Elpriset faller kraftigt i höst spår elbolag

Elpriset förväntas bli ca 60 procent lägre än i fjol vilket skulle betyda ett elpris på 65 öre per kWh för årets fjärde kvartal. En osäkerhetsfaktor är dock hur kall vintern kommer att bli.

Sedan i juli månad har det fallit 20 terrawattimmar mer regn än normalt för årstiden, där stormen Hans står för mer än hälften av nederbörden.

Och under två dagar i augusti kom det regn i mängder som motsvarar kärnkraftverket i Oskarshamns produktion på ett helt år, meddelar elleverantören Bixia.

Därför förväntas elpriset i höst bli omkring 60% lägre än i fjol och landa på 65 öre per kWh för fjärde kvartalet. 

Dessutom har mer förnybar produktion tillkommit i Europa och den franska kärnkraften har bättre produktionsförmåga än i fjol. Minskad gas- och elförbrukning trendar. 

"– Alla faktorer som skapade frågetecken och rädsla i fjol har dragit åt det positiva hållet. De tyska priserna är betydligt lägre på grund av höga gasnivåer och den hydrologiska balansen över Europa är betydligt bättre. Just nu ser elen i vinter ut att gå mot betydligt lägre priser än ifjol, där det största frågetecknet som alltid är hur kallt det blir i vinter och hur mycket resurser som då krävs. Tidvis kan det bli höga priser, men alls inte så ihållande som ifjol", säger Johan Sigvardsson som är elprisanalytiker på Bixia.