Renovera, Husdrömmar

Linn och Thora bygger om skånelänga på Österlen

I det tredje avsnittet av säsongens Husdrömmar på SVT får vi följa Thora och Linns totala ombyggnad av en skånelänga utanför Simrishamn på Österlen. De båda är nygifta och har bestämt sig för att lämna lägenheten i Stockholm. 

Linn och Thora.

Linn och Thora. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Thora Norgård är 36 år och arbetar som teaterproducent och Linn Borneskog 30 år är mellanstadielärare. De är nygifta och har bestämt sig för att lämna lägenheten i Stockholm för att flytta till Thoras pappas fyrlängade skånegård på Österlen. Där får de ta över och bygga om en av gårdslängorna. Thoras pappa, som hade haft funderingar på att sälja gården och till och med hade kontaktat en mäklare, blir jätteglad och bestämmer sig för att inte sälja den i alla fall.

Grönekullegård
Här ska de bo i kollektiv i olika längor.

På gården Grönekulle ska de flytta in och bo i ett kollektiv, där Thoras pappa bor i en länga, Thoras mamma har en annan. I det som tidigare har varit förråd och garage ska Thora och Linn bygga sitt nya hem. Från början hade längan varit gårdens undantag, där gamlingarna fått bo.

Grönekulle gård
Grönekulle gård är en rejäl fyrlängad gård.

Grönekulle gård är byggd 1864. Man byggde fyrlängade gårdar på det sättet i fyra väderstreck för att skydda mot både oväder och oönskade besökare. 

Entréfasad före
Entréfasad undantaget.

Deras länga är 145 kvm. Budget har de satt till 3,5 miljoner kr. Ombyggnaden beräknas vara klar sommaren 2018.

Entréplan
Planlösning entréplan.

Innan tv-teamet har kommit dit för att filma har de hunnit bryta upp och gräva ut den gamla grunden, vilket var nödvändigt för att lägga avlopp och gjuta en ny med golvvärme. Därefter hade de rest innerväggar av betong. Det är inte alltid ritningen som de har gjort själva går att följa, därför ändras den varje dag, efter hand som byggarna ser behovet. 

Planlösning övre plan
Planlösning övre plan.

När Gert Wingårdh kommer in i huset reagerar han på att det är lågt i tak, inte ens 2 meter. Och det innan klinkergolvet är lagt.

Lågt i tak
Gert reagerar på att det är lågt i tak.

Gert menar att de borde diskutera sin ombyggnad med en arkitekt, men Linn och Thora vet precis hur de vill ha det och tycker att en arkitekt känns onödig.  De har redan gjort klart planlösningen för över- och undervåningen, sånär som på trappan upp. De vet inte riktigt var den ska placeras. Under ombyggnadens gång ändrar de sig dagligen, men entreprenören de har anitat till fast pris verkar inte ha några problem med det, samarbetet löper på fint.

Övervåning byggarbetsplats
Övervåningen en byggarbetsplats.

Gert ger råd, trappan måste sitta där det finns ett hål, där man inte har lagt ett bjälklag och att man kommer upp där det finns ståhöjd. Trappan bör ha samma lutning som taket., menar Gert. När det kommer till kritan sedan låter Thora och Linn snickaren bestämma, som verkar ha kommit med ett bra förslag till en svängd trappa. 

Skiss orangeri
Kronan på verket ska bli ett orangeri.

Att inreda och göra längan beboelig är steg ett. I steg två kommer kronan på verket -  ett orangeri där de både kan plantera och ha stora middagar. Under köksfönstret ska finnas ett utekök. Men först ska de komma iordning och kunna flytta in. 

äggoljetempera
Linn målar väggarna med äggoljetempera.

De har murare som putsar längan invändigt. Själva målar de den sedan med äggoljetempera. Målaren tyckte inte att äggoljetempera skulle vara en bra idé och de ville inte tvinga honom utan gör gärna jobbet själva.

Fönsterparti monteras
Fönsterpartiet isoleras med sprutisolering vid monteringen.

När det stora fönsterpartiet monteras som vetter ut mot trädgården blir Thora helt överväldigad. Det förändrar rummet helt. Plötsligt får de kontakt med trädgården. Orangeriet börjar kännas överflödigt. 

Annes orangeri
Anne Lundberg tar dem till sitt orangeri.

Anne Lundberg tycker dock att de borde göra det där orangeriet, och tar med dem hem till sitt eget så att de får känna på hur det är. 

Orangeri
Anne Lundbergs orangeri har högt i tak och gott om plats.

Annes orangeri är stort med högt i tak. Thora och Linn är imponerade, men känner att deras organeri skulle bli mycket mindre, vilket gör att vitsen med det försvinner. De bestämmer sig för at bygga ett trädäck utanför sitt fönsterparti istället.

Fönsterparti
Linn och Thora nöjer sig med sitt fönsterparti.

Den här ombyggnaden av en länga på Grönekulla gård utanför Simrishamn har löpt på väldigt smärtfritt, så när som på en försening när byggarna var hos en annan kund. När programledarna besöker gården för att avsyna slutresultatet verkar de väldigt nöjda. 

Köket klart
Nu är ombyggnaden klar.
Nedervåningen klar
Trappan upp blev svart och svängd.

 

Övervåningen klar
Övervåningen klar.

Gert tycker att inredningen är avskalat minimalistisk, mer som en stadslägenhet än en gårdslänga på Österlen. Han är väldigt nöjd med de kopplade fönstren på övervåningen, i riktig smäckert gammalt utförande.

fönsterparti på plats
Till sommaren ska det bli ett trädäck utanför fönsterpatiet.

Thora och Linn verkade väldigt nöjda med sin ombyggnad, som i alla fall vad vi fick se gick otroligt smidigt. Kanske beror det på att de tog totalentreprenad och hade en generös budget på 3,5 miljoner kronor.