FMI varnar mäklare som beskrivit bostad fel

Sålde in etta som trerummare och varnas nu av Fastighetsmäklarinspektionen.

En mäklare varnas efter att denna marknadsfört en bostad som trerummare, trots att den bara bestod av ett rum och kök. Säljaren uppger att denna flera gånger upplyste mäklaren om att de två mindre utrymmena saknade fönster och därmed inte räknades som sovrum, samt bad mäklaren att säkerställa att potentiella köpare förstod detta. Men ändå uppstod en situation där köparna ville häva köpet just på grund av detta.

- När köparna fick kännedom om informationen efter det att överlåtelseavtalet hade skrivits under önskade de häva köpet. I den objektsbeskrivning som tillhandahölls köparna i samband med kontraktsskrivningen anges att lägenheten består av tre rum och kök. Han själv fick däremot inte se eller signera någon objektsbeskrivning vid kontraktsskrivningen, utan han försäkrades bara via sms om att köparna kände till att lägenheten klassades som ett rum och kök, skriver säljaren som anmält mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Det visade sig även att mäklaren beskrivit badrummet som totalrenoverat. Dock saknades tätskikt vilket innebär att köparen kommer få göra om det. Detta får dock mäklaren ingen varning för eftersom det inte är bevisat att denna känt till problemet, det var inte tillräckligt visuellt synligt för att mäklaren skulle kunnat ha förstått detta och man lutar sig även mot att det krävdes en rörmokare för att upptäcka problemet.

Mäklaren varnas däremot för att ha åsidosatt sin rådgivnings- och upplysningsskyldighet avseende antalet rum.