Byggahus.se

143 år gammalt hus blir totalrenoverat

 1. L
  Medlem · Nivå 11
  Välkommen till vårt projekt.

  Kan säga rakt ut att vi kommer fuska lite i uppdateringstråden då vi började renovera detta huset i mitten av november 2016 och kan komma med brasklappen om att det mer än hälften klart.

  Som en dröm för en murare så är hela stommen tegel, inget man såg på visning då de klätt insidan med isolering och gips fast man kunde ana det med ca 50 cm tjocka väggar. Naturligtvis så var tanten som bodde här innan intresserad av blommor så alla ytterväggar hade en fin rabatt närmast huset på alla sidor så ni kan ju få en ide om vad som gömde sig där bakom.

  Då vissa rum redan är klara så kommer jag släppa de mesta av bilderna i en video jag klipper ihop men kommer uppdatera löpande på det som är kvar (lite fegt att backtracka men det har vart en ganska tung renovering fysiskt men vi har lyckats hålla humöret på topp hela vägen)

  Här är några bilder hur det såg ut som värst
   
 2. E
  Medlem · Nivå 5
  Oj vilket projekt! Väntar med spänning på fler inlägg:D
   
 3. L
  Medlem · Nivå 11
  Jag ska ta det lite i ordning så börjar med planlösning och beskriving av huset
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  planlösning copy.jpg


  Huset var 82m2 när vi köpte men på grund av omfattande mögelskador så var allt tvunget att rivas ner till tegelstommen och det var isolerat i alla rum på insidan med en 95mm regel plus gips så fick en del gratis kvadrat av det samt ändrat om i planlösningen.

  Huset blev registerat 1909 och varken mäklare eller säljare visste när det var byggt men en glad överaskning i väggarna gav en fingervisning om hur gammalt huset verkligen var.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  39674612_302539116991381_10332278269935616_n.jpg

  (stora delen 1875 tillbyggnaden 1890)

  Likt idag så lämnar murare ett meddelande till efterlevande så redan då bestämde jag att jag tänkte hedra mina tidigare kollegor och hålla huset till material de kan ha tänkt sig haft i huset från början.

  Men det fanns många problem då fukt och dålig ventilation hade gjort sitt samt det fanns inget riktigt badrum, elen var katastrof och alla stammar helt slut och ologiska, i princip har alla rum fått vara nere till skelettet sen har jag börjat om från början igen.
   
 4. L
  Medlem · Nivå 11
  Jag har klippt ihop bilder på första delen som är färdig så lagt den på en video här


  Är det några frågor så kan ni säga tiden på klippet vet jag vad ni menar.
   
 5. maah
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Kul att se, imponerande jobb!
  Men lägg gärna ut massor av bilder också. Enklare att scrolla i lugn och ro då.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 11
  Visst kan jag göra det, håller på nu att klippa ihop andra delen av projektet men kan bjuda på denna trevliga bild vi fann tapetserad på väggarna
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20170114_112726.jpg
   
 7. L
  Medlem · Nivå 11
  Video del 2 är klar nu.
  Den behandlar badrum och tvättstuga men massor av jobb där också.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 11
  Jag lägger upp lite bilder rum för rum tills vi är i real tid då det finns ändå en hel del kvar att göra

  Vardagsrummet
  Här ser ni den vackra tapeten samt härliga påbyggnaden av gips och isolering innefrån

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0201.JPG


  Tvungen att riva allt sen ge alla väggarna ett varv med vinkelslip då det var mura extremt snett, som högst skilde det 7 cm från nere och uppe. Även ny dragning av hel.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0212.JPG


  Under all gips hittar jag orginalventilerna, förstås igensatta och även igenmurade på från utsidan av fasadtegeln
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0228.JPG


  Öppningen till köket gick genom den gamla delens yttervägg och har nog bara vart en bakdörr innan , jag tror den var ca 175cm hög och kanske 60 cm bred, jag plockade ner tegel till den blev lite mer öppen samt ordnade en balk.
  För dyra att köpa så gjorde jag min egen där jag fräste ut en kana i lecablock, i med två armeringsjärn och lite expanderbetong för kostnaden av runt 200kr istället för 1200 på bygghandlaren.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0227.JPG
   
 9. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  Ser ut som om du (också) har vissa väggar med obränt lertegel. Hur tänker du kring dessa och frågan huruvida material i en vägg hela tiden ska bli svagare ju närmare ytskikt du kommer?

