Usel mobiltäckning i energieffektiva hus

Fönster och väggar är numera så täta och energieffektiva att inte ens de starka mobilsignalerna tar sig igenom.

Allt fler väljer bort hemtelefon till fördel för mobiltelefonen, men bor du i ett energieffektivt hus får du kanske tänka om - mobilsignalen kan nämligen ha problem att tränga igenom de täta väggarna och de energieffektiva fönstren. Detsamma gäller även trådlöst internet så som 3g och 4g. Det är metallskikten i de moderna fönstrena som stänger ute/inne signalen.

– Jag har bytt till lågenergifönster i den villa som jag bor i. Nu har jag så jäkla dålig mobiltäckning att jag får gå ut och ringa. Jag har solskyddsglas ytterst också och det gör ju inte saken bättre, säger Lars Karlsson, teknisk konsult på Svensk planglasförening till tidningen Byggindustrin.

Men det är inte bara fönster som dämpar signaler. Byggindustrin skriver att en armerad, tät betongvägg kan dämpa upp till hela 99 procent av mobilens signaler.

Erik Hörnfeldt hos mobiloperatören Tre menar att mobiltelefonen idag är en del av den moderna infrastrukturen ihop med vatten, avlopp, el och kabel-tv. Han tycker därför att byggföretagen borde konsultera mobiloperatörerna redan i planeringsfasen. Byggföretagen säger å andra sidan att de blev tagna på sängen. Anders Nilsson hos byggföretaget Skanska meddelar dock TT att företaget förhandlar med nätoperatörerna för att få till en lösning i nybyggda bostäder.

– Det är definitivt en sak vi diskuterar med dem.