla
fribygg och 4 till
  • Laddar…
Bönhas Bönhas skrev:
Lite mer info finns i denna gamla tråd
Besparingen av el är ganska liten i kr räknat.
Och om man istället jämför med vad man betalar för det man har i sin kyl/frys är det småpengar.
Exakt min minnesbild från beräkningar och mätningar i en energikurs på högskolan för 15år sedan.
Då var exemplen en kyl från 70-talet och en från 2010.
Och det var inte lönsamt att byta kyl/frys över huvud taget. Speciellt inte om man räknar in livslängden på moderna vitvaror.

Besparingen är en myt och sannolikt från tiden när de första remdrivna kompressorskåpen kom ut på marknaden.

Vill man spara pengar behåller man skåpen eller satsar på högsta möjliga kvalitet och ignorerar energiklassningen.

Vitvarutillverkarna är garanterat glada över myten.
 
  • Gilla
Fotografen och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.