  Edit: Ser på bilden 0:18 del 2 att du slänger på något som inte liknar KC, vad är det?
   
  • Laddar…
 10. K
  Medlem · Nivå 6
  Trevligt att se, som skåning gillar man ju tegel lite extra och det är inte så ofta sådana renoveringar kommer upp här (de flesta hus i Sverige är ju trähus). Kämpa på!
   
  • Laddar…
 11. L
  Medlem · Nivå 11
  Hej, mycket bra öga måste jag säga
  Jag anade att någon skulle plocka upp på mina säckar "weber 103" som är med på de senaste bilderna.

  Del 1 av huset är i Lerstenstegel. Sovrum, vardagsrum, trappa och toalett.
  Del 2 av huset är bränd tegel. Kök tvättstuga och badrum.

  Så i dem rum med lerstens har jag grundat med "weber cal 109" sen putsade jag allt med hydraulisk kalkbruk då vi har det billigare från jobbet, såklart är det billigare att blanda kalkbruk själv men jag tycker det lite osmidigt att jobba med.
  Finsh är med 1mm "weber 148"

  Så vid 0.18 på del 2 är det vanlig b bruk och det är där jag använde dem "weber 103" som finns på vissa bilder. Finsh är gjord med c bruk.
   
  Redigerat 24 aug 2018 11:06
 12. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  Tack för smicker :rofl:

  Jag är inne på samma lösning. Hydralisk kalkgrund + hydralisk kalkputs. primade du väggarna innan kalkgrunden?
   
 13. L
  Medlem · Nivå 11
  Vad jag vet finns det ingen primer men du kan mätta leran med kalkvatten i omgångar innan du slår på kalkgrunden, jag körde dubbla lager kalkgrund istället. Ena lös som vatten (kalborste) och ett hårdare (slev) så som grunding ska vara.

  Tidigare ägarna hade lagat med B-bruk så man fick de vad det gjorde med väggarna close at hand, bruket höll sig helt men teglen var som sand bakom.

  Då jag var lite stressad imorse så kan vi fortsätta med detta rummet

  Här har västra väggen fått grund och de värsta svackorna på norra väggen har fyllts ut även börjat bygga ut smygarna
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0229.JPG


  Väggen mot öster och sovrummet putsade jag upp fort för att där fanns en ordentlig rasrisk men nu är den bara utslagen, avstockad sen spikriven.

  Jag har gjort så på alla väggar för att sista lagret med 1mm bruket ska få maximalt med fäste sen tycker jag det är ganska onödigt att använda skurbräda när man vet man ska ha ett lager till. Spikbräda gör det lika slätt men är lite mer oförlåtande om man inte är lätt på handen eller har putsat för snett men en stor fördel när man använder sådär dyrt bruk som t.ex hydralisk kalkbruk så är man snabb (högst 3 timmar) nog kan man plocka upp det som ligger på marken efter riv och köra i blandaren igen.

  Alla väggar är nu spikrivna och jag har murat tillbaka sten runt balken som går genom huset, det är en I-balk i järn som står på 2 gjutna pelare. En kvarleva efter de förra ägarna när de har öppnat upp huset och tagit ner en bärande vägg, så det inget att göra åt mer än att försöka så den at de mer naturlig ut i rummet med puts.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0375.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0379.JPG


  Öppningen till köket är även nätad och putsad samt smygarna färdiga. Nu börjar man ha en riktig grottkänsla
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0377.JPG


  I sovrummet sparade vi på orginal pärlsponten men i detta rummet var det för mycket skador/sågade plank samt vi använde dessa som lagningar till sovrummet så efter vart oense i minst två veckor så tog vi beslutet att ta ner det gamla. Det var ett mycket gammalt mått på pärlan också så det skulle bli svårt och dyrt att hitta ersättning samt det var väldigt tidsödande att slipa det gamla taket.
  Balkarna var klädda i fuskträ och under det så såg vi ingen anledning varför de gjort de, då de var tapetserade men utan större skador.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0313.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0383.JPG


  Dags för finputs " Weber 148"
  När det kommer till avslut är jag extra noga och kör över hela fasaden med en filtbräda för slätheten sen tar jag en hård svamp(typ kakelsvamp) och är lätt på handenoch skurar ett varv till.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0493.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0398.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0409.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0104.JPG
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem · Nivå 13
  Vilket hantverk, trevligt projekt att följa. Vanligtvis så jobbar alla med trä men häftigt att följa detta :D
   
 15. L
  Medlem · Nivå 11
  Då jag sitter och väntar in lite folk till vår loppis med familj och vänner så kan jag försöka "göra" färdigt vardagsrummet.
  Vaknade tidigt så har redan vart ute och satt ut mina skyltar för att locka in folk.
  Det är marknad i Trelleborg och jag bor väldigt centralt så jag passar på att kapa det med en egen loppis där vi kan sälja av sådant från flytten för 3 månader sedan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  40011746_671646979902746_2382975983285174272_n.jpg


  Nu till Vardagsrummet

  Allt är nu putsat och vi har plockat ner hela taket samt rättat upp hela betongbalken då det var en skillnad på 3 cm höjden så det såg hemsk ut, tur för mig att vi hade jobbat en del med Sto GM (Kunde gjort med A-bruk men Både Sto och Sika har överlägsna betongprodukter som även är finkorniga som passar mycket bättre till sådant här) så där blev en säck över att fixa det med.
  Taket är även extemt snett det också men brädorna är av mycket hög kvalitet och de ända som fått röta är de närmast norr och södervägg.
  Plockade bara bort sista raden så nuddar aldrig sten-trä, inte för det skulle vara särskilt troligt för jag har även fasad tegel så är känns det bättre
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0011.JPG


  Dags att läkta upp, allt är snett så det är bara att hitta lägsta punkten i rummet och utgå därifrån.
  ställer lasern mitt i rummet på gipslyften som är snurrbar sen tar vi ut ett mått som når under betongbalken.
  Nu är det bara att börja sätta allt i nivå. Balkarna är slipade och oljade och blev riktigt fräsha
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0677.JPG


  På de värsta ställena måste vi skimsa in ett läkt extra och 2 masonit skivor som vi kör på distanser tills läktet är tillräckligt stumt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0774.JPG


  Dags för tak, bara att hitta pärspont som var av tillräckligt hög kvailitet visade sig vara lite av en utmaning då många av de vanliga affärerna sålde bara fuskspont (mdf eller formad trä) eller undermålig trä där man kunde de helt för mycket ådring men lyckades hitta fina på Beijer av märket raw som ändå låg helt okey i prisklass (runt 140-150:- /m2 målad och klar) Väldig nöjd med kvaliteten på Raws träprodukter så köpte alla lister och dörrfoder av dem.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0877.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0879.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0899.JPG


  Nu är det dags att måla.
  Allt är kalkputs så det är inte bara att måla med vilken färg som helst då det måste andas. Att renovera detta rummet med puts och färg blev ca 2,5 gånger dyrare i materialkostnad än om rummet vart exakt fast samma med bränd tegel men får trösta med med att lerstensteglen har mycket bra isoleringsförmåga.
  Nu köpte jag Murtex silikatfärg från nordsjö och den tillhörande primer som man ska ha två gånger på väggarna och den blev bruten i S2000N om jag minns rätt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0915.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0914.JPG


  Det gamla pergogolvet är utslitet men rågolvet är helt för snett för att lägga parkett på så måste gå över hela rummet med en hyvel och en slip innan jag är nöjd.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0989.JPG  Jag skulle försöka hinna bli klar men tyvärr är tiden slut för idag då jag måste plocka fram grejer till loppisen